Bubacarr Sanneh er vel det bedste eksempel. En spiller, som FC Midtjylland betalte ’sølle’ 1,5 millioner kroner for i starten af kalenderåret 2018 i AC Horsens. Lidt over et halvt år senere kom det etablerede fodboldeuropa med fråde om munden og bankede på midtjydernes dør, villige til at fyrredoble midtjydernes investering.
Den gambianske forsvarsspiller endte med at forlade Herning til fordel for den belgiske klub Anderlecht for et beløb, der anslås til at ligge omkring 60 millioner kroner. En god forretning af de midtjyske købmænd. Eller det vil sige, endnu en god forretning.
Sanneh er nemlig ikke alene, og de seneste to år har midtjyderne købt og solgt spillere med en profit på 200 millioner kroner. Engelske Crystal Palace betalte i den periode omkring 70 millioner kroner for norske Alexander Sørloth, Ajax i Holland blev lune på Rasmus Kristensen og sendte 35 millioner kroner til Herning, og det bare 18-årige talent Andreas Poulsen pakkede sit teenageværelse sammen og flyttede til tyske Borussia Mönchengladbach, der kvitterede med omkring 33 millioner kroner til FC Midtjylland.
Den usædvanligt aktive svingdør i klubben fra den jyske hede er udtryk for en bevidst strategi i Herning. FC Midtjylland udvikler spillere for at sælge dem videre til større og stærkere klubber, og det er man stolt af, fortæller sportschef i FC Midtjylland, Svend Graversen:
- Det er en strategi, som vi arbejder hårdt på, og som vi har arbejdet på i mange år. At det så nu virkelig skinner igennem, handler om flere faktorer. At spillerne og holdet præsterer, kombineret med et transfermarked, som også er blevet stærkere. Det handler også om, at vi scouter de rigtige spillere, siger sportschefen.
I den førnævnte guldrandede profitperiode har klubben også vundet et enkelt dansk mesterskab. Ser man yderligere et par år tilbage finder man endnu et vundet dansk mesterskab, og faktisk har midtjyderne og FC København – som i dag mødes på heden i Herning – delt de sidste fire års mesterskaber i mellem sig med to til hver.
Men dér stopper lighederne også. For midtjydernes forretningsstrategi er ikke den samme, som bliver praktiseret på Østerbro, hvor FC København residerer. Her er viljen til at bruge penge større og selvforståelsen en anden.
Men hvis vi lige parkerer spørgsmålet om selvforståelse et sekund og udelukkende ser på de to klubbers forretningsmodeller, så melder spørgsmålet sig: Kan FC Midtjylland med sine succesfulde handelsstrategi etablere sig som en magtfaktor i dansk fodbold a la FC København?
Ummidelbart er svaret nej.
For selvom Rasmus Storm fra idrættens analyseinstitut peger på, at balancen mellem at være profitsøgende og samtidig arbejde på at få sportslig succes naturligvis er flydende i mange klubber – også i flere af de største i Europa – så kommer man ikke udenom at skulle bruge penge, hvis man vil have kontinuerlig succes på fodboldbanen:
- Hvis det er hovedinvestorens strategi at udvikle egne spillere eller forædle spillere, man har købt billigt, og siden sælge dem med stor gevinst, så er man mest profitorienteret. Men hvis klubben virkelig vil være succesfuld fremadrettet, er den nødt til at have et højt lønforbrug og spillere, som har en høj markedsværdi, siger Rasmus Storm.
En klub der udvikler spillere
Ifølge en opgørelse fra Tipsbladet i foråret 2018 har FC Midtjylland Superligaens næststørste lønudgift til spillere sammen med Brøndby. Begge klubber betaler 75 millioner kroner om året til deres spillere i løn.
Det er dog langt fra FC København på førstepladsen. 130 millioner kroner indkasserer københavnernes spillere for at trække i den hvide trøje med løven på brystet.
I Herning er FC Midtjyllands sportschef dog godt klar over, at de på den front ikke kan følge med FC København, men det er heller ikke klubbens intention:
- Man kan ikke sammenligne os med FCK. FCK er FCK, og FCM er FCM. Vi er rigtig gode til at udvikle spillere i vores setup. I FCK har de en anderledes måde at gøre det på, hvor de bruger flere penge på lønninger, og spillerne er lidt ældre og skal præstere fra dag et. Vi skal udvikle vores til at præstere, ikke bare for FC Midtjylland, men også så de kan tage skridtet ud i Europa på et tidspunkt, siger Svend Graversen.
Med den tilgang får FC Midtjylland ifølge Rasmus Storm svært ved at etablere sig i toppen af dansk fodbold på samme niveau som FC København.
De seneste internationale studier viser nemlig, at der er en direkte sammenhæng mellem fodboldspilleres løn og pris, og så fodboldspillernes kvalitet. Derfor var Rasmus Storm heller ikke overrasket, da Frankrig vandt VM i fodbold i sommer. Holdet havde simpelthen den største akkumulerede værdi, når man så spiller for spiller.
- Den fodboldøkonomiske grundlov fortæller, at man vinder mesterskaber ved at bruge penge. Ser man fra sæson til sæson, er der selvfølgelig usikkerheder og tilfældigheder, der spiller ind, men på lang sigt stiger sandsynligheden for at vinde, hvis man bruger penge.
Ifølge transfermarkt.de er FC Københavns trup med en værdi på omkring 190 millioner kroner. FC Midtjyllands trup er 135 millioner kroner værd, og klubben skal altså trylle med sin spillertrup, hvis de endnu engang skal slutte over københavnerne i tabellen:
- Skal man bide sig fast i toppen, skal man have høje lønbudgetter, og man skal have spillere, som har høje markedsværdier – dem kan man ikke bare sælge uden videre, hvis man vil fastholde sin position i toppen. Det kan man kun, hvis man har talenter, der står lige på nippet til deres store gennembrud, og på den måde kan give noget ekstra, i forhold til det man egentlig betaler for dem. Men det sidste er en virkelig svær øvelse, siger Rasmus Storm.
I Midtjylland har de dog ikke tænkt sig at afvige fra deres strategi lige foreløbig. Klubben lægger stor vægt på at scoute - det moderne ord i fodboldlingo for at ’talentspejde’ - og stoler på, at man finder de rigtige spillere, der for små penge kan bringe klubben op på samme niveau som FC København.
Seneste bud på ’et scoop’ er brasilianske Evander, som klubben i første omgang har lejet i Vasco da Gama, men i aftalen skulle der også ligge en klausul om en fast købspris, som FC Midtjylland kan indløse, hvis den 20-årige brasilianer viser sig tegn på at kunne leve op til sit potentiale.
- Ser vi en mulighed, så tager vi den mulighed. Vi har fået Evander ind her sidst i transfervinduet, og det er et stort indkøb, fordi vi ser mulighederne i, at han udvikler sig til noget endnu større. Vi går ikke ud og investerer i store profiler, som skal levere på den korte bane.
Til trods for de store spillersalg kom FC Midtjylland ud af regnskabsåret 2016/17 med et underskud på 14 millioner kroner.
Meget bedre går det dog ikke i FC København, der i det første halvår i 2018 havde et underskud på 11 millioner kroner. Klubben er imidlertid blot én af aktiverne i koncernen Parken Sport and Entertainment, der også ejer Lalandia og Parken, og koncernen forventer at komme ud af dette regnskabsår med et plus på mellem 50 og 65 millioner kroner.
Kampen mellem midtjyderne og FC København går i gang kl. 18.00 og kan ses på TV3+, høres i LIGA på P3 eller følges her på dr.dk/sporten.