Det er bredt anerkendt blandt flere klubber i Superligaen, at der i disse år sker et skred i en bekymrende retning, hvor de to millioner fodboldtilskuere på arenaerne inkluderer en lille kerne af voldsparate.
I forbindelse med de seneste lokalopgør mellem Brøndby og FC København har der floreret videoer med vold internt blandt fans. Fem frivillige vagter blev overfaldet under Sydsiden på Brøndby Stadion af en gruppe på mere end 100 personer.
AaB er en af de klubber, som har bemærket et skred i miljøet omkring holdet. Til nordjydernes sæsonpremiere i Farum blev klubbens fans efter kampen angrebet af en gruppering, og der opstod slagsmål.
To uger senere kom aggressionen fra nordjysk side, da et værtshus fyldt med FC Midtjylland-fans blev stormet af voldelige AaB-sympatisører.
AaB's direktør, Michael Tuxen Boll, fordømmer de episoder, og han anerkender samtidig, at der er en udvikling i gang, som skal stoppes.
- Der er en udvikling i de personer, der er begyndt at cirkulere i miljøet, som vi bliver nødt til at tage konsekvensen af, siger Michael Tuxen Boll til DR Sporten.
AaB-direktøren oplyser til DR Sporten, at klubben er ved at etablere et samarbejde med Nordjyllands Politi, der er inspireret af den facon som østjyske politikredse har dæmmet op for kriminelle.
I Horsens var samarbejdet med politiet effektivt til at tage udviklingen i opløbet for ti år siden. På samme måde melder Randers og Aarhus om gode resultater.
- Vi kommer til at praktisere nogle af de samme principper, som er set i Randers og AGF, siger Michael Tuxen Boll.
Politiet har over for DR afvist at uddybe, præcis hvilke greb der har gjort modellen effektiv, da Justitsministeriet lige nu er i gang med at se på, hvordan klubberne kan få hjælp til at stoppe de kriminelle.
- Det er jo ikke den almindelige AaB-fan, der skamferer et værtshus i Herning. Men vi fik nogle bøder for fyrværkeri, og der tog vi en rigtig god snak med fangrupperingerne, hvor vi var retorisk meget direkte. De bøder koster os meget, siger Michael Tuxen Boll.
Hooligan-registret giver mulighed for at udelukke uønskede personer fra stadion. En begrundet mistanke om vold eller handel med narko i forbindelse med kampe kan være udslagsgivende betingelser.
Et udbredt ønske blandt klubberne om yderligere brug af ansigtsgenkendelse er et håndgribeligt værktøj til at gøre det mere effektivt. Datatilsynet er lige nu ved at se på den mulighed.
Michael Tuxen Boll bemærker, at der siden klubbens reprimande til AaB-tilskuerne ikke har været episoder, som har udløst yderligere bøder til klubben.
- Jeg tog faktisk turen til tilhængernes stamværtshus og gav dem en omgang før hjemmekampen mod Lyngby for at anerkende, at de havde taget vores ord til sig. Jeg tror, det betyder meget, at de føler, at vi møder dem i øjenhøjde. De føler sig set og hørt, siger han.