Det er aldrig i orden at kaste tinge på banen, når man er til fodbold, men nogle ting er naturligvis værre end andre. Brøndbys tilhængere gik et stykke over grænsen mandag eftermiddag, da ærkerivalerne fra FC København kom forbi og vandt 1-0.
I forbindelse med et hjørnespark blev der kylet rotter mod FC Københavns svenske back, Ludwig Augustinsson, der måtte losse de døde dyr væk fra plænen, så han kunne tage sit hjørnespark.
Et lavpunkt i en ellers festlig derbykulisse, hvor begge holds tilskuere indtil da markerede sig på fornem vis med imponerende tifoer og larm og sang.
Rottekasterne i Brøndby er langt fra de første fodboldfans, der er gået over stregen i fodboldhistorien. Herunder et udvalg af aparte og langt ude kasteskytsaktioner.
Grisehovedet
Det udløste ikke ligefrem begejstring blandt FC Barcelonas fans i 2000, da klubbens bedste spiller på det tidspunkt, portugisiske Luis Figo, foretog det såkaldt forbudte skifte og skrev under på en kontrakt med rivalerne fra Real Madrid.
Da han senere vendte tilbage til Camp Nou i en hvid trøje, blev han forfulgt af publikum i hele kampen og måtte finde sig i, at tilskuerne kastede lightere, telefoner og flasker efter ham.
I Barcelona tilgav de ham aldrig for skiftet til Real Madrid.
Det fik Figo at mærke, da han igen i 2002 vendte tilbage til sin gamle hjemmebane og igen fik alskens ting og sager smidt efter sig. Heriblandt et grisehoved.
Bananerne
I begyndelsen af 1990’erne gjorde flere afrikanske spillere deres indtog i dansk fodbold, hvilket ikke fik det bedste frem i nogle af landets fodboldtilhængere.
Brøndbys to nigerianske spillere Uche Okechukwu og Friday Elahor blev udsat for abelyde og banankast på Aalborg Stadion, hvilket også deres landsmand Emeka Ezeugo, der spillede i Lyngby, oplevede på samme bane.
Emeka Ezeugo skiftede i øvrigt senere til AaB, hvor forholdet til fansene endte med at blive helt godt alligevel.
- Jeg overvejede det grundigt. De gange, jeg havde været i Aalborg med Lyngby havde publikum været efter mig. De smed bananer på banen og råbte abelyde. Jeg var selvfølgelig lidt betænkelig, men besluttede mig for at opleve en anden del af Danmark også. Og AaB's fans stoppede med abelydene, da jeg kom derop. Jeg fik faktisk et glimrende forhold til dem, siger Emeka Ezeugo i et anbefalelsesværdigt interview på bold.dk.
Chokoladebarerne
Fødevarer er i det hele taget et yndet objekt at smide på en fodboldbane, hvilket det engelske fodboldikon Paul Gascoigne kan skrive under på. Fodboldfænomenet brød igennem for Newcastle, inden han senere skiftede til Tottenham. Boldbegavelsen var dog langt fra glemt i det nordengelske.
Det fik Gascoigne bevis for, da han vendte tilbage til St. James’ Park, hvor Newcastle-tilhængerne smed Mars-barer ned til deres tidligere yngling. I vanlig overlegen stil samlede Gascoigne en af dem op og tog en bid.
Scooteren
Det hører heldigvis til sjældenhederne, at der bliver kastet med køretøjer til fodboldkampe.
En Serie A-kamp i 2001 mellem Atalanta og Inter blev en kedelig undtagelse, hvor Inters fans stjal en scooter og tog den med ind på det enorme San Siro.
Herfra blev scooterne sendt afsted ned over tilskuerrækkerne, men nåede aldrig frem til plænen. En komplet vanvittig aktion. Heldigvis kom ingen til skade.
Mønten
Den svenske dommer Anders Frisk indstillede i 2004 karrieren, da Chelsea-fans truede ham på livet. Det blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for Frisk, der tidligere på sæsonen udviste Romas Philippe Mexes i en kamp mod Dynamo Kiev.
Det fik Roma-tilhængerne til at ryge helt op i det røde felt, hvorfor der blev kastet ting efter Anders Frisk. En mønt fandt vej til svenskerens pande og den blødende dommer gik straks i omklædningsrummet og fløjtede kampen af.
Cykellygten
I 2003 blev der også kastet en hel del ting og sager på banen, da FC København var på besøg på Brøndby Stadion. Èn af de ting var en cykellygte, som ramte FC Københavns målmand Magnus Kihlstedt i baghovedet.
Svenskeren var naturligvis chokeret, men formåede heldigvis at færdigspille kampen.
Den mest interessante detalje ved episoden var nok, at Brøndby slap for straf for kastet og særligt spektakulær var udtalelsen fra en af discplinærudvalgets medlemmer, Johnny Rune, der mente, at man ikke kunne afvise, at cykellygten var blevet kastet fra et sted uden for stadion.
Noget af et kast i så fald, da Brøndby Stadion er knap 24 meter højt.