Forhandlingerne om en ny aftale for landsholdsspillernes vilkår er gået i hårdknude.
Parterne er ikke blevet enige, og DBU har meldt ud, at de anser spillernes udmelding som et afbud til kampene. Derfor vil DBU lede efter andre spillere for at undgå en aflysning, der kan betyde, at Danmark bliver udelukket fra EM-kvalifikationen.
Kortvarigt lignede det, at konflikten var ved at løse sig, da landsholdsspillerne sagde, at de var klar til at indgå en midlertidig aftale for de næste to kampe. Men DBU afviste spillernes tilbud om at lade den tidligere aftale gælde for de to kampe.
Henrik Liniger, DR Sportens fodboldkommentator, er ikke i tvivl om, at søndagens udvikling er mere end alvorlig.
- Det er voldsomt nyt. Det der skulle ligne en mægling mellem parterne er pludselig blevet en optrapning. Det er egentlig ikke så overraskende. For det som spillerne tilbyder er at forlænge den gamle aftale. Noget som der i DBU er meget stor modstand imod, så det er egentlig ikke så overraskende, siger Henrik Liniger.
Hvad skal der ske nu?
- Det er officielt, at DBU forsøger at finde et nyt landshold. Uefa vil lægge vægt på, at DBU har gjort alt, hvad de kan for at få spillet kampen med stærkest mulige hold. Det lagde man vægt på sidste år i forbindelse med kvindelandsholdets konflikt. Så der ligger fokus.
På hvilket niveau skal DBU lede efter spillere?
- Det skal være spillere på et vist niveau. Vi har hørt i medierne, at spillere fra Superligaen og 1. division gerne vil spille, og det er nok det niveau, DBU vil kigge på. Spørgsmålet er, om det er muligt her. Men vi skal huske, at der kan være en hemmelig forhandling i gang, som gør det muligt at lande en aftale.
Hvad betyder det for dansk fodbold?
- Lige nu er der ikke sket så stor skade. Det er mest et nationalt problem. Vi bliver nødt til at vente indtil næste uge for at se, hvor stor skaden reelt set bliver. Kvinderne kæmper stadig i kølvandet på sidste års konflikt for at kvalificere sig, men hvis kampene aflyses, så står dansk fodbold i historisk lavpunkt.
Hvad kan redde det hele?
- Der skal sluges mange kameler for at lave en redning. Men begge parter understreger vigtigheden af at få spillet de her kampe, så man må se, om der er en eller anden måde, hvor de kan lægge uenighederne bag sig, og så lave en aftale.
Hvorfor vil DBU ikke lade den gamle aftale fortsætte midlertidigt?
- Det kan lyde mærkeligt, men der er en åbenlys forklaring. Hele forløbet har handlet om, at DBU vil af med den gamle aftale, fordi den bliver tolket anderledes, end hvad DBU havde haft intention om oprindeligt. Det endte hurtigt i en voldgiftsret, hvor DBU tabte, så de var lykkelige, da aftalen udløb. Det lyder måske uskyldigt, for DBU har jo levet med den i flere år. Men hele grunden til forhandlingerne er at komme af med den her aftale.