Kraul er fan af dansk pulje: Vi slipper for ligegyldige kampe i slovakiske provinsbyer

I det nye turneringsformat Nations League er der EM-billetter på spil. Danmark er kommet i pulje med Wales og Irland.

Christian Eriksen og det danske landshold har lige slået Irland i VM-kvalifikationen. Nu skal holdene mødes igen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Uefa forsøger med sit nye format Nations League at afvikle formålsløse træningskampe og i stedet erstatte dem med kampe, hvor der faktisk er noget på spil.

De europæiske lande blev i dag udtrukket til turneringen, der går i gang til efteråret. Danmark er i det andet af fire lag, hvor der i hver er en EM-billet på spil, og endte i pulje med Wales og Irland.

Landsholdet undgik dermed en tur til østeuropa, hvor turen ellers kunne have været gået til Rusland, Ukraine, Tjekkiet eller Slovakiet.

- Jeg synes, det er en fremragende lodtrækning for Danmark. Både sportsligt, men også for den ramme, som Nations League bliver, hvor Danmark får nogle sandsynligvis rigtig fede kampe, siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul og tilføjer:

- Holdet skal ikke ud på nogle mærkelige rejser, og i stedet for at spille i en provinsby i Slovakiet for 800 mennesker, kan jeg forestille mig, at der vil komme rigtig mange i både Irland og Wales for at se kampene. Så det kan give noget lir på en tid i landsholdssæsonen, hvor der normalt ikke sker så meget.

Det danske landshold skal møde Irland og Wales både på ude- og hjemmebane. Efter gruppespillet vil der være en playoffrunde, hvor der i sidste ende altså skal spilles en finale om en plads til EM. Gruppespillet bliver afgjort i efteråret i år, mens playoff-kampene skal spilles i juni næste år.

- I forhold til de kampe, som danskerne nogle gange har spillet efter slutrunder, hvor det har været gråt i gråt nogle gange uden de her fede publikumstræffere, undtagen når det har været de allermest afgørende kampe, så er der faktisk noget på spil.

- Så det at der kommer nogle kampe med reel betydning – både på Aviva Stadion i Irland og i Cardiff, hvor der normalt er rigtig god stemning – gør, at det kan blive nogle rigtig, rigtig fede kampe, og jeg glæder mig faktisk rigtig meget til det, siger Kraul.

Irland og Wales har lige stået over for hinanden i VM-kvalifikationen, hvor en irsk sejr i november på udebane i Cardiff sikrede dem to playoffkampe til VM, hvor holdet løb ind i lidt af en øretæve til Danmark.

- Det er to hold, der lige akkurat ikke kom med til VM, det sørgede vi jo blandt andet selv for, og så er det to hold, der ligger godt til Danmark. Så mulighederne for at vinde gruppen er gode.

EM-kampe på hjemmebane er på spil

Med introduktionen af Nations League afskaffer Uefa playoffkampene i EM-kvalifikationen. Det betyder, at man i kvalifikationen skal slutte som nummer ét eller to i sin gruppe, hvis man vil til EM – alternativt skal man altså vinde sit lag i Nations League.

For mange hold vil det betyde, at de kommer til at tage den nye turnering meget seriøst. Ikke mindst Danmark, der har mulighed for at spille EM-kampe på hjemmebane i Parken, hvis kvalifikationen kommer i hus.

- Irland og Wales vil tage det meget seriøst, fordi de lige er blevet sorteret fra lige inden slutrunden. Og i den næste EMkvalifikation er det kun de to bedste i hver gruppe, der får en billet til EM, og der er Wales, Irland og Danmark alle i overhængende fare for at ende på den der ærgerlige tredjeplads.

- Og der er det her nødindgangen til EM, hvor man får en ekstra chance. Så det kan blive ekstremt afgørende. Og det vil jo være forfærdeligt, hvis Danmark ikke kommer med til EM, hvor vi har en hjemmekamp i Parken. Det er potentielt det, der er på spil, siger Kraul.

Normalt ser man landstrænere bruge venskabskampene til at eksperimentere med spilsystem og ikke mindst prøve nye spillere af – er det så slut med det?

Irland slog Wales i VM-kvalifikationen. Aaron Ramsey her tager ikke nederlaget så let. (Foto: © John Sibley, Scanpix)

- Ja, det tror jeg. Og jeg synes også, det vil være dejligt at slippe for de her kampe, hvor man nærmest kan lukke transmissionen ned efter 55 minutter, når der kommer seks udskiftninger, hvor ingen af spillerne har spillet med hinanden før.

- Så dér må man gøre noget andet, som man for eksempelvis lige har set Danmark gøre, hvor Ligalandsholdet og U21-landsholdet blev sendt af sted på en kombineret tur. Og det vil være måden at gøre det fremover, hvor man samles i januar med nogle af de lidt nye spillere uden at bruge tid på Christian Eriksen og Kasper Schmeichel, der godt ved, hvordan det hele fungerer.

Gruppekampene i Nations League spilles fra den 6. september til den 20. november.