Fodboldkampen mellem Danmark og Slovakiet har udviklet sig til en spektakulær begivenhed, fordi DBU sender et hold af 2. divisionsspillere og futsal-spillere på banen.
For DBU skal kampen afvikles for at undgå sanktioner og i værste tilfælde en udelukkelse fra EM i 2020.
For Kanal 5, som har rettighederne til at vise landskampen i aften, skal den afvikles på en måde, som tv-stationen slet ikke er vant til.
Fodboldsnak og sportslige analyser er skiftet ud med debat om den særprægede konflikt mellem DBU og herrelandsholdet, fortæller ledende redaktionschef Christian Thye-Petersen fra Discovery Networks Denmark, der ejer Kanal 5.
-Vi har normalt et magasinprogram som optakt til en landskamp, men denne gang er vores forberedelser spildt. Vi har på kort tid ændret måtte vores indhold.
- Vi er ikke en nyhedsredaktion, men set i lyset af begivenhederne, agerer vi mere nyhedsagtigt end normalt. Vi har ændret fokus fra det sportslige til selve konflikten omkring det specielle landshold, der er sendt af sted. Og vi kommer til at fokusere på perspektiv og konsekvenser af den begivenhed, vi er i, siger han.
Når slutfløjtet er lydt, dropper Kanal 5 at kommentere på de sportslige præstationer og giver i stedet for plads til en debat med aviskommentatorer om den verserende landsholdskrise.
- Vi kommer ikke til at give udtryk for, at det en normal landskamp, siger Christian Thye-Petersen.
QUIZ Hvad ved du om det alternative landshold?
Laudrup holder fri
TV-netværket kritiserede tidligere i dag DBU for at stille op med et 'sekundahold' og sagde, at man var 'dybt skuffet og forundret'.
Under aftenens dækning vil Kanal 5's fodboldkommentator Peter Piil guide seerne igennem spillets gang, men hans medkommentator Brian Laudrup er ikke med i Slovakiet.
Discovery mener ikke, at Laudrups viden om fodbold skal bruges til at kommentere på det alternative landsholds præstationer.
Seerne slipper ikke dog helt for gamle landsholdsprofiler. Både Flemming Povlsen, Lars Jacobsen og Frank Arnesen er med i studiet inden kampen, der bliver spillet klokken 20.45.
Discovery har mærket en øget opmærksomhed omkring aftenens kamp, siger Christian Thye-Petersen.
Men han ønsker ikke at spekulere i, om Kanal 5 håber på at tiltrække ekstra mange seere i aften - for eksempel seere der normalt ikke ser fodbold, men som er blevet nysgerrige på at se det alternative landshold i aktion og John 'Faxe' Jensen på den plads, hvor landstræner Åge Hareide normalt står.
-Det er klart, at der er en særlig interesse på vores platforme, som er affødt af denne her konflikt. Rigtig mange taler jo om det i Danmark. Men jeg hverken kan, vil eller må spekulere i, hvad det betyder for seertallene. Vi håber altid på, at mange vil se vores programmer, siger han.
Hvad handler konflikten om?
- •
Den gamle landsholdsaftale mellem DBU og landsholdet udløb 1. august, og parterne kan ikke blive enige om en ny.
- •
Spillerne har bedt om at få den gamle forlænget en måned, så venskabskampene kunne blive afviklet. Det har DBU afvist.
- •
DBU har udskudt forhandlingerne til næste uge, når kampene mod Slovakiet og Wales er afviklet.
- •
Konflikten mellem DBU og landsholdet handler især om, hvilke kommercielle rettigheder spillerne skal have i landsholdsregi.
- •
Der kan opstå tvister, når landsholdets sponsorer eksempelvis er direkte konkurrenter til firmaer, som spillerne har personlige sponsoraftaler med.
- •
DBU har stævnet Nordicbet for en VM-kampagne med anfører Simon Kjær iført en rød trøje, der kunne give associationer til landsholdet uden tilladelse fra DBU.
- •
Både DBU og spillerne vil have helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød vedrørende landsholdet.
- •
Spillerne vil også have bedre forhold med bl.a. kost og logi.
- •
Og så har de danske landsholdsspillere stillet som krav, at DBU skal anses som arbejdsgiver for landsholdsspillerne, og det nægter DBU.
- •
DBU har brugt som argument, at man ikke vil imødekomme kravet fra spillerne, da det vil kunne medføre store økonomiske udgifter, fordi pillerne kunne gøre krav på at få eksempelvis barsel og feriepenge ved at få lønmodtagerrettigheder.