Uroen fortsætter syd for grænsen: Tyske kampe bliver afbrudt på stribe

Uroen i tysk fodbold er intensiveret i den seneste uges tid, hvor flere kampe har været mere end 100 minutter lange.

Dortmund-keeper Gregor Kobel hjalp fredag aften til med at fjerne tennisbolde fra græstæppet. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Associated Press)

Der kan nærmest ikke fløjtes op til en kamp i tysk topfodbold, uden at den igen skal afblæses.

Også i denne weekend har kampe i landets to bedste fodboldrækker været præget af stor utilfredshed på lægterne og afbrudte opgør.

Årsagen til uroen skyldes fansenes utilfredshed med en aftale, som klubberne i de to bedste tyske rækker og Den Tyske Fodboldliga (DFL) har indgået. Aftalen åbner op for, at en eller flere private investorer kan købe sig til en andel af tv- og medierettighederne.

I maj sidste år blev forslaget nedstemt, men i december blev det så stemt igennem, da to tredjedele af klubberne stemte for.

Siden da har tyske fodboldkampe været præget af uro på lægterne og protester fra fans. Kulminationen er nu kommet, da flere kampe i denne og seneste weekend har varet en halv time længere end normalen.

Alt fra tennisbolde til chokolademønter og en klapstol er blevet kastet på banen, og fredag måtte stadionpersonale finde en vinkelsliber frem for at fjerne den kædelås, som fans havde fæstnet til den ene målstolpe i opgøret mellem Hamburger SV og Hannover 96.

  • Cykellåsen på Volksparkstadion i Hamborg måtte fredag aften fjernes med hjælp fra en vinkelsliber (Foto: © CHRISTIAN CHARISIUS, Associated Press)
  • Også lørdagens topopgør i Bundesligaen mellem Leverkusen og Bayern München blev midlertidigt afbrudt. (Foto: © CHRISTOPHER NEUNDORF, Ritzau Scanpix)
  • Danskeropgøret mellem Union Berlin og Wolfsburg blev forhindret af både tennisbolde og en klapstol, som blev kastet på grønsværen. (Foto: © ANDREAS GORA, Andreas Gora/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Også chokolademønter bliver brugt som kasteskyts. (Foto: © CHRISTOPHER NEUNDORF, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Ifølge DR Sportens kommentator Mathias Jacobsen, som følger tysk fodbold tæt, bunder protesterne i en frygt for at miste det, der ifølge fansene gør tysk fodbold unik: At fodbold i Tyskland er for alle.

- Man er sindssygt bange for, at det her er første skridt på en ren kommercialisering af tysk fodbold. Det er fansenes måde at sige 'hvis I ikke lytter til os, så kan I glemme alt om at spille fodbold', siger Mathias Jacobsen.

- I Tyskland er der stadig en speciel følelse blandt fansene af, at det er dem, der ejer klubberne. Dem, der ejer fodbolden. Det forsøger man at værne om ved at protestere på tribunerne.

Et spørgsmål om, hvad der er vigtigst

Fansene frygter ifølge Mathias Jacobsen, at en mulig investor blot vil være det første skridt i den forkerte retning. At alt det, som de tyske fans er stolte af, vil blive sat over styr. Her fremhæver kommentatoren eksempler som de lave billetpriser og de mere eller mindre faste kamptidspunkter, som har stor betydning for fansene.

I værste fald er det den såkaldte 50+1-regel, som giver fansene majoriteten i de tyske klubber, fansene frygter at skulle give afkald på på sigt, hvis man åbner op for private investorer.

Hvorfor overhovedet stemme for noget, som kaster så meget utilfredshed af sig, kan man tænke. Svaret er nemt nok. Det handler om penge, forklarer Mathias Jacobsen.

- Det vidner om, hvor desperate klubberne er. Fansene har sindssygt meget magt, og det er derfor også overraskende, at to tredjedele af klubberne har stemt for forslaget, fordi de har gjort sig sindssygt upopulære ved at gøre det.

  • Budskabet er klart fra Augsburgs fans - 'Nej til investorer i DFL'. (Foto: © Anna Szilagyi, Ritzau Scanpix)
  • Også Borussia Mönchengladbachs fans føler ikke, at klubben lytter til sine fans. (Foto: © ROBERTO PFEIL, Roberto Pfeil/picture-alliance/dpa/AP Images)
1 / 2

- Klubberne er glade for, at der kommer flere penge i tysk fodbold, da det betyder, at de har bedre mulighed for at konkurrere med de spanske, engelske, italienske klubber og så videre, siger han.

Fodboldkampe uden fans?

Mathias Jacobsen forventer ikke, at fansene holder igen med protesterne, før de føler sig hørt. Tværtimod. Den intensiverede utilfredshed må få advarselslamperne til at blinke i DFL, vurderer han.

- Vi nærmer os på et punkt, hvor DFL må tænke, at man nærmest ikke kan spille fodbold, hvis ikke man gør det på et lukket stadion, siger Mathias Jacobsen.

Så der er nødt til at blive fundet en løsning, fordi situationen er uholdbar?

- 100 procent. Løsningen er, at man på en eller anden måde får snakket sammen og lavet en aftale. Fra DFL's side er det ikke holdbart, at kampene ikke kan afvikles, for så er det tyske fodboldprodukt udueligt.

- Omvendt kommer de tyske fans ikke til at sidde på hænderne. Det bliver nok en tovtrækningskamp, og det kan ende med, at der bliver lukket for tribunerne, eller hvor der bliver skruet op for visiteringen af fans, siger Mathias Jacobsen.

Løsningen er dog ikke så lige til, vurderer Mathias Jacobsen, eftersom fansene sidder på majoriteten i de tyske klubber, mens klubberne selv og DFL ønsker at øge budgetterne ved eksempelvis at invitere investorer indenfor.

- Hvordan de skal blive enige, ved jeg simpelthen ikke, men de næste måneder bliver vildt interessante. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det ender, hvis en privat investor køber en del af tv-rettighederne, for så kommer det til at stikke helt af med de tyske fodboldfans, siger Mathias Jacobsen.