To tredjedele af landsholdet er jyder: 'Vi taber vigtige spillere på Sjælland'

Størstedelen af kvindelandsholdet er fra Jylland, men er der egentlig en grund til det, eller er det helt tilfældigt?

Der er over dobbelt så mange jyder på landsholdet, som der er sjællændere. (Foto: © Zhang Chen Xinhua/Xinhua © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

Jylland mod Sjælland.

Der er nok mange, der kender til den muntre drille-konkurrence. Lad det være i vennegrupper, på arbejdspladsen - eller for eksempel på et fodboldhold.

Og kigger på man på de 23 spillere, der begår sig på landsholdet i Australien lige nu, står der en klar vinder tilbage i den "konkurrence".

15 ud af i alt 23 spillere på det danske landshold har nemlig ophav i Jylland. Det svarer til godt 65 procent.

Og hvordan kan det egentlig være? Er landstræner Lars Søndergaard bare glad for jyder, eller er der en kvalitetsmæssig forskel?

- Der er nok nogen, der vil sige, at det er, fordi jeg er jyde, der er flest jyder på holdet. Men det er faktisk ikke noget, jeg tænker over så meget mere, siger Lars Søndergaard med et smil på læben.

Og selvom der ofte konkurreres med et smil på læben Jylland og Sjælland imellem, så antyder landstrænerens svar, at der engang har været baggrund for en mere seriøs konkurrence af slagsen. Og det er måske ikke helt forkert, vurderer Lars Søndergaard.

- Det var måske lidt anderledes, da jeg startede, fordi der kom de fleste af spillerne i landsholdstruppen fra danske klubber. Så der kunne man godt nogenlunde adskille og se, hvem der kom fra Sjælland, og hvem der kom fra Jylland, siger Lars Søndergaard.

- Men sådan er det ikke mere, for nu spiller de fleste i store europæiske klubber. Så den her konkurrence mellem jyder og sjællændere ser man egentlig ikke så meget mere. Og slet ikke i den størrelsesorden, der var tidligere.

I grafikken herunder kan du se et danmarkskort, der viser, hvilken kommune de 23 landsholdsspillere hver især kommer fra. I teksten ud fra deres navne kan du se, hvilken by hver spiller er født og opvokset i.

Vigtige spillere kan gå tabt

Alligevel kan det godt være lidt iøjnefaldende, at Sjælland, som er den del af Danmark, der har flest indbyggere, har under halvt så mange spillere på landsholdet, som Jylland har.

Forskellen i indbyggertal lyder på 56.098, men kan man overhovedet bruge de rå tal til noget, eller er der udelukkende tale om tilfældigheder?

Ikke nødvendigvis, mener 31-årige Simone Boye, der selv voksede op i Regstrup på Sjælland.

- Jylland har haft flere klubber i mange år. Da jeg var yngre, var det primært Brøndby og BSF, der var der på Sjælland. Så det er måske svært at hamle op med i forhold til Jylland, hvor der er flere klubber, spillerne kan vælge imellem, siger Simone Boye.

- Jeg tror simpelthen, vi taber nogle af de vigtige spillere på Sjælland.

I videoen herunder kan du høre Lars Søndergaard fortælle om, hvordan han vægter spillernes ophav, når han udvælger landsholdstruppen.

Derudover er der særligt én jysk klub, som har en lang og stolt tradition, og den kan sagtens have spillet en vigtig rolle i den geografiske udvikling, vi har set på landsholdet, mener Lars Søndergaard.

- Fortuna Hjørring er kendt som en rigtig dygtig klub, der altid har været i toppen af dansk kvindefodbold. Og en del af spillerne kommer derfra. Det kan jo godt være, at det er de perioder, hvor de har været rigtig dygtige, der viser sig på landsholdet nu, siger Lars Søndergaard.

Fyn er fin, men...

I den drilske konkurrence mellem Jylland og Sjælland falder Fyn ofte mellem to stole.

Retter vi blikket på smørhullet, er situationen noget mere kedelig. Kun en enkelt spiller repræsenterer det fynske på landsholdet, 32-årige Katrine Veje. Og det ærgrer landstræner Lars Søndergaard.

- Veje er jo ved at være en ældre spiller, så jeg håber selvfølgelig på, at der også kommer unge fynboer på landsholdet i den kommende tid. Lige nu slider Fyn med at have klubber i kvindeligaen, så det er i hvert fald en af årsagerne, siger Lars Søndergaard.

- Men jeg håber da, for Fyns skyld, på, at der kommer flere spillere. Og det tror jeg kommer til at ske, specielt med den nye satsning, der sker i Odense lige nu.

Hør de danske landsholdskvinder fortælle om, hvordan deres første klub har været med til at forme deres karriere i videoen herunder.

Om det i sidste ende er jyder, fynboer eller sjællændere, der figurerer på landsholdet, er Lars Søndergaard egentlig ret ligeglad med. For selvom der tidligere har været forskelle både niveaumæssigt og kulturelt, er forskellene ved at blive udvandet.

- Jyder kan måske være lidt mere rolige i det, mens sjællænderne måske gør lidt mere opmærksom på sig selv, siger han og griner.

- Der er helt sikkert lidt kulturelle forskelle, men i og med at spillerne kommer ud i verden og møder andre nationer og andre spillere, bliver forskellene mindsket.

Og at tiderne er ved at skifte, kan Stine Ballisager godt nikke lidt genkendende til.

- Typisk siger man, at jyder er mere stille og rolige, og sjællændere er mere fremme i skoene… jeg ved ikke, om det passer på vores hold. Det tror jeg faktisk ikke, siger hun og griner.

Om det er jyder, sjællændere eller fynboer, der gør den bedste figur i Danmarks kamp mod England, kan du få svaret på fra klokken 10.30 fredag. Følg opgøret direkte i app'en DR Lyd, i livebloggen på dr.dk eller hos Viaplay.