Han er lynhurtig bag rattet i en Formel 1-racer, og i denne sæson kæmper Lewis Hamilton en tæt kamp med Max Verstappen om at nappe verdensmesterskabet i motorsportens kongedisciplin. Skulle det lykkedes, vil det være Hamiltons ottende VM-titel, og dermed vil han gå forbi Michael Schumacher som den mest vindende Formel 1-kører i historien.
Men det er ikke kun bag rattet, at Hamilton trækker overskrifter, også uden for banen er den 36-årige brite kendt for at tage kampen op.
Den forsvarende verdensmester har tidligere kastet sig ind i både klima- og Black Lives Matter-debatten, og ved det seneste Formel 1-grandprix i Qatar kørte Hamilton i en regnbuefarvet hjelm.
Og sidstnævnte hovedbeklædning har fået genvalg til weekendens grandprix i Saudi Arabien, hvor Hamilton har annonceret, at han endnu engang vil køre iført en regnbuefarvet hjelm for at rette opmærksomheden på LGBT+-rettighederne – eller manglen på samme - i ørkenstaten.
- Mens vi er her, er det vigtigt, vi prøver at skabe opmærksomhed omkring det. I det sidste løb (i Qatar, red) kørte jeg med regnbuehjelm. Jeg vil bære den igen her og i det næste løb (i Abu Dhabi, red), fordi det er et problem. Hvis nogen vil læse op på lovgivningen for LGBT+-samfundet, er den ret skræmmende. Der skal forandringer til, lyder det fra Hamilton.
Det er ikke første gang, Hamilton sætter LGBT+-rettighederne på dagsordenen, og han har ved flere lejligheder kritiseret både Formel 1-organisationen og andre atleter for ikke at gøre nok. For selvom placeringer af begivenhederne er ude af atleternes hænder, så har man som udøver stadig et ansvar.
- Én person kan kun gøre en lille forskel, men i fællesskab kan vi have en større indflydelse. Ville jeg ønske, at flere sportsmænd og kvinder udtalte sig om disse spørgsmål? Ja, sagde Hamilton før seneste grandprix i Qatar til det tyske nyhedsbureau Deutsche Welle.
I weekenden køres så endnu et grandprix i et land, hvor lovgivningen blandt andet forbyder personer af samme køn at være kærester, og hvor det kan straffes med pisk eller fængsel. Og det er heller ikke med Hamiltons gode vilje, at han overhovedet er i landet.
- Føler jeg mig tilpas her? Det vil jeg ikke sige, at jeg gør, men det er ikke min beslutning. Det er sporten, der har besluttet at være her, lyder det fra Formel 1-stjernen.
Tidligere på ugen var menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals britiske afdeling, Amnesty UK, ude med riven efter Formel 1.
Organisationen opfordrede både kørerne, holdene og medarbejderne til at være parate til at udtale sig om menneskerettighederne i Saudi Arabien. Lewis Hamiltons seneste udtalelser glæder derfor Amnesty UK.
- Det er ekstremt opmuntrende at se Lewis Hamilton udtale sig om kvinders- og LGBT+-rettigheder i Saudi-Arabien. Det er højt profilerede sportsstjerners stemmer, der hjælper med at kaste lys på sportwashing-effekterne af arrangementer såsom Formel 1-grandprixet i Saudi Arabien.