- Jeg tror ikke på dem i det lange løb, fordi der er så meget uro på det her hold - også internt mellem spillerne.
- Jeg kan godt se dem komme i en kvartfinale, men ikke længere.
Sådan lød vurderingerne af de spanske kvinders chancer ved VM forud, da DR Sportens fodboldkyndige, Henrik Liniger og Arnela Muminovic, inden slutrunden udvalgte deres favoritter til VM-titlen i Australien og New Zealand i podcasten Fodboldlisten.
En hård, men langt fra ubegrundet vurdering af det stjernespækkede hold.
For i september sidste år forlod hele 15 af landsholdets 23 spillere truppen og ville ikke komme igen, før træneren havde trukket sig. Angiveligt fordi truppen ikke var tilfreds med taktikken, mandskabsbehandlingen og niveauet til træningerne.
Siden er en stor del af selvsamme spillere vendt tilbage til holdet for at spille VM, og fredag morgen dansk tid, formåede de endda at spille sig i VM-semfinalen efter en 2-1-sejr i forlænget spilletid mod Holland.
En forløsning for både landstræneren Jorge Vilda og Real Madrid-spilleren Ivana Andres, som er er en af de spillere, der er vendt retur til landsholdet efter at have forladt skuden.
- Holdet er forenet. Vi er en gruppe, som konkurrerer og alle kæmper for det samme mål og alle er meget motiverede, siger landstræner Jorge Vilda og bliver bakket op af Ivana Andres.
- Vi har et fremragende forhold med Jorge (Vilda, red.). Vi har fuld tillid til ham. Vi tror, vi er et hold. Ikke kun spillerne, men også hele den tekniske stab. Vi deler alle sammen ansvaret I kampene, så hvis vi vinder, vinder vi alle, taber vi, taber vi alle, siger Ivana Andres.
'Rykker sammen i bussen'
Stemningen synes altså at være en smule bedre, end hvad den var før.
Men der er fortsat spillere, der ikke har gidet at slutte sig til resten af den spanske trup – stadig i protest af landstræner Jorge Vilda - og krisen synes derfor endnu ikke at være langt borte. Så hvordan formår holdet fortsat at klare sig godt, når det gælder?
Det er usædvanligt, men ikke uset, vurderer Anders Flemming Bendixen, der er sportspsykolog for Team Danmark.
- Sædvanligvis ville det have en stor negativ effekt, men modgang kan tvinge dem til at forholde sig til hinanden på en anden måde. De kan finde hinanden på en anden måde og rykker sammen i bussen. Det så vi jo lidt selv med Danmark efter Christian Eriksen faldt om i Parken mod Finland, siger Anders Flemming Bendixen.
Dertil kan det også spille en vigtig rolle, at noget så stort som et VM er på spil. For vil spillerne egentlig helst gå glip af VM, eller holde fast i deres stærke holdninger om landstræneren?
- Det indikerer absolut, at de her spillere tænker på, at de har en karriere på 10-15 år og kan regne ud, hvor mange VM de har potentiale til at komme til. Og så kan hvert VM blive ret betydningsfuldt, siger sportspsykologen.
- Det kan sagtens være, at de ikke tager tilbage på hotellet og spiller ludo med hinanden om aftenen, men når de møder ind på banen, så er de der 100 procent. Og så kan den gode præstation stadig godt komme som et kollektiv.
Spansk historie
Alligevel vil Anders Flemming Bendixen ikke anbefale, at man griber tingene an, som det spanske landshold har gjort i optakten til VM.
- Det kan nemmere opstå på et landshold, fordi de er ikke sammen hele tiden. De ved, de har en udløbsdato. Men går Spanien hele vejen med den her krise bag sig, vil det være en stor bedrift, siger sportspsykologen.
Om det sker eller ej ændrer ikke på, at der er stor glæde at spore i spillerne efter deres sejr over Holland - kritikere eller ej.
Det sås i den tidligere FC Barcelona-stjerne Jennifer Hermoso, der var en af bannerførererne af kritikken af den spanske landstræner og blandt de første til at forlade landsholdet, da hun efter opgøret sad på bænken græd glædestårer med holdets største stjerne, Alexia Putellas.
- Folk tror, at det er noget nemt, at det er at spille fodbold, men det er det ikke. Der ligger mange følelser bag. Når kritik rammer os, så lider vi, for vi er frem for alt mennesker. Men jeg føler mig meget stolt og tilfreds med det, vi har opnået den dag i dag. Vi har skrevet spansk historie, siger Jennifer Hermoso til det spanske medie AS.