Efter massiv kritik af forhold for arbejdere: DBU har gransket Qatar-hotel før slutrunde

Det kan være svært at helgardere sig i Qatar, lyder det fra Transparency International, der arbejder for at bekæmpe korruption.

Poolen fejler dog ikke noget på landsholdsspillernes hotel i Qatar under VM. (© DR)

Det danske herrelandshold er netop rejst afsted til VM i fodbold i ørkenstaten Qatar.

Her skal spillerne og resten af holdet bo på et hotel, der ligger cirka tre kvarters kørsel fra hovedstaden Doha. Hotellet har blandt andet en lang pool, der snor sig i en park.

Det har dog krævet mere end normalt af DBU at finde frem til netop det hotel.

Ikke på grund af poolen, men på grund af ønsket om, at landsholdsspillerne er sikret et hotel med ordentlige forhold for de ansatte og for underleverandører.

Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU, har derfor kigget spillerhotellet efter i sømmene i samarbejde med fagforeninger og FN's arbejdsorganisation.

- Helt konkret har vi brugt enorm meget krudt på at sikre os, at medarbejderne har gode forhold, og at ingen af medarbejderne oplever at blive krænket på deres rettigheder – at de får den løn og hvile, de skal have, siger han i DR-dokumentarserien 'Verdens bedste VM'.

Alt er ved at være klar til VM i Qatar. Her ses arbejdsmænd foran Ahmed bin Ali Stadium i Al-Rayyan forleden. Arbejdsforholdene for migrantarbejdere har dog mødt massiv kritik. (Foto: © KIRILL Kudryavtsev, AFP/Ritzau Scanpix)

Qatar er længe blevet kritiseret kraftigt for den behandling landets mange migrantarbejdere har fået – heriblandt dem, der har bygget de syv nye VM-stadioner.

Senest har en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Equidem konkluderet, at VM-byggerierne i Qatar har dannet ramme om krænkelser af helt basale menneskerettigheder.

'Hvordan er det hotel kommet i spil?'

DBU's Jakob Jensen fortæller, at den slags såkaldt due diligence – altså grundige undersøgelser af virksomheder – ikke er hverdagskost i fodboldens verden.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke har været en meget stor del af fodboldens dna at lave due diligence-work på menneskerettigheder. Det er heller ikke det, der er vores opgave, men den har vi taget på os denne gang, siger han.

DBU's forarbejde med hotellet betyder da også meget for landsholdstræner Kasper Hjulmand. Det får ham til at sove bedre, siger han.

- Ja, selvfølgelig gør det det. Jeg ved, at processen har været lang og at der er lavet due diligence på det, har været meget, meget vigtig for os.

Den slags grundige undersøgelser er dog ikke altid nok, lyder det fra Transparency International, der oplyser om og bekæmper korruption.

Organisationen bakker op om DBU's tilgang i hoteljagten, men det kan stadig være svært at helgardere sig, når det gælder Qatar.

Jesper Olsen, formand Transparency International i Danmark, peger særligt på, at man altid skal være opmærksom på korruption.

- Det er udmærket, at man ser på, hvad der foregår på dette hotel lige nu – jeg stiller bare spørgsmålet: Hvordan er det hotel overhovedet kommet i spil, siger Jesper Olsen.

Der er i alt bygget syv nye VM-stadioner, mens et ottende stadion er blevet renoveret op til denne slutrunde i Qatar. Her ses en rengøring af sæderne på Al-Bayt Stadion i al-Khor, Qatar. (Foto: © Gabriel bouys, Ritzau Scanpix)

Fodboldforbundenes verdensorganisation FIFA har offentliggjort en liste med mulige hoteller for VM-holdene, og på listen står også det hotel, som DBU har valgt.

DBU fortæller i en skriftlig kommentar, at de ikke har spurgt ind til forholdene omkring, hvordan hotellet er kommet på den liste og henviser til FIFA, der ikke er vendt tilbage på DR's henvendelse.

- Det er jo fair nok, at man prøver at skyde det over på FIFA, men det er stadigvæk DBU – så vidt jeg er orienteret – der betaler regningen, og dér bør DBU undersøge eller kunne stå på mål for, hvordan de her hoteller er blevet udvalgt, siger Jesper Olsen fra Transparency International.

Når det er sagt, synes Jesper Olsen dog overordnet, at det er "smadderfornuftigt", at DBU har tjekket deres hotel, så godt de kan.

- Det er fint at DBU gør det – det synes jeg er helt naturligt, siger han.

Se Jakob Jensen fra DBU besøge hotellet og tale om arbejdet med at undersøge stedet her:

Danske Gunde kæmper for bedre forhold

Gunde Odgaard, der er leder i fagbevægelsen BFA Bygge & Anlæg, er en af dem, som DBU har rakt ud til i jagten på at sikre sig plads på et hotel med ordentlige forhold for deres ansatte.

Fagforeningslederen har netop haft fokus på migrantarbejderne i Qatar de seneste år og har også besøgt ørkenstaten.

- Det store mål for os er jo, at der bliver tilladt faglig aktivitet i alle golfstaterne – det er der ikke i dag. Det helt overordnede mål er, at migrantarbejdere får lov til at organisere sig, danne fagforening og får lov til at forhandle kollektive aftaler, siger han i 'Verdens bedste VM'.

Der er da også nogle helt andre forhold for arbejdere i Qatar, der slet ikke tillader regulære fagforeninger for migrantarbejdere.

Mohammed Al Obaidly, der er viceminister i Qatars arbejdsministerium, peger på, at 90 procent af Qatars arbejdskraft kommer fra udlandet, og at det er svært at samle så forskellige arbejdere. Men der arbejdes på sagen, påpeger han.

- Det med fagforeningerne tager nok en fire til fem år. Så kom nu ikke om en måned og spørg, hvor de bliver af, siger han.