Ronaldo glæder sig til sit saudiarabiske eventyr, men skiftet vækker også harme

Cristiano Ronaldo har skrevet under på en aftale med saudiarabiske Al Nassr.

Sent fredag aften blev det officielt, at Cristiano Ronaldo nu skal tørne ud for Al Nassr. (Foto: © AL-NASSR CLUB HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Superstjernen Cristiano Ronaldo har vundet næsten alt, hvad der er at vinde inden for de europæiske grænser.

To engelske mesterskaber, to spanske titler og sørme også, om han ikke også har vundet to italienske mesterskaber. Læg dertil, at den portugisiske 37-årige fodboldspiller har vundet EM og triumferet i den fineste europæiske klubturnering, Champions League, hele fem gange.

Men portugiserens eventyr i europæisk fodbold slutter nu - i hvert fald for en stund. Cristiano Ronaldo har nemlig skrevet under på en aftale med den saudiarabiske klub Al Nassr.

Et bemærkelsesværdigt skifte, hans flotte fortid taget i betragtning, men hovedpersonen selv føler, at det er det rette tidspunkt at prøve noget nyt i Saudi-Arabien.

- Jeg glæder mig til at slutte mig til mine nye holdkammerater og sammen hjælpe klubben med at få succes.

- Jeg er heldig nok til at have vundet alt, jeg ville, i europæisk fodbold, og jeg føler nu, at det er det rigtige tidspunkt at dele ud af min erfaring i Asien, siger Ronaldo i en pressemeddelelse fra klubben.

I Real Madrid-tiden nåede Cristiano Ronaldo at vinde Champions League hele fire gange. Inden da vandt han turneringen med Manchester United. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)

Det er dog ikke kun portugiseren selv, der glæder sig over aftalen, for begejstringen over skiftet virker til at være gensidig i Saudi-Arabien.

Klubben Al Nassr tror, at tilgangen af Cristiano Ronaldo "vil inspirere klubben, ligaen og hele nationen".

Også Saudi-Arabiens prins og sportsminister, Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, virker til at glæde sig over, at en vaskeægte superstjerne kommer til at betræde grønsværen i hans land.

- En af de største gennem tiderne starter sit nye eventyr i Saudi-Arabien. Velkommen til dit nye hjem, jeg ønsker dig og din familie en fantastisk oplvelse i kongeriget, skriver han ifølge NRK på Twitter.

Skiftet vækker også harme

Det er dog ikke alle steder, den 37-årige fodboldspillers nye skifte vækker begejstring.

At portugiseren har valgt at spille i et land, hvor det blandt andet er ulovligt at være homoseksuel, og som af organisationer som Amnesty International og Human Rights bliver kritiseret for brud på menneskerettigheder, vækker bekymring i Norge.

- Slutningen bliver bitter, skriver den norske kommentator Leif Wellhaven om skiftet i en kommentar hos VG.

Skiftet bliver af flere medier beskrevet som en del af den saudiarabiske sportwashing - altså at landet gennem sportsværtsskaber som Formel 1-løb, ambassadører og store profiler i landet forsøger at købe sig til et bedre ry.

Og det er også netop sådan, Cristiano Ronaldos skifte bliver opfattet af den amerikanske sportsinvestor Joe Pompliano, der også agerer ekspert på medierne ESPN og Fox Sports.

- Sportwashing har ingen grænser, skriver han på Twitter.

Ekspert kalder skiftet et retræte

Kort inden verdensmesterskabet i fodbold blev skudt i gang, fik portugiseren revet sin kontrakt med engelske Manchester United itu, efter han i et interview havde udtalt sig kritisk om klubben.

Portugiseren var derfor fri til at skrive under med en ny klub.

Og at det lige skulle blive den saudiarabiske topklub Al Nassr, der endte med at få angriberen på holdkortet, overrasker ikke DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

- Der er mange ting, der har peget i den retning det seneste år, og specielt de seneste måneder med rygterne. Hvis vi kigger tilbage for fire fem år siden og sagde, at han på det her tidspunkt ville spille i Saudi-Arabien, ville det nok komme bag på mig. Men det er jo alligevel en meget speciel udvikling for så stor en spiller, siger Andreas Kraul.

Cristiano Ronaldo poserer med Al Nassr's præsident, Musalli Al-Muammar. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Selvom han måske nok stadig har niveau til at spille for en europæisk klub på et vist niveau, tror fodboldkommentatoren ikke, at portugiseren vil stille sig tilfreds med at bruge størstedelen af tiden på bænken.

For det var nemlig rollen som indskifter, han endte med at have i Manchester United.

- Jeg tror ikke, det harmonerer, og så er det måske bedre at være en kæmpebrik i en lille klub frem for en lille brik i en kæmpeklub. Jeg tror, det handler om stadig at have den helt særlige status, han har været vant til i mange år, siger Andreas Kraul.

At portugiserens valg derfor er faldet på Al Nassr fra Saudi-Arabien, stemmer derfor fint overens med hans formodede selvbillede, siger fodboldkommentatoren.

Også selvom skfitet sportsligt set ikke er så spændende, som hvad portugiseren har været vant til i sin indtil nu flotte karriere.

- Det er en retræte-position for ham. Det er en klub, hvor han skal nyde den sidste del af karrieren på et lavere plan.

- Og det er der jo mange store spillere gennem årene, der har gjort før ham. Han er langt fra den første og sandsynligvis heller ikke den sidste, der skifter til en klub i Asien, USA eller mellemøsten, siger Andreas Kraul.