FAKTA Landsholdskonflikten handler om løn

DBU og Spillerforeningen har forhandlet om løn og andre vilkår for landsholdsspillere. Nu er der en aftale

Her får du et overblik over landsholdskonflikten. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen har indkaldt til fælles pressemøde i Parken, hvor en aftale ventes at blive præsenteret.

De to parter har været i forhandlinger, fordi de danske fodboldspillere har stået uden en aftale, der fastsætter løn og andre vilkår på landsholdet.

Bliv klogere på, hvad der er op og ned i konflikten herunder.

Konflikten i punktform

* DBU har villet reducere A-landsholdsspillernes samlede økonomipakke med 17 procent.

* DBU ønskede som udgangspunkt at indgå individuelle aftaler med landsholdsspillerne, hvor der hidtil er indgået en samlet aftale med Spillerforeningen. De individuelle aftaler skulle hjælpe DBU til nemmere at gøre brug af spillerne i kommercielt øjemed.

* De seneste fire år har DBU udbetalt cirka 800.000 kroner årligt til hver enkelt landsholdsspiller, hvis spilleren har deltaget i alle landskampe.

* DBU har villet fastholde den nuværende sats på startpenge, resultatbonus, kvalifikationsbonus, mens satserne på tilskuerbonus og bidraget fra slutrunder skal ned.

* DBU har i løbet af forhandlingerne accepteret at indgå en kollektiv aftale med spillerne. Unionen havde til gengæld regnet med, at Spillerforeningen var indstillet på at acceptere en mindre lønpakke. Den 15. marts oplyste DBU derimod, at Spillerforeningen kræver en større lønpakke.

* De to parter har ifølge DBU stået meget langt fra hinanden, hvilket vil sige et tocifret millionbeløb.

* Landsholdet skal i første halvår af 2015 spille venskabskampe mod USA, Frankrig og Montenegro, inden Serbien venter i EM-kvalifikationen den 13. juni i København.

* Hvis ikke der blev indgået en aftale inden da, så risikerede det danske landshold at bestå af amatørspillere til kampene i det første halvår af 2015.

* DBUs økonomi er presset efter underskud i 2013 og 2014 på henholdsvis 9,6 millioner kroner og 4,5 millioner kroner. Samtidig er billetpriserne blevet sænket. DBU har dog en solid egenkapital at tære på.

* Den aftale, der er blevet forhandlet om, gælder også U21-landsholdet og kvindelandsholdet.

/ritzau/