Der har været usædvanlig meget fokus på dommerpræstationerne ved den igangværende Confederations Cup i Rusland.
Her tester man videosystemet VAR (Video Assistent Referee), som skal hjælpe manden med fløjten i til komme frem til de rigtige kendelser på banen.
Men flere gange har systemet skabt mere forvirring end afklaring. Sådan lyder dommen i hvert faldt fra den tidligere topdommer Kim Milton Nielsen
- Jeg synes, det er en blandet oplevelse, man sidder med efter at have set det nogle gange. Det har været nogle gode eksempler, men der har desværre også været nogle dårlige eksempler, som er lidt ødelæggende for konceptet, siger Kim Milton Nielsen.
En af de knap så heldige episoder faldt i kampen mellem Mexico og New Zealand, hvor stort set samtlige spillere røg i totterne på hinanden. Dommeren mistede overblikket, og det samme gjorde VAR og folkene bag.
Folk skal kunne følge med
I sådan en situation er videosystemet ikke løsningen, siger Kim Milton.
- Dommeren går fra at have styr på det hele nede på banen til lige pludselig at få en eller anden ordre i ørene, som man nærmest skal udføre som en robot, uden egentlig at vide hvorfor. Det kan godt være, at man får at vide, at man skal give et gult kort fordi, der er en der har puffet til en anden, men man mister det samlede overblik, og bliver nok også usikker.
DR Sportens fodboldkommentator, Henrik Liniger, er glad for at man får prøvet system af. Han er overvejende positiv i forhold videoteknologi i fodbold men erkender, at VAR skal forbedres, hvis det skal give mening at bruge under næste års VM-slutrunde i Rusland.
- Folk skal kunne følge med i, hvad der sker. Og det gælder især tv-seerne. Det kan ikke nytte noget, at de ikke kan se de billeder som videodommerne sidder og kigger igennem. De skal have adgang til dem, så de kan sidde og gætte med på, hvad er det rigtige og hvad er det forkerte.
Det er simpelthen måden at holde spændingen på. Man skal ikke skjule det, man skal være åben omkring processen. Er man det, så tror jeg faktisk, at det kan blive et underholdende element, samtidig med at det forhåbentlig også giver mere retfærdighed, konkluderer Henrik Liniger.