Er du fodboldspillende dreng, kan du komme på et af landets 29 såkaldte topcentre for at udvikle dig til den bedst mulige fodboldspiller.
Er du pige, er der ingen lignende mulighed.
Sådan ser virkeligheden ud, efter DBU ved årsskiftet etablerede en storstilet talentsatsning for U/10 til U/12-spillere, hvor unionen står for at strukturere rammerne for klubberne.
Med centrene får udvalgte drengespillere fra de lokale klubber mulighed for at træne sammen med elitetrænere fra større klubber med det formål at løfte ’fodboldfagligheden’, skriver DBU på deres hjemmeside.
Men at tilbuddet kun gælder de bedste drengespillere, møder nu kritik hos nogle af klubberne i kvindernes bedste række, 3F-Ligaen.
Hos pokalfinalisterne fra Kolding Q har de svært ved at forstå, hvorfor de ikke har fået samme mulighed tilbudt af DBU.
Det siger klubbens bestyrelsesformand Niels Sterndorff.
- Det er grotesk, at det kun er drengesiden, der er en del af projektet.
- Det gør ondt, at det kun er et drengeprojekt. Jeg synes, det er trist. Vores piger træner op til syv gange om ugen og bruger mindst de samme kræfter på at træne, som drengene gør. Og det er meget nemmere at sælge dansk kvindefodbold i udlandet, fordi det er på et blomstrende stadie. Det er nu, pengene skal puttes i. Derfor gør det mig selvfølgelig trist, at der kun investeres i talentdelen på drengesiden. Det er en træls forskelsbehandling, siger han videre.
Vil meget gerne have samme tilbud
Hos 3F-ligaklubben VSK Aarhus undrer de sig også over, at der ikke er blevet lavet et lignende tilbud fra DBU til pigespillerne.
For det er nemlig en nødvendighed, hvis pigerne også skal have muligheden for at få det maksimale ud af deres potentiale, siger Jesper Raabo, der er klubbens repræsentant i kvindernes divisionsforening.
- Det er vigtigt, at de piger, der har ambitionerne og evnerne, får et træningstilbud på topniveau. Derfor vil vi meget gerne snakke med DBU om, hvordan der kan laves et lignende system på pigesiden, siger han.
Umiddelbart formoder han ikke, at tilbuddet fra DBU om at strukturere elitetræningen også bliver etableret hos pigerne.
- Hvis det er meningen, at der skal laves et lignende tilbud på pigesiden, så havde vi nok hørt om det. Men vi har ikke hørt en disse, slår han fast.
Det har de til gengæld otte kilometer syd for banerne i Vejlby-Risskov.
Her har AGF’s herrehold fem talentcentre med plads til i alt 240 drengespillere.
Pigerne skal have andre muligheder
Hos Dansk Boldspil-Union mener de ikke, at det er et problem, at de hjælper herreklubberne med at strukturere talentcentre, mens pigeklubberne ikke får hjælp.
Det fortæller Flemming Berg, der var talentudviklingschef for både drenge- og pigespillerne, da projektet med de 29 talentcentre blev planlagt.
- Der er ingen, der siger, at de tiltag, der er bedst i forhold til drengeklubberne, også vil være de bedste for pigeklubberne, siger han.
Han erkender dog, at unionen på daværende tidspunkt ikke var klar til at lancere et lignende tilbud til landets pigespillere.
- Da vi startede med topcenter-projektet for drengene, så var talentudviklingsstrategien for pigerne slet ikke nået så langt. Det er nødvendigt, at vi har lavet en analyse af vores behov, før vi kan starte et lignende projekt. Og den behovsanalyse var ikke klar for pigerne på det tidspunkt.
Det er noget, der undrer Niels Sterndorff i Kolding Q.
- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at den her analyse ikke bliver lavet for både piger og drenge på samme tid.