Hvem blinker først? Barca vil ryge Braithwaite ud af klubben to år før tid

Den danske landsholdsangriber Martin Braithwaite har stadig to år tilbage af sin kontrakt med Barcelona, der gerne vil af med ham.

I sidste sæson spillede Martin Braithwaite blot fire ligakampe for FC Barcelona. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

Hvis Martin Braithwaite bladrer igennem kommentarsporet på sine sociale medier, får han hurtigt en stemningsrapport.

- Jeg venter stadig på, at du pakker dine ting og for guds skyld smutter fra Barca, er der skrevet til et billede.

Den danske landsholdsangriber har spillet for Barcelona siden starten af 2020, hvor de spanske giganter akut manglede en angriber og fik dispensation til at hente Braithwaite hos en ligarival.

Skiftet var danskerens største, for han blev udstyret med en kontrakt på fire år i en af verdens største klubber, hvis lønchecks overmatcher alt, hvad han har prøvet i sin karriere.

Kontrakten er kun halvvejs mod sit ophør, og mens Braithwaite juridisk stadig har to år tilbage hos Barcelona, vil klubben gerne skippe ham videre på sin færd.

Den spanske avis Marca skriver, at Braithwaite ikke er en del af planerne for den nye sæson hos cheftræner Xavi, men angriberen vil for nu ikke undvære de næste to års løn.

Derfor er der påbegyndt noget af et pokerspil, hvor det umiddelbart er svært at tyde, hvem der sidder med de stærkeste kort på hånden.

Braithwaite blev ikke inviteret med på holdets træningslejr i USA. Han har heller ikke officielt fået et trøjenummer til den kommende sæson. Klubben forsøger at presse ham ud i kulden, siger DR Sportens fodboldsekspert Andreas Kraul, og det er slet ikke så unormalt.

- I den her slags konflikter bruger fodboldklubber forskellige midler til nærmest at ryge spilleren ud. Ofte har spillere været tvunget til at træne med ungdomsholdet eller blot løbe rundt om banen alene.

På den måde kan klubberne komme rundt om de krav, der juridisk er stillet til dem.

Kontrakten siger, at de skal sørge for træningsfaciliteter, men ikke nødvendigvis om det skal være med førsteholdet eller ynglingene, der træner på den anden side af vejen.

I februar 2020 blev Martin Braithwaite højst overraskende hentet til FC Barcelona, selvom den spanske klub var blevet straffet for dårlig økonomi og ikke måtte hente nye spillere. (Foto: © Nacho Doce, Ritzau Scanpix)

Hvem har trumfen?

Mens Barcelona vil af med den danske angriber og forsøger at fremprovokere et kontraktophør, sidder han selv på den anden side af pokerbordet.

Han er formentlig flankeret af fagfolk, for det er næppe en spiller selv, der løser konflikter af denne kaliber, vurderer Andreas Kraul.

- Det er nu, hvor fodboldagenter og klubleder tager over i en form for forhandlingsløb. For begge parter er der en interesse i at finde en løsning, men lige nu handler det om, hvem der blinker først.

Og her på den anden side af både bord og konflikt sidder Martin Braithwaite måske slet ikke så tosset.

- Nogle gange er det også spilleren, der har trumfen. De skal møde op til træning, men der er klart forskel på, hvordan man møder op til træning. Det er set, at spillere får vist, at de virkelig ikke vil være i klubben, siger Andreas Kraul.

Fodboldeksperten tror på, at begge parter gerne vil finde en løsning og stoppe tovtrækningen. Også gerne hurtigst muligt.

Det kræver bare, at der bliver lavet en aftale, som alle er mere eller mindre glade for.

- I princippet kan han jo blive hængende indtil 2024 og møder op hver dag og passer sin løbetræning. I så fald er Barcelona kontraktligt forpligtet til at betale hans løn.

En VM-plads på spil

På fodboldbanen er Martin Braithwaite noget af en fighter. Det beviste han, da han blev hentet til Barcelona.

Tidligt i danskerens karriere fik det en blandet modtagelse, da han som Esbjerg-spiller sagde, at han en dag ville tørne ud for Real Madrid.

Det blev i stedet til rivalerne fra Barcelona, men det er der alligevel ingen, der kan tage fra ham.

- Han mener, at han har kæmpet sig til at spille for Barcelona, og at han ikke behøver skynde sig ud ad nogen bagdør. Han er af en særlig støbning, så jeg er ikke overrasket over, at han holder på sin ret og siger, at de må komme med et tilbud, han vil acceptere, hvis han skal ud af klubben, siger Andreas Kraul.

I sin anden sæson hos Barcelona scorede Braithwaite (t.h.) to ligamål. Her jubler han med Antoine Griezmann (i midten) og Philippe Coutinho. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

Mens spillere kan skifte til og fra klubber frem mod slutningen af august, begynder de respektive ligaer allerede om et øjeblik.

Derfor ville der være stor fordel i at få lavet en hurtig aftale, siger Andreas Kraul, for det ville give de bedste muligheder for at finde et andet sted at spille.

- Han har oparbejdet et rimeligt navn i Spanien, der gør, at flere mindre klubber vil være meget interesseret i at skrive kontrakt med ham, siger han.

Det vil ikke give Martin Braithwaite den træningslejr til USA, som Barcelona ikke inviterede ham med på, og måske vil det ikke give ham hele den løncheck, han ellers stod til at få fra den spanske storklub hen over de næste to år.

Til gengæld kan det give spilletid, som er højt værdsat af den danske landstræner Kasper Hjulmand, der senere i år udtager sin trup til VM i Qatar.

En slutrunde, som alle danske fodboldspillere gerne vil være en del af.

- Han skal hele tiden afveje, hvor meget han vil kæmpe for det økonomiske, der er i at blive, og så det sportslige. Der ligger et VM senere på året, og derfor er han nok i en situation, hvor han gerne vil have en afklaring, siger Andreas Kraul.

Barcelona sparker sæsonen i gang mod Vallecano i næste weekend.