- Jeg er totalt frustreret.
Så klar er meldingen fra Per Bertelsen, der er formand i Dansk Håndbold Forbund, når snakken falder på håndbold-EM, der efter planen skal spilles i Danmark fra den 3. december.
Årsagen til frustrationen skal findes i, at Danmark har budt ind på at blive vært for hele slutrunden, efter Norge trak sig fra deres værtskab tidligere på ugen.
Håndboldforbundet har meldt sig klar til at overtage værtskabet, men har endnu ikke fået et klart svar fra Kulturministeren, der giver dem lov til at arrangere hele slutrunden.
Derfor bliver der i øjeblikket arbejdet intenst for at blive klar til slutrunden, uden viden om, hvor vidt arbejdet er forgæves eller til nytte.
Manglende beslutning møder stor kritik
Frustrationen findes også hos en række kulturordførere i Folketinget. De forstår ganske enkelt ikke, hvad regeringen venter på.
Det siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.
- Vi har brug for et svar. Og det skal komme nu. Vi nærmer os den 3. december, siger han og slår fast.
- Det er en skandale, at der ikke kan blive truffet en afgørelse, når vi tænker på, hvor mange mennesker der er engageret og involveret i et EM.
Han bakkes op af Venstres idrætsordfører, Stén Knuth.
- Vi kan simpelthen ikke være det bekendt. Vi bliver nødt til at give et svar. Om det så er tommelfingeren nedad, så ved forbundet trods alt, hvad de skal forholde sig til.
Birgitte Bergman, der er kulturordfører for De Konservative kalder det ’useriøst’, at der ikke er en afklaring endnu.
- Jeg undrer mig over, hvad det er, vi venter på. Derfor vil jeg igen tage fat i ministeren og bede hende om at komme et svar, siger hun.
Også hos Nye Borgerlige kulturordfører, Lars Boje Mathiasen, er der undren over, hvorfor udmeldingen ikke er kommet endnu.
- Vi har meldt klart ud, at vi selvfølgelig bare skal rykke på den her mulighed. Vi trænger til en håndboldslutrunde i de her sorte tider.
Behov for afklaring
Hos arrangørerne, Dansk Håndbold Forbund (DHF) og Det Europæiske Håndboldforbund (EHF), er meldingen, at der kun mangler grønt lys fra politisk side, før slutrunden kan afvikles i Danmark.
- Håndbold, her repræsenteret af det danske håndboldforbund og Det Europæiske Håndboldforbund, har afleveret alle kravene, forberedelser og nødvendige sundheds- og hygiejneprotokoller til at afholde EM 2020 i Danmark. De 16 deltagende hold venter kun på det endelige grønne lys, siger Michael Wiederer, der er præsident i EHF.
Det er regeringens coronaudvalg, der skal træffe beslutningen om, hvorvidt der kan holdes EM i Danmark. Og den beslutning må gerne komme snart, fortæller DHF’s formand, Per Bertelsen.
- Vi skulle have truffet en afgørelse for længe siden. Jeg ved det ikke. Vi har et møde i morgen i bestyrelsen klokken 11 (søndag, red.), og så må vi snakke om det.
- Indimellem har man simpelthen fornemmelsen af, måske, at de mennesker, der skal træffe den endelige afgørelse, de venter på, at vi skal træffe den for dem, fordi så er det nemmere for dem. Det er desværre en følelse, der er ved at fylde mig, for der er ingen logik i det, der foregår, siger Per Bertelsen.
DHF-formand Per Bertelsen forklarer i videoen om situationen omkring EM i kvindehåndbold.
Alle de hold der skulle spille i Norge, har været nødt til at afbestille rejse og indkvartering, og indtil der er truffet en afgørelse om slutrunden kan spilles i Danmark, kan de nationale håndboldforbund heller ikke ordne de nye praktiske forhold omkring holdet. Det fortæller Hollands landstræner, Emmanuel Mayonnade.
- Vi ved ikke, om det er muligt for alle at komme tilbage og deltage i EM-slutrunden. Det er meget mærkeligt.
- Jeg vil gerne spille, hvis forholdene er gode for holdene og spillerne, siger den hollandske landstræner.
Han fortæller også, at hollænderne muligvis bliver tvunget til at tage bussen til Danmark, fordi det er ved at være for sent at bestille fly.
Efter weekendens klubkampe rundt i Europa rejser de udtagne spillere til deres respektive lande for at mødes i landsholdstrupperne mandag. Lige nu ved de ikke, om de er købt eller solgt og kan sætte kursen mod Danmark og EM. Derfor efterlyser den hollandske landstræner en beslutning inden mandag.
- Alle spillerne rejser over hele Europa på mandag, så jeg synes også, at det er farligt, for måske ender spillerne med at rejse forgæves. Jeg synes, vi skal have en beslutningen inden mandag, for hvis de alle rejser, er det ikke godt for verdens helbredssituation, siger Emmanuel Mayonnade.
Dialogen fortsætter
Hos Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær er der også stemning for, at hele håndboldslutrunden bliver afviklet i danske haller, så længe det kan gøres forsvarligt.
- Vi skal være helt sikre på, at det kan gøres på en ordentlig måde. Der skal være de tilstrækkelige protokoller og politikker for, hvordan eventuel smitte håndteres. Det tror jeg, at vi alle sammen har en interesse i, siger han og fortsætter.
- Vi arbejder så hurtigt vi overhovedet kan for at træffe den rigtige og mest forsvarlige beslutning.
Samme melding kommer fra Kulturminister Joy Mogensen, der ikke havde mulighed for at stille op til interview lørdag.
I et skriftligt svar til DR Sporten skriver hun:
- Regeringens holdning er, at vi gør alt, hvad vi kan for at finde en løsning. Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, og den dialog vi har med DHF og sundhedsmyndighederne fortsætter.
DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra De Radikale, Liberal Alliance, Alternativet, SF og Enhedslisten.