Mægtige FC Barcelona mod kongeklubben Real Madrid.
’El Clasico’, som opgøret også kaldes, er et traditionsrigt opgør mellem to af de største klubber i fodboldhistorien. Normalt set er det en stor kamp i sig selv, men i år bliver det anderledes vildt, når de to klubber møder hinanden i semifinalen ved den spanske Super Cup.
Ikke af sportslige årsager, men kampens geografiske placering.
Adressen for pokalkampen er nemlig rykket omkring 6000 kilometer øst. Til Saudi Arabien.
Og hvorfor det lige netop er ørkenstaten, som har fået fornøjelsen af at være vært for det spanske opgør, er der ifølge fodboldhistorikeren Svend Rybner ikke meget tvivl om.
- Det handler udelukkende penge. Intet andet, siger han.
- Ligaer bliver mindre og mindre lokalt forankret, og derfor følger klubberne, kampene og turneringerne også med der, hvor pengene er, siger Svend Rybner.
Han påpeger, at pengene i den seneste tid er rykket til Latinamerika, Asien og Mellemøsten, hvorfor det særligt også er de lande, man ser europæiske klubber lave klækkelige aftaler med.
-Som fodboldelsker kan man begræde det, men fodbolden har jo altid handlet om, at de, der har flest penge, har det bedste hold. Og det er også det, der sker her. De store klubber vil gerne derhen, hvor de kan tjene flest penge. Og så ser man stort på menneskerettighedsproblemer, og hvad der ellers er af problematikker, siger Svend Rybner.
Historisk opgør på lyssky kanter
Når ’El Clasico’ onsdag aften fløjtes i gang klokken 20, så er det for første gang nogensinde, at en officiel kamp spilles i et andet land end Spanien.
Og mens fodboldfans mest er spændte over, om det bliver Xavi Hernandez tropper eller Carlo Ancelottis mandskab, som vinder onsdag aften, så er afholdelsen af turneringen et nederlag i sig selv for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, hvis ikke klubberne viser utilfredshed over for de uligheder, som særligt kvinder og minoriteter møder i ørkenstaten.
Det fortæller Carlos de las Heras fra Amnesty Internationals spanske afdeling til DR Sporten.
- Saudi Arabien forsøger at vaske deres dårlige ry af over for omverdenen ved at bruge sporten til at skabe et billede af dem som værende gode og ansvarsfulde. Og det passer ikke til virkeligheden.
- Derfor har vi sendt et brev til alle deltagende klubber og det spanske fodboldforbund, hvor vi har vedlagt armbånd til spillerne og et bind til kaptajnerne, som kan være med til at gøre opmærksom på den mangelfulde ligestilling. Pointen er, at de skal have armbåndet på under alt de foretager sig i de dage, de er til Super Cup, siger Carlos de las Heras.
Selvom Carlos de las Heras er klar over, at armbåndene ikke er nok til at ændre et lands syn på menneskerettigheder, så synes han, at det er en god start – hvis trupperne da overhovedet bruger dem.
Et decideret boykot vil Amnesty International i hvert fald ikke være med til at fordre, fortæller han. Amnesty International vil stadig gerne hylde sportsbegivenhederne.
- Vi vil have dem til at spille. Og vi vil gerne have dem til at spille i Saudi Arabien. Men vi vil også have dem til at gøre opmærksom på den situation, der foregår dernede. Hvis de ikke gør det, misser klubberne en mulighed for at gøre en forskel for mange personers menneskerettighederne i Saudi Arabien, siger Carlos de las Heras.
’Saudi Arabien roder rundt helt i bunden’
’En turnering i lighedens tegn.’
Sådan sagde præsidenten for det spanske fodboldforbund, Luis Rubiales, i 2019, da det blev besluttet, at samtlige spanske Super Cups i perioden fra 2020-2029 skulle afholdes i Saudi Arabien.
Præsidenten henviste til, at det spanske fodboldforbund med Super Cuppen ville være med til at øge ligheden og mulighederne for alle personer i ørkenstaten.
Og det kan der meget vel være brug for. Helle Malmvig er seniorforsker i International Politik i Mellemøsten for Dansk Institut for Internationale Studier.
Hun påpeger, at Saudi Arabien er et af de lande, som rangerer lavest på ranglisten over befolkningens frihed for alle lande globalt set.
- Hvis man skal kigge på sådan en diktatur-skala, så roder Saudi Arabien rundt helt i bunden.
- Qatar, som der er blevet snakket meget om i forbindelse med VM, klarer sig endda en del bedre en Saudi Arabien på den her skala. Så man kan sige, at det er ’en af de slemmeste drenge i klassen’.
Scoren for Saudi Arabien er på syv point, mens Qatar når op på 25 af slagsen. Til sammenligning har lande som Norge, Sverige og Danmark en score på mellem 97-100 point, hvilket altså tyder på, at der er lang vej igen for det mellemøstlige land.
Forbedringer sker – men lang vej endnu
Det er uvist, om det enegyldigt er godt eller skidt for ørkenstaten at bruge sporten til at vende det brogede billede, de har fået skabt. Der kan nemlig både komme en positiv og negativ udvikling af problematikken, mener seniorforsker Helle Malmvig.
- Det er et tveægget sværd. På den ene side kan det gøre, at de kan vise sig frem i et positivt lys og vise for verden, at de er blevet moderne og har rykket sig fremad på mange parametre.
- På den anden side giver det dem også tid i rampelyset, hvor de bliver overvåget af verdens medier, og i højere grad kan blive kritiseret for deres politiske tiltag. Så det er en risikabel strategi for at fortælle verden, at man godt kan stole på Saudi Arabien og godt kan investere i dem, siger Helle Malmvig.
Noget tyder dog på, at det går den rigtige vej – om det skyldes øget mediedækning eller ej.
I 2017 blev det gjort lovligt, at kvinder måtte komme på stadion for at se fodbold, mens der så sent som i november 2020 blev lanceret en kvindelig saudiarabisk fodboldliga. Men det er alligevel ikke nok endnu, mener Carlos de las Heras fra Amnesty International.
- Kvinder må for eksempel stadig ikke rejse ud af landet eller tale med medierne. Så der er stadigvæk problemer med basale menneskerettigheder, som skal løses. Og det kan de spanske klubber hjælpe med ved at sætte fokus på problemet, siger han.
Udover stormødet mellem Real Madrid og FC Barcelona skal også Athletic Bilbao og Atletico Madrid spille semifinale torsdag, hvor vinderne mødes til finalen på søndag.