Politiet efterforsker mulig matchfixing i Superligaen

Nordjyllands Politi modtog i starten af året en anmeldelse om matchfixing relateret til Superligaklubben AaB.

AaB bekræfter, at klubben har fået en henvendelse fra Nordjyllands Politi. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Nordjyllands Politi efterforsker en sag om mulig matchfixing relateret til Superligaklubben AaB. Det bekræfter Nordjyllands Politi over for DR Nyheder.

Tilbage i februar fik politiet en anmeldelse om matchfixing. Sagen drejer sig om et tilfælde, hvor der tilbage i efteråret sidste år skulle være sket matchfixing af en fodboldkamp i landets bedste fodboldliga.

- Vi har efterforsket i sagen, siden vi modtog anmeldelsen i februar, og sagen er stadig verserende, siger den ansvarlige for efterforskningen, politikommissær Troels Jul Kjærgard.

Det påståede brud på loven skulle altså være sket i en kamp i efteråret.

AaB tager afstand

AaB bekræfter, at klubben har fået en henvendelse fra Nordjyllands Politi.

Og klubbens administrerende direktør Thomas Bælum udtaler:

- Vi er naturligvis bekendt med henvendelsen og står fuldt ud til rådighed for at komme til bunds i sagen, og forhåbentlig bliver konklusionen også, at der ikke har fundet noget ulovligt sted.

- Matchfixing tager vi som klub helt og aldeles afstand fra, og vi ser frem til at få sagen afsluttet, fastslår Thomas Bælum i en pressemeddelelse.

AaB skriver, at 'sagen drejer sig om et tilfælde, hvor der i efteråret 2019 skulle være sket en specifik forseelse i forbindelse med en kamp i Superligaen'.

Matchfixing er et begreb inden for sport, hvor udfaldet af en eller flere sportsbegivenheder er aftalt på forhånd, eller er påvirket af andre interesser end rent sportslige.

AaB vil af hensyn til sagen og politiets arbejde ikke kommentere yderligere på sagen, så længe der efterforskes.

Nordjyllands Politi meddeler ligeledes, at man af hensyn til den fortsatte efterforskning ikke har yderligere kommentarer for nærværende.

Voksende fokus på matchfixing

Det vil være forfærdeligt, hvis sagen har noget på sig, mener DR Sportens kommentator, Henrik Liniger. Der har været en række matchfixingsager de senere år, som politiet har undersøgt nærmere, men de er stort set alle sammen endt i det rene ingenting, siger han.

Det er spændende at se, hvad politiet har at komme med, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger

- Det viser, hvor svært det er at bevise noget som helst i de her sager. Vi ved ikke, om Nordjyllands Politi har nogle beviser, men historikken er i hvert fald imod dem. Så det er spændende at se, hvad de har at komme med. Det er ikke lykkedes for politiet andre steder i landet at løfte bevisbyrden særlig godt, siger Henrik Liniger.

Problem i svensk fodbold

Så sent som i sidste uge kom der er rapport om matchfixing i svensk fodbold, som viste, at omfanget var langt større, end man havde forestillet sig.

- Når man kan lave sådan en undersøgelse i Sverige, kan man godt tænke sit om, hvad en lignende undersøgelse kunne vise i Danmark. Den svenske undersøgelse viste, at matchfixing er et reelt problem i fodbold, siger DR Sportens kommentator.

Undersøgelsen blev foretaget af SVT, der fik svar fra 619 fodboldspillere i Sveriges tre bedste rækker.

17 spillere svarede, at de tidligere er blevet kontaktet af nogen, der ønskede hjælp til at fixe en kamp. Samtidig gav 82 spillere udtryk for, at de havde deltaget i kampe, hvor de havde en formodning om, at kampen var blevet fixet, mens 73 kender til kampe, som er blevet fixet, men ikke afsløret.

92 af de adspurgte har hørt holdkammerater tale om fixede fodboldkampe.