To teenagere banker på som Magnussens danske tronfølgere

Noah Strømsted og Alba Hurup Larsen kæmper med lang række unge op at få et af de kun 20 sæder i Formel 1.

Alba Hurup Larsen og Noah Strømsted er ifølge DR Sportens Formel 1-ekspert Peter Nygaard de to største håb, når det kommer til Danmarks næste Formel 1-kører. (Foto: © Grand Prix Photo)

Med weekendens sæsonfinale i Abu Dhabi slutter Kevin Magnussens Formel 1-karriere. Hans kontrakt med Haas F1 Team udløber, og fremover satser han på sportsvogns-racing med BMW.

Hvornår kommer der så igen en dansker i Formel 1?

Frederik Vesti, der var den mest vindende kører i Formel 2 i 2023 og i år har været reservekører for Mercedes, lignede længe et godt bud. Men efter Mercedes-teamchef Toto Wolff foretrak den italienske teenager Kimi Antonelli fremfor den 22-årige dansker, da der skulle findes en afløser for Lewis Hamilton, er Vestis F1-muligheder begrænsede.

Vesti, der fortsætter som simulatorkører for Mercedes, kører i 2025 i det amerikanske sportsvogns-mesterskab IMSA.

Efter Frederik Vesti er 17-årige Noah Strømsted og 15-årige Alba Hurup Larsen den næste generation af danske Formel 1-aspiranter. De er begge med i support-programmet til en række Formel 1-grandprixer i 2025.

Strømsted blev med en samlet sjetteplads nummer seks og bedste rookie i det europæiske Formel Regional-mesterskab 2024 (den serie Kimi Antonelli vandt sidste år). I 2025 rykker han op i det internationale Formel 3-mesterskab, hvor alle 10 afdelinger afvikles som support-løb til Formel 1-grandprixer.

Han skal køre for det italienske Trident-team, der stod bag den samlede vinder i både 2022 og 2023. 2022-mesteren Gabriel Bortoleto debuterer næste år i Formel 1 for Sauber/Audi-teamet.

I Formel 3 er der kun én klasse (Formel 2, red.) mellem Noah Strømsted og Formel 1. Den danske teenager har allerede været i kontakt med flere Formel 1-teams, men er endnu ikke optaget i et af de etablerede juniorprogrammer.

Så mange kørere, at man spærrer for hinanden

Næsten alle nye Formel 1-kørere kommer fra et juniorprogram. Kevin Magnussen var inden sin F1-debut såkaldt ’McLaren Young Driver’ fra 2010-13, og Frederik Vesti kom i 2021 med i ’Mercedes Junior Team.’

- Der både fordele og ulemper ved at være F1-juniorprogram, fortæller Strømsted til DR-Sporten.

- Fordelen er selvfølgelig, at man bliver lært op i Formel 1-miljøet: Men får en personlig træner, adgang til deres fitness-faciliteter, råd om ernæring og kommer på et tidspunkt måske også med i teamets simulator- og testprogram. Men omvendt er der ofte så mange unge kørere med i juniorprogrammerne, at de spærrer for hinanden. Og det er ofte en del af aftalen, at teamet skal have en del af din fremtidige indtjening.

Noah Strømsted skal have spidse albuer for at holde sig inde i kampen om at fremtidigt Formel 1-sæde. (Foto: © Sebastian Rozendaal/Shutterstock/Ritzau Scanpix)

15-årige Alba Hurup Larsen er ligesom Strømsted på Formel 1´s supportprogram i 2025. Hun bliver den yngste deltager i F1 Academy; en serie for Formel 4-biler, der vil skabe en eller flere kvindelige Formel 1-kørere. Alle syv afdelinger i F1 Academy 2025 indgår i support-programmet til Formel 1-grandprixer.

Hurup Larsen vandt sidste år talentkonkurrencen ’Girls on Track’, som det internationale bilsportsforbund FIA afviklede i samarbejde med Ferrari, foran 115 deltagere fra 47 lande.

- Det er en fantastisk mulighed for mig og et vigtigt skridt mod min drøm om at blive Danmarks første kvindelige Formel 1-kører, siger Alba Hurup Larsen. Hendes 2025-sæson støttes af det amerikanske tøjmærke Tommy Hilfiger, der er partner i F1 Academy.

Alba Hurup Larser er stadig tilknyttet Ferraris talentudvikling, men har via Tommy Hilfiger også links til Mercedes' Formel 1-team.

Noah Strømsteds Formel 3-sæson starter allerede ved Australiens Grand Prix i Melbourne 15. Marts. Ugen efter debuterer Alba Hurup Larsen I F1 Academy ved Kinas Grand Prix i Shanghai.