Messi og Højbjerg drikker trendy te: Fodboldeleksir eller fup og fidus?

Flere fodboldspillere ses med rund kop og sølv sugerør før kampstart.

Messi, Suárez, Griezmann, Pogba, Højbjerg. Listen af maté-drikkende fodboldspillere vokser. (Foto: © Waleed Ali/Reuters og David Klein/Reuters © Scanpix)

Tørrede blade og vand i en kop af græskar.

Det lyder måske som noget et børnehavebarn har bakset sammen som drikkevare til kagen af sandkassesand.

Men det er det ikke. Det er en ældgammel drik fra Latinamerika, der ofte er at finde i hænderne på fremtrædende fodboldspillere som Lionel Messi og Luis Suárez på deres vej fra spillerbus til omklædningsrum.

Men hvad er det spillerne suger op gennem det karakteristiske sugerør af sølv?

500 år gammel opkvikker

Siden det 16. århundrede er der blevet brygget te på bladene fra yerba mate-planten. Den grønne drik bliver lavet i en beholder af det flaskeformede græskar kalabas og virker opkvikkende.

- Maté er en koffeinholdig drik ligesom kaffe eller koffeinholdige drikkevarer som cola eller energidrikke, siger Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver på DTU's Fødevareinstitut.

Ifølge ekspert i fødevaretrends Anne-Sophie Lahme Helmer passer maté godt ind i tiden, hvor nogen gerne vil signalere, at de er tætte på naturen fremfor at drikke kunstigt fremstillede koffeinholdige drikke.

- Maté er noget, man køber i helsebutikker, når man vil have noget, der kan mere og er sundere end at drikke en kop kaffe, og som er federe at drikke end en energidrik, siger Anne-Sophie Lahme Helmer.

Naturligheden og traditionerne bag drikken, som oftest er kædet sammen med sociale sammenhænge i Latinamerika, gør den ifølge ekspert i fødevaretendenser mere attraktiv end en dåse med energidrik.

- Man kan føle, at maté er mere uskyldigt, og så er det en drik, der er mange ritualer omkring. Man drikker det af en bestemt kop (kalabas, red.), der har en ret flot form og med et fint sugerør. Jeg tror, at mange er tiltrukket af, at nu fokuserer man, drikker den her kop, og så er man klar, siger Anne-Sophie Lahme Helmer.

Trend blandt fodboldsspillere

Pierre-Emile Højbjerg med en kop maté inden Danmarks 1-0-sejr i Irland i november 2019. (Foto: © David Klein, Scanpix)

Sydamerikanske fodboldstjerner ses ofte med sølvsugerøret i mundvigen inden en kamp, men nu er også flere danske spillere hoppet med på, hvad Anne-Sophie Lahme Helmer kalder en trend.

- Det er ofte de fremtrædende personer, der skubber tingene fra at være niche til at være mainstream, siger Anne-Sophie Lahme Helmer.

Landsholdsspiller Pierre-Emile Højbjerg drak maté inden den vigtige kamp mod Irland i november 2019, hvor Danmark sikrede deltagelse ved den kommende EM-slutrunde.

- Grunden til, at man drikker maté er for koffeinens opkvikkende effekt, og så indeholder den også forskellige antioxidanter, siger Majke Jørgensen, der er ernæringsfysiolog ved Team Danmark.

Hun oplyser, at maté indeholder omkring 78 milligram koffein per kop, der svarer til en stærk kop kaffe, men at koffeinindholdet af naturlige årsager svinger.

Foruden koffeinens opkvikkende effekt kan antioxidanter være gavnlige for især fodboldsspilleres restitution.

- Nogle studier på, at antioxidanter kan have en effekt i forhold til hurtigere restitution. Der er også nogle engelske klubber, der bruger kirsebærekstrakt efter kampen for at blive hurtigere klar, siger Majke Jørgensen.

Messis tidligere holdkammerater i Barcelona Luis Suárez og Neymar før en træning i 2015. Suárez med kalabassen i hånden. (Foto: © Yuya Shino, Scanpix)

Ingen generel anbefaling

Team Danmark anbefaler generelt eliteatleter 3 milligram koffein per kilo kropsvægt 30-60 minutter før kampstart.

Tager man udgangspunkt i Lionel Messi og hans 71 kilo tunge krop, så rækker en enkelt kop maté ikke til Team Danmarks anbefalede indtag. Her skal den argentinske fodboldspiller drikke 2,7 kopper maté op til kampstart, før han har nået den anbefalede mængde koffein.

- Hvis man skal ramme det optimale indtag af koffein, så skal der en del maté til. Det kan give lidt mavebøvl og kan gøre, at man skal tisse, siger Majke Jørgensen.

Team Danmarks ernæringsfysiolog tøver derfor med at anbefale maté-drikken som præstationsfremmende middel.

- Naturpræparater som maté varierer mere i koffeinindhold, og det kan derfor være svært at ramme den præcise mængde.

Majke Jørgensen vil derfor pege på koffeintabletter, hvis atleter ønsker et opkvikkende middel, inden de skal i aktion. Men hun understreger, at man ved alle kosttilskud skal være opmærksom på, hvad det indeholder, så man ikke ender med en positiv dopingprøve.

- Tolererer man væskemængden, og kan man ramme en nogenlunde dosis, er det fint nok, men som generel anbefaling vil jeg gå med koffeintabletter i stedet for maté.

Lionel Messi skal have fyldt termokanden godt op med vand, hvis han skal indtage de anbefalede 213 milligram koffein inden kampstart. (Foto: © Marcelo Del Pozo, Scanpix)

- Tabletterne er nemmere at dosere efter kropsvægt, fordi man med sikkerhed ved, hvor meget man skal have. Og så slipper man for at skulle indtage den her store mængde væske, siger Majke Jørgensen.

Traditionen tro, coronavenlig eller ej, drikker værten den første portion af kalabassen, inden han/hun brygger en ny portion og rækker den samme kalabas til personen til højre for sig.