Alt er i den skønneste orden, forsikrede præsidenten, da Barcelona frikendte sig selv

Barcelonas præsident afviste mandag, at betalinger til en tidligere dommerchef skete for at opnå sportslige fordele.

Joan Laporta havde taget intet mindre end 629 dokumenter og 43 CD'er med data med til præsentationen, der varede over to timer. (Foto: © lluis Gene, Ritzau Scanpix)

Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet.

Således konkluderede præsident i FC Barcelona Joan Laporta på klingende Schlütersk, da han mandag fremlagde en undersøgelse, der har set nærmere på de korruptionsanklager, som klæber til den catalanske storklub.

Bestikkelse af fodbolddommerne i Spanien lyder anklagen.

Men på et pressemøde mandag affejede klubpræsidenten, Joan Laporta, alle anklagerne efter en undersøgelse, som klubben selv har iværksat.

Faktisk gik præsidenten så langt, at han kaldte anklagerne for en smædekampagne.

- Dette er et af de mest voldsomme angreb i vores historie, sagde Laporta.

- Ingen kampagne for at miskreditere os vil forhindre os i at fortsætte med at være en referenceorganisation i sportens verden, som er elsket og beundret af millioner af catalanere og af mange flere millioner mennesker rundt om i verden.

54,4 millioner kroner overført

Der er ellers rigeligt med anklager at tage fat i, og det gjorde Joan Laporta da også. Der er tale om korruption, svigagtig ledelse og forfalskning af dokumenter.

Den største anklage, der også er forholdsvis håndgribelig, er de 54,4 millioner kroner, som der er blevet overført fra FC Barcelona til et selskab ejet af den nu tidligere vicepræsident for den spanske dommerkomité, José María Enríquez Negreira.

Pengene er løbende blevet overført fra 2001 til 2018.

Joan Laporta gentog mandag, at klubben har købt sig til tekniske dommerrapporter af Negreiras søn, og altså ikke har punget ud for at påvirke dommerne.

  • Joan Laporta fik bladret godt og grundigt i undersøgelsen, der blev fremlagt foran et stort medieopbud. (Foto: © lluis Gene, Ritzau Scanpix)
  • Over to timer tog præsentationen. (Foto: © lluis Gene, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Undersøgelsen skulle også have fundet dokumentation for overførslerne i form af fakturaer, samt de 629 dommerrapporter og 43 cd'er, som Barcelona har fået ud af deres betalinger til Negreira.

- At rådføre sig om tekniske dommerspørgsmål udgør ikke nogen form for ulovlig handling, lød det fra Joan Laporta.

En smule tonedøvt

Spørger man Nicolai Lisberg, journalist og forfatter til bogen 'Barcelonismo', så var mandagens pressemøde lidt af en forestilling fra Joan Laporta.

I spanske medier er stregerne i forvejen trukket skarpt op mellem de fire store sportsaviser, som har base i henholdsvis Madrid og Barcelona, men Nicolai Lisberg forventer, at det nok bliver endnu mere udpenslet i den kommende tid, fordi Joan Laportas tirade om at være offer for en smædekampagne trak ud.

- Det var en smule tonedøvt, må man sige. Den offerrolle, som FC Barcelona som klub meget gerne påtager sig, og det modangreb, som Joan Laporta kom med, klinger en smule skingert.

- Der er jo noget om sagen, for teknisk er der overført penge. Uenigheden er så bare, hvad man har fået for de her penge. Barcelona afviser på det kraftigste, at de skulle have betalt for kendelser på banen, men holder fast i, at det er informationer, de har fået, siger Nicolai Lisberg.

Den tidligere præsident Josep Maria Bartomeu blev anholdt tilbage i 2021. (Foto: © ALEJANDRO GARCIA, Ritzau Scanpix)

Med Barcelonas historik for at lave uvildige undersøgelser af sig selv, er Nicolai Lisberg heller ikke overbevist om, at konklusionen i mandagens rapport er en, man stensikkert kan læne sig op ad.

- Jeg vil formulere det sådan, at den er uvildig, men helt uvildig er den måske ikke alligevel.

- Barcelona lavede efter corona en uvildig undersøgelse af, hvor mange penge de havde mistet, fordi den tidligere præsident Josep Bartomeu måske kunne gøres personligt ansvarlig for de manglende indtægter.

- Deres egen undersøgelse fandt ud af, at det var et meget, meget stort beløb, som corona havde kostet. Efterfølgende blev der lavet en ekstra uvildig undersøgelse, som konkluderede, at så stor en årsag var corona ikke, siger Nicolai Lisberg.

Kan ikke koste i La Liga, men måske europæisk

Med Barcelonas fremlæggelse mandag er næste skridt i sagen indledt, men hvis man går og forventer, at der kan pilles ved den krone, som det catalanske storhold forventeligt snart får placeret på hovedet som spansk mester, så kan kan man godt tro om igen, siger Nicolai Lisberg.

- Nu skal man finde ud af, om Barcelona kan straffes, men de kan ikke straffes i forhold til La Liga, fordi forældelsesfristen er overskredet. Så ingen pointstraf, nedrykning eller noget i den dur, men de kan få en økonomisk straf, siger Nicolai Lisberg.

Til gengæld er det europæiske fodboldforbund, Uefa, også gået ind i sagen, og der kan det til gengæld få sportslige konsekvenser for Barcelona, hvis bevisbyrden kan løftes.

- Uefa har mulighed for at straffe Barcelona ved at udelukke dem fra Champions League, hvis de finder bevis for, at der er begået noget alvorligt.

- Men lige nu ligger det hos domstolene, der skal vurdere, om der kan rejses en sag, siger Nicolai Lisberg.