255 millioner dollar.
Lidt mere end du kan klemme ned i kufferten, når turen går hjem igen fra en golfweekend i Saudi Arabien, men ikke desto mindre den samlede præmiesum i den spritnye golfturneringsrække, LIV Golf Invitational Series.
Således har LIV Golf Investments med den tidligere golfspiller og verdensetter Greg Norman i spidsen offentliggjort turneringsrækken i en decideret Superliga, der over otte turneringer kaster i alt 1,7 milliarder danske kroner af sig i præmiepenge.
Til sammenligning bød den netop afviklede Players Championship på 20 millioner dollar – altså godt 130 millioner kroner – som den hidtil største præmiesum i PGA Tourens historie.
Et nyt initiativ, der formentlig kan få dollartegnene frem i øjnene på nogle af tourens spillere. Men langt fra få glæden frem hos Henrik Knudsen, der er ekspert hos V-Sport Golf.
- Det her er grådigt og alt for meget business. Der er nogen, der totalt glemmer, ignorerer eller er ligeglade med sportens rødder og fødekæder.
- Jeg synes, det er en skam, og jeg synes, det er ærgerligt. Jeg har det, ligesom fodboldfansene havde det, da fodboldklubberne meldte en ny Super League. Jeg har lyst til at stille mig på barrikaderne og sige "nej tak!".
- Lad nu være med at ødelægge noget, der fungerer godt i forvejen. Sporten har det godt, tilslutningen er god og spillerne tjener en hulens masse penge, siger Henrik Knudsen til DR Sporten.
Men hvem skal egentlig være med?
Golf Invitational Series, der er økonomisk støttet af Saudi Arabien, kommer altså til at foregå over otte turneringer, der alle ligger på terminer, som gør det muligt for spillerne fortsat at deltage i major-turneringer.
Der er dog ikke meget, der tyder på, at det kommer til at blive aktuelt.
PGA Touren har nemlig varslet, at der venter livslang karantæne til de spillere, der vælger at takke ja til at deltage i den nyskabte turnering. Sådan lød det fra kommissæren for PGA Touren, Jay Monahan, allerede tidligt i forløbet.
- PGA Touren har gjort det meget klart. Det er os eller dem. Man skal vælge, og vælger man den nye turnering, får det konsekvenser. Her mener Greg Norman og folkene bag den nye turneringsrække så, at de har så meget styr på deres jura, at de ved, at PGA Tour ikke kan udelukke spillerne. Om end begge sider udtaler sig skråsikkert om lige netop lovgivningen på området, siger Henrik Knudsen om balladen.
Og meldingen fra PGA Tour får nok ikke de fleste af de store stjerner til at klappe i hænderne. Og indtil videre er det da også yderst uklart, hvem der rent faktisk kommer til at være med i turneringsrækken, der bliver for 48 inviterede spillere.
Deltagerlisten er nemlig fortsat gabende tom, og Greg Norman skal derfor ikke umiddelbart gøre sig de store forhåbninger om at kunne tiltrække hele verdenseliten.
Den aktuelle verdensetter John Rahm har sammen med Colling Morikawa, Justin Thomas, Jordan Spieth og Brooks Koepka alle sagt, at de ikke vil deltage, ligesom også Dustin Johnson og Xander Schauffele begge har givet udtryk for deres tilsknytning til PGA Touren. Det samme gjorde i øvrigt også verdenstjernen Tiger Woods i slutningen af 2021, da den nye turnering fortsat var på rygtestadiet.
- Jeg har besluttet, at jeg støtter PGA Touren. Det er der, min arv er, lød det fra Woods i november sidste år.
- Jeg har været så heldig, at jeg har vundet 82 konkurrencer på denne tour og 15 major-mesterskaber. Så jeg har troskab til PGA Touren, sagde Woods dengang.
Samtidig har også Rory McIlroy også tidligere i processen, da spekulationerne om en mulig udbryderliga begyndte at florere sidste år, taget afstand fra Superliga-konceptet og afvist, at pengene kommer til at lokke.
- Det er grådighed. Og det er fint, hvis du spiller golf for at tjene så mange penge som muligt, men jeg spiller for at cementere min plads i historien og mit eftermæle. Jeg vil gerne vinde major-turneringerne og de største turneringer i verden. Det er derfor, jeg spiller golf, sagde McIlroy tilbage i maj.
Og ifølge Henrik Knudsen får projektet umådeligt svært ved at tiltrække de store navne.
- De får meget svært ved at tiltrække det felt, de gerne vil have. Det bliver spillere i 40’erne, der tænker, at de vil kunne sikre sig pensionen ved at spille med. Og hvis vi er derude, hvor det kun er spillere, der er med for pengene, så er vi helt dernede på verdensranglisten, at det ikke er nogen, vi gider at se.
'Golfens svar på Holyday on Ice'
Derfor skal vi heller ikke regne med at se nogle af de store danske stjerne i den nye turneringsrække, vurderer Henrik Knudsen. Om end intet endnu er meldt officielt ud.
DR Sporten har været i kontakt med Rasmus Højgaard for at høre, om den nye udbryderliga har vakt interesse hos ham. Men han har valgt at forholde sig neutralt i debatten og har derfor ingen kommentarer til hverken mulig deltagelse eller andet angående den nye turneringsrække. Tidligere har Thomas Bjørn slået fast, at han ikke ville takke ja, hvis han blev tilbudt at deltage.
Der er dog ingen tvivl hos Henrik Knudsen om, at der sagtens kan sidde en række golfspillere derude, som ser deres snit til at tjene en ekstra skilling, inden karrieren slutter.
- Jeg kan godt forstå, hvis nogen føler sig fristet med tanke på de beløb, der er i spil her. Alle klarer "cuttet" og derfor kommer alle efter alt at dømme til at tjene penge på bare at deltage.
- Så er der nogle spillere, der har økonomiske problemer eller ser sit snit til lige at tjene det sidste, inden karrieren er slut, så er det klart, at det her er attraktivt. De spiller om 25 millioner dollar hver eneste gang, og de er kun 48 spillere. Men har man sportslige ambitioner, vil jeg anbefale spillerne at holde sig væk, siger han.
- Det svarer lidt til, at man som en skøjteløber, der godt kan lide at kæmpe om OL-medaljer, i stedet skriver kontrakt med Holyday on Ice (amerikansk isshow, red.) og rejser rundt med dem og optræder. Det er for mig ikke sportsligt interessant.
Den første turnering i LIV Golf Invitational Series spilles efter planen på Centurion Club i London fra den 9.-11. juni.