Vagter i Parken afviste halstørklæder med støtte til migrantarbejdere

Flere fans fik frataget halstørklæder før søndagens landskamp mod Frankrig.

Amnesty Danmarks politiske rådgiver havde medbragt dette tørklæde for at vise støtte til migrantarbejdere ved Danmarks kamp søndag aften, men det blev afvist i indgangen til Parken. (Foto: © (privatfoto))

Parken lagde søndag aften græs til årets sidste hjemmekamp for det danske herrelandshold i fodbold.

Dermed var det sidste mulighed for Kasper Hjulmands tropper at overbevise den danske befolkning om, at man godt kan begynde at glæde sig til VM-slutrunden i november.

Der er dog ikke tale om en ubetinget glæde, når snakken falder på Qatar og fodbold-VM. Bruddene på migrantarbejderes menneskerettigheder er danskerne godt klar over.

Et eksempel på det er mængden af VM-billetter solgt til danske fans, som mandag tæller i alt 2000 billetter til Danmarks tre gruppekampe. Det bekræfter DBU-direktør, Jakob Jensen, over for Ekstra Bladet.

Et andet eksempel var merchandise, man kunne få fat i søndag aften inden landskampen i Parken, hvor menneskerettighedsorganisationen Amnesty solgte gule halstørklæder med teksten #ForMigrantWorkers.

Budskabet, der viser støtte til migrantarbejdere, fik dog ikke lov til at bryde det rødhvide billede i nationalarenaen, da flere fik halstørklædet afvist i indgangen til Parken. Det oplevede en af initiativtagerne Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty.

- Nogle sikkerhedsvagter holdt os tilbage og sagde, at de lige skulle undersøge, om det kunne lade sig gøre at få det med ind, fortæller Annette Stubkjær Rimmer til DR Sporten.

Efter en snak over et headset og en fremvisning af halstørklædet til et kamera fik Annette Stubkjær Rimmer at vide, at hun var velkommen, men budskabet var ikke.

- Så jeg ved faktisk ikke hvem, der tog den endelige beslutning, men det blev i hvert fald drøftet mellem dem, der stod dernede. Og så fik vi at vide, at det ikke kunne lade sig gøre, siger hun.

36.000 tilskuere var til stede, da Danmark slog Frankrig med 2-0 i den sidste Nations League-gruppekamp hjemme i Parken. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jakob Høyer, skriver mandag i en sms til DR Sporten, at han har undersøgt sagen hos vagterne fra søndagens kamp.

- Vagterne havde set en større gruppe mennesker med de omtalte halstørklæder i Fælledparken og opfattet det som en politisk aktion, som ville blive markeret på stadion, skriver Jakob Høyer.

Det korte af det lange; Annette Stubkjær Rimmer måtte gå tilbage til sin cykel og lægge halstørklædet, hvis hun ville igennem sikkerhedstjekket.

Jakob Høyer forklarer, at der ingen røde alarmlamper burde være med hensyn til halstørklædet, der viser støtte til migrantarbejdere.

- I sig selv er budskabet 'ForMigrantWorkers' ikke politisk, og det bør være muligt at have et halstørklæde med det til en landskamp i Parken, skriver DBU's kommunikationschef.

Politisk budskab eller basal rettighed?

Fra Amnesty og Annette Stubkjær Rimmers side er der et ønske om et øget fokus på VM i Qatar og kompensation til de migrantarbejdere, der er blevet mødt af dårlige forhold under forberedelserne til VM i Qatar.

Derfor var det ikke tilfældigt, at den politiske rådgiver fra organisationen var iklædt netop det gule halstørklæde før gårsdagens landskamp.

- Nej, vi havde en happening udenfor inden (kampen, red.), hvor vi stod med en lille gimmick for at komme i dialog med fodboldfans, fortæller Annette Stubkjær Rimmer.

Her kunne fodboldfans kaste en gul bold i en høj cylinder, hvis de støttede op om, at den internationale fodboldorganisation, Fifa, skal kompensere migrantarbejdere.

- Det var den dialog, vi gerne ville have, og derfor havde vi de her halstørklæder med også, som man kunne købe. Vi havde også sagt til folk, at de kunne tage det med ind på stadion. Jeg havde ikke lige regnet med, at de ville blive taget, siger Annette Stubkjær Rimmer.

Andreas Skov Olsen scorede til 2-0, som også blev slutresultatet mod de franske verdensmestre søndag. (Foto: © Fabian Bimmer, Ritzau Scanpix)

Ifølge Fifas regler er politiske budskaber ikke velkomne til fodboldkampe, men Annette Stubkjær Rimmer mener ikke, at halstørklædet er politisk.

- Jeg mener, at det er et helt basalt menneskerettighedsspørgsmål, som vi ved, at DBU også støtter op om, siger hun.

- Det har vi samtaler med dem om. Så jeg var da ærgerlig over det. Og jeg prøvede også at forklare sikkerhedsvagterne, at det ikke er politik, og at vi mente, at vi sagtens kan have det med. Der havde de så en anden holdning, så det var lidt en hård kamp at tage med dem, siger hun.

Jakob Høyer anerkender, at DBU og Amnesty har 'et godt samarbejde' og oplyser, at man i DBU siden 2015 har arbejdet for bedre forhold for migrantarbejderne i Qatar.

For knap et år siden var en lignende sag oppe at vende, da en dansk tilskuer fik et banner afvist ligeledes inden en landskamp i Parken. Her var budskabet, at man skulle boykotte VM i Qatar.

For 11 måneder siden tiltrak et banner opmærksomhed i forbindelse med en VM-kvalifikationskamp mod Østrig. (Foto: © Foto: Daniel Niehbuhr)

Dengang sagde Jakob Høyer, at det brød med reglerne for bannere og flag, som ikke må indholde politiske budskaber. Til gengæld var han positiv over for et andet flag den aften i Parken.

- Det glæder mig at se, at der var et andet flag derinde, hvor nogle fans var gået sammen med Amnesty om at støtte migrantarbejderne. Budskabet var ikke at boykotte eller bekæmpe nogen. Det var at støtte forholdene for nogen, sagde Jakob Høyer i oktober sidste år.

Set i lyset af din tidligere udtalelse, var det så en fejltagelse ikke at lukke halstørklædet ind i går?

- Jeg har svaret ovenfor, skriver DBU's kommunikationschef.