Verdens største klubkamp spilles i skyggen af mulig korruptionsskandale

Fodboldklubben FC Barcelona er anklaget for bestikkelse af den spanske dommerstand.

(Foto: © Susana Vera/Luis Tejido/Michael Reaves © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

Falske pengesedler regner ned over tribunerne på stadionet San Mamés i Nordspanien. Trykt derpå ses FC Barcelonas klublogo, et dollartegn og ordet ’mafia’.

Hjemmeholdet Athletic Club har netop fået et mål underkendt i sidste minut efter et VAR-gennemsyn, hvilket er medvirkende til, at gæsterne fra Barcelona løber med sejren. 1-0.

Utilfredsheden eksploderer i en symfoni af pift og skældsord, da dommeren fløjter kampen af. For i disse dage fylder netop ordene ’dommer’ og ’FC Barcelona’ alt i de spanske medier.

Og på selve dagen for El Clasico, det mytiske opgør mellem FC Barcelona og Real Madrid, hænger der en tung sky over den catalanske storklub.

FC Barcelona er nemlig hovedperson i en mulig korruptionsskandale, kaldet 'El Caso Negreira', som angiveligt har fundet sted i en 17-årig periode mellem 2001 til 2018.

Navnet ’Jose Maria Enriquez Negreira’ ringer måske ikke en klokke hos den generelle fodboldfan, men Negreira har i over 20 år bestridt posten som vicepræsident i dommerkomitéen hos det Spanske Fodboldforbund. Og i mange af årene har han modtaget penge fra FC Barcelona.

Nu er klubben sigtet af den spanske anklagemyndighed, og en kommende retssag vil afgøre, om der er tale om decideret korruption og køb af dommerindflydelse.

Nicolai Lisberg, som er bosiddende journalist i Spanien og forfatter til bogen ’Barcelonismo’, kan allerede nu se for sig, hvad fokusset bliver efter søndagens El Clasico - et opgør han betegner som verdens største klubkamp i liga-regi.

Og det kommer hverken til at være Robert Lewandowski eller Karim Benzema, der vil pryde forsiderne.

- Vi skal ikke have meget fantasi til at forestille os, at hvis der kommer et rødt kort, et straffespark eller en tvivlsom dommerkendelse den ene eller den anden vej, så vil det blive debatteret i den her kontekst, siger han.

- Alt hvad der kommer til at ske på søndag, medmindre det ender med en resultatmæssig ydmygelse af det ene eller det andet hold, så vil kampen komme til at handle om Negreira-sagen og ordene 'bestikkelse' og 'korruption' vil dukke op.

Pengesedlerne som henviser til Negreira-sagen. Luis Tejido/EPA/Ritzau Scanpix
Pengesedlerne som henviser til Negreira-sagen. Luis Tejido/EPA/Ritzau Scanpix (Foto: © Luis Tejido, Ritzau Scanpix)

Asi, asi, asi gana el Madrid

I de senere år har fodboldens verden set adskillelige korruptionssager og sager omhandlende lyssky omgang med penge.

For nuværende er Manchester City under anklage for at have forbrudt sig mod de finansielle regler. I 00'erne rullede hele den såkaldte 'Calciopoli'-skandale, som tvangsnedrykkede flere italienske storklubber til Serie B.

Og tilbage i januar blev den italienske storklub Juventus fratrukket 15 point i den italienske Serie A for at værdisætte og sælge spillere til større summer, end de var værd.

Men for at forstå, hvorfor Negreira-sagen alligevel er anderledes, skal man forstå FC Barcelonas historiske rolle i spansk fodbold.

- Klubben har altid optrådt som den undertrykte part i kampen mod centralmagten fra Madrid, som lige siden tiden med diktatoren Francisco Franco har været hovedstadens og magtens hold. Det er sådan, man fra Barcelonas side har opfattet det, siger Nicolai Lisberg.

- FC Barcelona derimod har været repræsentant for oppositionen mod Madrid. I Spanien har man udtrykket 'asi, asi, asi gana el Madrid', som i grunden betyder 'sådan vinder Madrid'. Et udtryk der altid kommer, når en tvivlsom dommerkendelse falder ud til Real Madrids fordel. Altså underforstået, at dommerne holder med Real Madrid.

Barcelonas selvforståelse ses også tydeligt hos klubbens præsident Joan Laporta, som via det sociale medie Twitter, proklamerer Barcelonas uskyld og mener, at klubben er offer for en 'smædekampagne'.

Men med klubbens nuværende korruptionsskandale hængende over hovedet er Barcelonas klassiske selvfortælling om El Clasico, og rollen som den undertrykte over for de magtfulde madrilenere nu ved at få et helt nyt narrativ.

- Faktisk kunne man godt forestille sig, at rollerne vil være byttet om i de kommende El Clasicos. At det ikke længere er Real Madrid, som modtager den påståede dommerhjælp, men derimod FC Barcelona, siger Nicolai Lisberg.

Andreas Christensen (i midten) og FC Barcelona fører inden kampen mod Real Madrid ligaen med 9 point. (Foto: © JUAN MEDINA, Ritzau Scanpix)
Andreas Christensen (i midten) og FC Barcelona fører inden kampen mod Real Madrid ligaen med 9 point. (Foto: © JUAN MEDINA, Ritzau Scanpix)

Hvad er den potentielle straf?

Spekulationerne har været mange om, hvilke konsekvenser de implicerede parter vil rende ind i efter sagens afgørelse. En eventuel nedrykning, som man så det i Italien, vil dog næppe komme på tale.

I den spanske La Liga eksisterer der nemlig en forældelsesperiode på sådanne sager på tre år, og da udbetalingerne ophørte i 2018, er forventningen, at klubben undgår sportslige konsekvenser.

- Det står efterhånden rimelig klart, at klubben faktisk har overført de her pengebeløber til Negreira. Men der, hvor det bliver svært for anklagemyndigheden, er, bevisførelsen i forhold til, hvad FC Barcelona rent faktisk har fået for de penge. Om det er noget kriminelt.

- Men fordi forældelsesperioden er overskredet, så kan klubben sådan set kun straffes på to måder. Enten ved en bøde eller i yderste konsekvens en opløsning af klubben. Men sidstnævnte er der ikke rigtig nogen hernede, som realistisk set tror på, siger Nicolai Lisberg.

Opgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid sparkes i gang søndag den 19. marts klokken 21:00 og kan ses på TV2 Sport X.