Puk mødte qatarerne i den rige bydel Perlen: 'VM promoverer Qatar for hele verdenen'

På gaden er Qatars borgere stolte over, at VM-slutrunden i fodbold er kommet til landet.

Puk Damsgård mødte de lokale i Doha i den rige bydel Perlen. De er stolte over, at Qatar er vært for VM. (Foto: © Dr)

Der har i vestlige medier været masser af kritik af, at Fifa har tildelt værtsskabet ved VM-slutrunden til Qatar.

Et lille land uden store fodboldstjerner, men med masser af oliepenge og et blakket ry, når det blandt andet gælder forholdene for gæstearbejdere.

Men hvad mener qatarerne selv?

DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, besøgte Perlen, en menneskeskabt ø ud for Doha, der rummer nogle af landets dyreste adresser.

Her forankrer de rige qatarere deres yachter i havnen eller lufter deres sportsvogne på havnepromenaden, når aftenmørket sænker sig.

- Perlen er sådan et sted, hvor der er installeret højtalere i blomsterbedene, fortæller Puk Damsgård.

'En lejlighed til at vise verden vores kultur'

Og enkelte af de lokale, der er født i landet, ville gerne fortælle, hvordan de har det med at lægge land til VM-slutrunden.

- Det betyder meget at få VM til Qatar, fortæller Abdallah, der har kørt sideruden på sin Lamborghini ned for at tale med DR.

- Det er en lejlighed til at vise verden vores kultur og livsstil. Det er med til at promovere Qatar for hele verden. Tidligere var der ingen, der kendte til Qatar, men nu kender alle Qatar.

Hvad er efter din mening vigtigt, at folk kender til Qatar?

- Vores kultur, hvordan vi tager imod folk, og hvordan livet er her. Det er et land, der er åbent for alle. Nogen tror, at vi bor i telte i ørkenen, men nu kan de se, at det er fuldstændigt anderledes, siger han.

Der har også i Vesten været en del kritik af forholdene her, mangel på menneskerrettigheder og rettigheder for migranter. Hvad mener du om den kritik?

- Den er jeg ikke enig i. De seneste slutrunder var i Rusland, Sydafrika og Brasilien. Der sker de samme ting der, lyder svaret.

En anden qatarer, Khaled, er også glad for, at VM-slutrunden er kommet til hans land.

- Vi er meget glade over det. Det er første gang i et arabisk land. Så det er godt for os, siger han.

Hvorfor er det vigtigt?

- Fordi VM er meget berømt.

Men der har også været kritik i vestlige lande over, at Qatar har fået slutrunden. Hvad siger du til den kritik?

- Måske er de misundelige på, at vi fik VM denne gang. Jeg ved det ikke, siger han.

Holdningen går igen blandt de indbyggere i hovedstaden Doha, som Puk Damsgård har talt med.

- De glæder sig helt vildt, og qataerne er meget stolte af, at de har fået VM til Mellemøsten, der i høj grad også har en fodboldkultur, hvis vi også kigger ud over Qatar, fortæller Puk Damsgård.

Når solen er gået ned, luftes de dyre biler på den kunstige ø Perlen i Qatar. (Foto: © Dr)

Og det er ikke kun indfødte i Qatar, men også mange udefrakommende, der har boet i landet i mange år, der glæder sig.

- Jeg har alt med tunesere, marokkanere og indere, der alle bor her, og som er glade for, at VM kommer til byen, siger DR's mellemøstkorrespondent.

Føler sig udsat for smædekampagne

Derfor har de lokale værter det også lidt svært, når vestlige journalister spørger ind til forholdene for migrantarbejde og homoseksuelle.

- De synes, at Qatar er udsat for en smædekampagne, siger Puk Damsgård.

- Herfra ses det som en utidig kritik, fordi de synes, at der er sket meget, når det for eksempel gælder migrantarbejdernes forhold, og så er de knap så optaget af spørgsmålet om LGBT+-rettigheder, som vi er, siger hun.

- Jeg talte med en marokkaner, der har boet her i 17 år og betragter Qatar som sit hjem, der sagde: 'Hvorfor skal de komme med deres regnbueflag? Vi er her for at se fodbold. De kan komme som alle andre'.

DR har i tre programmer sat fokus på Qatar som værtsnation til årets VM i fodbold. Se dokumentarserien 'Verdens bedste VM' via linket herunder.