Tirsdag har den danske landstræner, Morten Olsen, annonceret en slutdato for sin tid på posten. Et job, der startede i 2000 og afsluttes sommeren 2016.
At Morten Olsen vælger at melde sin afsked ud på en dag, hvor der er stor konflikt og forvirring omkring landsholdet, fordi DBU og Spillerforeningen endnu ikke er nået til enighed, overrasker DR's fodboldekspert, Andreas Kraul.
- Det er overraskende, at han lige vælger dagen i dag til at sige stop, siger Andreas Kraul.
Tog alle på sengen
- Lige nu handler det om rigtigt meget andet. Der skulle udtages et landshold i dag, og der er en konflikt i gang mellem DBU og Spillerne. Han havde heller ikke sagt noget til DBU på forhånd, så det tog os alle sammen lidt på sengen, fortsætter Kraul.
Tidspunktet for afskeden kan virke mærkværdigt, men det giver DBU god tid til at finde en kvalificeret erstatning, vurderer Kraul.
- Det er ganske respektfuldt overfor DBU, som han har været en del af i snart 40 år. Nu har de god tid til at vælge den næste landstræner, så der bliver ikke noget fnidder-fnadder undervejs.
Grænselandet mellem knowhow og friskhed
Morten Olsen har tidligere meldt sin afsked med fodboldlandsholdet. Det gjorde han på et pressemøde i 2010. Men da Danmark kvalificerede sig til EM i 2012, blev Olsen enig med DBU om at forlænge yderligere. Siden er der forlænget endnu en gang.
Men EM 2016 bliver angiveligt Olsens sidste slutrunde. Olsens unikke fodboldviden bliver et enormt tab, mener Andreal Kraul:
- Det man aldrig skal underkende, er hans enorme erfaring og knowhow. Der er meget få trænere, som ser så mange kampe fra det internationale billede, og der har Morten Olsen en helt enorm viden.
Omvendt kan der være fordele ved at tilføre friskt blod til det danske landshold.
- Det er også sådan i fodboldverdenen, at en gang i mellem skal der nye ting til for at få spillere til at folde sig ud og blomstre. Det er hele tiden en afvejning af hvor meget man vil gå med knowhow, og hvor meget man vil gå med nye impulser, siger Andreas Kraul.
Den røde tråd
Morten Olsens klare fodboldfilosofi med at være spilstyrende og spille i mindre rum har rækket vidt og direkte influeret på DBU's fodboldfilosofi, som rækker dybt ned i de danske fodboldrødder.
- Der er noget i dansk fodbold, der hedder den røde tråd, og det er Morten Olsen, der har været meget inde over det. Landsholdet spiller på en fast måde, og alle spillere der har været på landsholdet i de seneste 15 år har haft de samme tanker, løbebaner og ideer om, hvordan man skal komme frem til at score et mål, fortæller Andreas Kraul og fortsætter:
- Det betyder utroligt meget, at alle de bedste danske spillere har været inde over den samme linje på et tidspunkt.