Mandag idømte den internationale cykelunion (UCI) Lance Armstrong karantæne på livstid og fratog ham karrierens syv Tour de France-sejre, præcis som det amerikanske antidopingagentur (Usada) lagde op til i en omfattende rapport.
Slagtningen af den tidligere cykelkonge er blevet mulig, fordi en lang række øvrige ryttere og folk i sporten har fortalt om doping og indrømmet, at både de selv, US Postal-mandskabet og Lance Armstrong har snydt.
En hel del af de ryttere har udnyttet muligheden for også at angre fortidens synder i det offentlige rum, mens stort set al fokus har været på Armstrong.
Sportschefen i Danmarks Cykle Union (DCU), Lars Bonde, tror, at mange flere vil følge trop i den kommende tid, akkurat som Telekom-indrømmelserne i 2007 førte til, at blandt andre Bjarne Riis gjorde op med mange års doping-benægtelse fra den gang, han var aktiv.
- Jeg tror, der kommer meget mere frem. Også ryttere, der lige vil benytte lejligheden, når aben nu alligevel er blevet hevet ud af skabet. Jeg tror, der er nogen, der akkurat som dengang med Bjarne, vil se nærmest latterlige ud ved ikke at erkende doping.
- Der er også nogen, der vil afvente og se, hvad konsekvenserne er, inden de gør det. Men noget kommer der på efterslæb, siger Lars Bonde, der tror, at både stadig aktive ryttere og pensionerede ryttere nu vil indrømme brug af doping i fortiden.
Samtidig håber Lars Bonde, at sportsdirektører, læger eller andre, der har snydt med doping og stadig er i sporten, bliver stillet til ansvar. For eksempel håber han på klarhed over, hvilken rolle Johan Bruyneel har spillet.
Den belgiske manager bliver i Usadas rapport beskyldt for at have orkestreret og medvirket til mange års systematisk doping. Det sker på baggrund af vidneudsagn. Bruyneel er efter rapportens offentliggørelse blevet fyret fra Radioshack-Nissan.
- Uden at ville beskylde manden for noget, så håber jeg da også, at Bruyneels rolle i det her bliver vendt. Der har allerede været en konsekvens for ham.
- Og kan det bevises, at andre sportsdirektører, der stadig er til stede i sporten, har været indblandet i noget, så skal det, der sker nu, også være med til, at de bliver draget til regnskab.
- Og kan det jo ende med, at alt det, der sker lige nu, kan blive en gevinst for sporten, siger Lars Bonde.
/ritzau/