I sportens verden er det sjældent, at der bliver fældet lykketårer over at blive nummer 22.
Det var ikke desto mindre tilfældet, da det stod klart, at den danske golfspiller Lucas Bjerregaard havde sikret sig en samlet 22. plads på Challenge Touren, det næstbedste europæiske niveau, efter sæsonfinalen på Mallorca.
- Det blev lidt spændende til sidst. Jeg havde spillet ret tidligt, så det var ude af mine hænder de sidste fire timer, siger Lucas Bjerregaard til DR Sporten.
- Da der var omkring 45 minutter tilbage, blev det hele lidt for meget, så jeg gik ned til vandet tæt på banen sammen med min kone. Jeg slukkede min telefon, og så sad vi bare og abstraherede fra det hele. Henriette fulgte med og kunne se på scoren, at nu var den hjemme, og så blev jeg rørt.
Det er kun de 22 bedste på Challenge Touren, der kvalificerer sig til den bedste golfturnering i Europa, DP World Tour, og derfor fik følelserne frit spil, da det stod klart, at den 33-årige nordjyde er tilbage efter to års fravær.
- Det er meningen, at du skal videre derfra. Der er folk som mig, der har spillet på DP World Tour og gerne vil tilbage, og så er der mange 20-årige, der lige er blevet professionelle og skal begynde deres karriere, siger han.
Fra top 50 i verden til mennesketomme baner
Tårene kom også efter en længere kamp med spillet på banen og ensomhed uden for banen. Noget, der ikke ligefrem lå i kortene for fem år siden.
- Spurgte du mig i 2019, om jeg troede, at jeg ville være, hvor jeg er nu, ville jeg have grint af dig, siger han.
På det tidspunkt var han rangeret som nummer 42 i verden og havde slået legenden Tiger Woods. Blikket var fast rettet mod en plads i top 20, men i stedet gik det den modsatte vej.
Mod slutningen af året var han raslet ned som nummer 60, og da coronapandemien ramte i 2020, tog derouten for alvor fart. Han valgte at skifte både træner og caddie, men det hjalp ikke på resultaterne, og det gjorde de mange ensomme selvisolationstimer på hotelværelser i udlandet heller ikke.
- Hele den periode fra slut 2019 og ind i 2020 endte som en snebold, der rullede, og min selvtillid forsvandt hurtigt. Der var mange aftener alene på fjerne hoteller, og i USA gjorde tidsforskellen, at jeg ikke fik snakket med min familie.
Langsomt begyndte Lucas Bjerregaard at isolere sig selv og mere fra sine danske kolleger, og det var svært ikke at tage arbejdet med hjem til familien.
- Spørger du min kone, har jeg nok været svær at være gift med. Jeg har været dårlig til at være til stede over for min kone og mine børn.
- Jeg blev ved med at tjekke videoer af mit sving og min teknik. Jeg tænkte over den forrige turnering og den næste turnering. Jeg tænkte i det store perspektiv, og det fyldte alt for meget for mig, og det har uden tvivl gjort, at jeg var mindre til stede, siger han.
Tæt på at give op
Lucas Bjerregaard undgik lige akkurat at miste kortet til DP World Tour i 2021, men året efter gik den ikke længere, og han måtte tage turen fra rampelyset ned til turneringer, hvor der nogle gange slet ikke er tilskuere.
Det var et stort nederlag. Håbet om at finde tilbage til det gamle niveau var ved at forsvinde, og han var tæt på at give helt op.
Men i stedet for at smide håndklædet i ringen, begyndte Lucas Bjerregaard at arbejde med en mentaltræner, der anbefalede, at han først skulle arbejde med at få det bedre med sig selv, før han kunne fokusere på golf.
- Det blev nemmere at være i det hele uden for sporten, og det har jeg så taget med mig ind på golfbanen, siger han.
Her var der særligt fokus på at være mere til stede i nuet og parkere arbejdet på golfbanen.
- Når jeg kommer hjem fra træning, tager jeg almindeligt tøj på i stedet for mit golftøj som det første. Så slår jeg en streg i sandet og kan sige til mig selv, at nu er jeg far og skal lege med mine børn.
Det er også en af de ting, der gør, at Lucas Bjerregaard er tilbage på DP World Touren i dag, og det er noget, han har tænkt sig at blive ved med. Han kommer heller ikke til at spekulere så meget på verdensranglisten, som han har gjort tidligere.
- Den er ret ligegyldig lige nu, for det har handlet om at få ”min gamle arbejdsplads” tilbage, og så kan det med at arbejde sig op på verdensranglisten og få adgang til større turneringer komme senere, siger Lucas Bjerregaard.