OVERBLIK: Europæisk fodbold er i kaos: Det ved vi om den nye Super League

12 fodboldklubber har varslet, at de vil lave en ny Super League. Her kan du blive klogere på planerne.

Hvad skal der ske efter sommer? Det er det store spørgsmål. (Foto: © Matthew Childs/Marco Bertorello/Pau Barrena © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Natten til mandag meldte 12 af Europas største fodboldklubber ud, at de ville starte en kontinental udbryderliga med 20 hold i august.

Ligaen har allerede mødt stor kritik flere steder fra. Blandt andet fra de danske fodboldmestre FC Midtjylland, som deltog i årets Champions League.

Her forudser klubbens kommercielle direktør Jakob Jørgensen, at den nye liga vil devaluere mesterholdsturneringen.

- Det kan aldrig være godt, at nogle melder sig ud af fællesskabet. Selvom vi er hinandens største konkurrenter i fodbolden, så er vi også hinandens største aktiver. Vi kan ikke leve uden hinanden, og derfor synes jeg, at forslaget er ganske tåbeligt.

Herunder giver DR Sporten dig et overblik over det, vi allerede ved om den nye Super League.

Hvorfor kommer udmeldingen lige nu?

Det er ikke tilfældigt, at det netop er i dag, at klubberne præsenterer deres planer, siger DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

- Det kommer samme dag, som Uefa skal tage beslutningen for den nye struktur i Champions League, der skal bruges efter 2024. Uefa føler allerede, at de er gået langt for de store klubber, men det er helt tydeligt ikke langt nok, siger han.

Hvem skal deltage?

Er det muligt for danske klubber at spille med?

Det er et spørgsmål, der er svært at svare på i øjeblikket. Turneringen er tænkt således, at 15 hold skal have en fast plads i ligaen, mens fem pladser gives til klubber, der har klaret det godt i den seneste sæson. Her kan de danske klubber med en god portion optimisme komme i spil.

Hvornår skal kampene spilles?

Efter planen begynder ligaen allerede i august. Kampene skal spilles midt på ugen, så klubberne fortsat kan deltage i de nationale ligaer - hvis de overhovedet kommer til at fortsætte i deres respektive ligaer.

Hvordan bliver strukturen?

  • Først spiller 20 hold i to grupper. De tre øverste i grupperne går videre til kvartfinalen.
  • Nummer fire og fem i hver gruppe spiller playoff-kampe om at komme i kvartfinalen.
  • Kvartfinaler og semifinaler spilles over to kampe, mens finalen spilles i ét opgør på en neutral bane.
1 / 3

De 20 hold skal deles ud i to puljer. Klubberne skal møde hinanden på udebane og hjemmebane. De tre øverstplacerede hold går direkte videre til kvartfinalen, mens nummer fire og fem mødes i playoff-kampe for at komme med i kvartfinalen.

Kvartfinalerne og semifinalerne afgøres over to kampe, mens finalen bliver et enkelt opgør, der spilles på neutral grund.

Kommer de deltagende hold til at forlade deres nationale ligaer?

Lige nu håber klubberne, at de kan fortsætte med at spille i deres nationale ligaer, men Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, har meldt ud, at fodboldforbundene i England, Spanien og Italien vil stå sammen om at ’stoppe det kyniske projekt’.

Derfor er det sandsynligt, at klubberne bliver ekskluderet fra de nationale ligaer.

Kan det få andre konsekvenser at deltage?

Ja.

Uefa rasler også med sablen over for spillerne. Blandt andet siger de, at de er klar til at udelukke landsholdsspillere fra Super League-klubberne.

Samme melding kommer fra DBU's næstformand, Bent Clausen.

Hvor mange penge er involveret?

Rigtig mange. I den officielle udmelding fra klubberne, lyder det, at de 12 klubber vil modtage 3,5 milliarder euro – svarende til 26 milliarder danske kroner – for at deltage i første omgang, mens det videre skrives, at den nye turnering kommer til at skabe yderligere økonomisk vækst i europæisk fodbold. Altså flere penge.

Hvor kommer pengene fra?

I et brev sendt til både Uefa og Fifa fremgår det ifølge AP, at den nye Super League allerede har skaffet en sponsor, der er klar til at lægge omkring 30 milliarder kroner i projektet.

Reuters skriver, at det er den amerikanske finans- og bankkoncern JP Morgan, der står klar med pengene.

Derudover kommer der sandsynligvis en god portion penge i tv-indtægter.

Hvad med de kvindelige fodboldklubber?

De kvindelige fodboldklubber skal også være med. Kort efter, at mændenes turnering er begyndt, vil en kvindelig pendant til Super League blive lanceret.