Der er 26 spillere i Silkeborg IF’s superligatrup. Stort set halvdelen af dem har spillet ungdomsfodbold i klubben. Sammen med FC Nordsjælland og AaB er Silkeborg dermed i toppen af talentudviklingen i Superligaen.
Og det bliver gjort endnu mere bemærkelsesværdigt af, at Silkeborg er klemt inde mellem større klubber som AGF og FC Midtjylland.
For det tvinger klubben til at rekruttere i det allernærmeste nærområde, og langt hovedparten af spillerne er da også født og opvokset i Silkeborg Kommune. Ifølge udviklingschef i SIF, Jesper Stüker, er klubben inspireret af en fodboldminiput.
- Vi sammenligner os gerne med Island, der har opnået store resultater med et meget spinkelt rekrutteringsgrundlag. Vi plukker ungdomsspillere fra små 20 klubber i Silkeborg Kommune, og skal vi udenfor grænsen tager vi til Ry. Her er omkring 100.000 indbyggere, siger udviklingschef Jesper Stüker.
Stort beløb til talenterne
Silkeborg bruger omkring seks millioner kroner årligt på talentsatsningen, der begynder fra U14. Det er en forholdsmæssig stor del af det samlede sportslige budget.
På banen har afkastet i år været, at halvdelen (49,6 procent) af de spillede minutter i Superligaen har været med spillere, der har spillet ungdomsfodbold i Silkeborg IF.
Det tal tangerer kun FC Nordsjælland og AaB, mens der er et betydeligt hop til forfølgerne OB og FC Midtjylland.
- Vi har fem mand i truppen, der kunne spille U19 i år, men som minimum tre gange om ugen træner fast med Superligaholdet, uden det går ud over tabt skoletid, siger udviklingschefen.
Jesper Stüker er selv uddannet skolelærer, og måske netop derfor har et parallelt samarbejde mellem uddannelse og elitefodbold været essentielt, siden Silkeborg IF i 1994 etablerede landets første fodboldcollege – i øvrigt samme år som klubben hentede sit foreløbig eneste danske mesterskab.
Tidligere talenter har vist vejen Blandt de første elever på fodbolduddannelsen var Thomas Røll, der nåede 293 Superligakampe for Silkeborg, FC København, Vejle og FC Midtjylland, og Martin Laursen, der blev årets spiller i dansk fodbold i 2008 og nåede 53 A-landskampe i karrieren.
I de senere år har klubben formet Kasper Dolberg, der nu spiller i Ajax Amsterdam og som 18-årig fik debut på A-landsholdet, Robert Skov, der i vinterpausen blev solgt til FC København og altså halvdelen af den aktuelle Superligatrup.
- Jeg er sikker på, at Peter Sørensen (cheftræner og manager, red.) ikke vil undvære spillere som Rodic og Skhirtladze, men for vores fans, sponsorer og klub, har det stor betydning at vores egne spillere også spiller på Superligaholdet, siger Jesper Stüker.
Tidligere på ugen blev 20-årige Sammy Skytte igen udtaget til Danmarks U21-landshold, mens Jens Martin Gammelby i januar var med det danske ligalandshold.