Landsholdskonflikten mellem DBU og Spillerforeningen er overstået.
Lørdag eftermiddag bekræftede DBU, at de er nået frem til en ny aftale med Spillerforeningen. Det nye aftale løber de næste seks år.
Den oprindelige aftale, som er årsagen til hele konflikten, udløb 1. august, og siden har DBU og Spillerforeningen været i en strid om rammerne for indholdet i den nye aftale.
Hos Spillerforeningen er der glæde over den nye aftale.
- Vi er glade for den nye kollektive aftale med DBU. Aftalen betyder et væsentligt løft i det sportslige set-up og sikrer spillernes rettigheder. Aftalen giver også DBU forbedrede kommercielle muligheder. Nu handler det om at kigge fremad, og vi ser frem til samarbejdet med DBU og at udvikle det i de kommende seks år, siger Spillerforeningens direktør Mads Øland.
I DBU glæder man sig også over, at en aftale er kommet på plads.
- Med den nye landsholdsaftale ønsker vi at skabe et langt tættere og mere tillidsfuldt samarbejde, hvor vi sammen kan udvikle de sportslige rammer for herrelandsholdets udvikling - men også at udvikle de kommercielle aktiviteter for at øge indtjeningen til både holdet og dansk fodbold som helhed. Vi er glade for at få en enkel og klar landsholdsaftale i stedet for det modsatte, siger Jesper Møller, formand i DBU.
Lang konflikt
Situationen eskalerede i begyndelsen af september, da DBU afbrød forhandlingerne med Spillerforeningen, og i stedet sendte et landshold bestående af divisionsspillere på banen i en træningskamp mod Slovakiet.
Kort efter fandt parterne dog sammen om en midlertidig aftale, så Nations League kampen mod Wales kunne spilles, og siden har parterne så forhandlet frem og tilbage om rammerne.
Landstræner Åge Hareide udtager onsdag truppen til Nations League kampen mod Irland samt træningskampen mod Østrig.
Hovedpunkterne i aftalen ifølge en fælles pressemeddelelse fra parterne (hele aftalen kan læses her):
* Alle spillere bidrager til landsholdets kampagner. Det skal dog altid ske med minimum tre spillere for at vise bredden på holdet.
* Teksten i aftalen er gjort tydeligere, så DBU lettere og bedre kan planlægge kampagner og aftaler med kommercielle partnere.
* Spillerne kan som hidtil indgå individuelle aftaler med sponsorer og udstyrssponsorer.
* Der er afsat fem millioner kroner fra en mulig slutrundebonus. De penge fordeler spillerne til børnefodboldprojekter. Det vil ske efter indstilling fra DBU og Lokalunionerne.
* Spørgsmålet om arbejdsgiver og lønmodtager bliver håndteret på samme måde, som den blev i aftalen for kvindelandsholdet fra november 2017.
Følgende er aftalt omkring de sportslige rammer på landsholdet:
* Sundhedsstaben (læge, fysioterapeut og øvrige behandlere, red.) bliver styrket, og der bliver mulighed for fleksibel behandling.
* To hybridbaner (blanding af kunstgræs og almindeligt græs, red.) vil blive etableret hurtigst muligt.
* Transportforhold til og fra fodboldkampe vil blive optimeret.
* Der bliver tilknyttet egen kok til alle landsholdssamlinger og til alle kampe.
Kilder: Spillerforeningen og DBU i en samlet meddelelse.