En ny fodboldkonflikt truer landsholdet og dansk fodbold

Et år efter konflikten omkring kvindelandsholdet er Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen igen på kollisionskurs. Denne gang om en ny aftale vedrørende herrelandsholdet.

Simon Kjær, Mathias ''Zanka'' Jørgensen og resten af landsholdet er igen kommet i klemme i forhandlingerne med DBU. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Parterne har forhandlet i månedsvis, men der er endnu intet resultat – og kun en uge til den næste landskamp skal spilles.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger fortæller her, hvad konflikten skyldes, hvad der forhandles om og hvilke mulige scenarier, det hele kan ende med.

Hvorfor er det endt med en ny potentiel konflikt?

Herrelandsholdets aftale udløb 1. august, og en ny skal forhandles. Det har hele tiden stået klart, at det ville blive svære forhandlinger, fordi parterne er uenige på centrale områder. Den seneste aftale fra 2015 endte i voldgiftsretten, hvor DBU tabte sagen og måtte give flere penge til spillerne.

Det vil DBU være sikker på ikke sker igen. Indholdet i forhandlingerne er forskellige fra sidste års konflikt med kvinderne, men situationen er på mange måder den samme – og det samme er topforhandlerne: Dansk Boldspil-Unions direktør, Claus Bretton-Meyer, og Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Hvad ved vi om forhandlingerne?

Vi ved, at der har været mange møder mellem parterne i flere måneder, og at der er blevet rykket holdninger på mange punkter. Og vi ved, at der er planlagt flere møder, så forhandlingerne er altså ikke brudt sammen. Vi ved også, at uenigheden især handler om to områder:

1) Spillernes praktiske forhold omkring landskampssamlingerne – spillerne har ønsker om forbedringer i sundhedssektor, baner, forplejning, rejse og så videre. Her har spillerne været utilfredse med de forhold, DBU hidtil har tilbudt.

2) De kommercielle rettigheder omkring landsholdet. Det handler om, hvordan DBU må bruge landsholdet og de enkelte spillere i markedsføring og i forhold til sponsorer samt om, hvor meget og hvordan hver enkelt spiller må lave sponsorkontrakter som henviser til spillerens deltagelse på landsholdet.

Hvad er scenarierne?

1) Der kommer en aftale

Det er stadig det mest realistiske scenarie, at parterne kommer frem til en aftale og en konflikt undgås. Men det er langt fra sikkert. Og det er overhovedet ikke sikkert, at en aftale kan nås, inden landsholdet efter planen mødes i Bratislava på mandag.

2) Der kommer en midlertidig aftale

Det er muligt at lave en midlertidig aftale, som sikrer, at de to landskampe i næste uge kan spilles, og så har man yderligere en måned til at forhandle en aftale på plads. Dette scenarie er dog kun realistisk, hvis DBU og Spillerforeningen vurderer, at de er enige på de vigtige punkter, men bare har brug for mere tid til detaljerne.

3) Der kommer et sammenbrud

Hvis parterne ikke kan blive enige om en aftale – permanent eller midlertidig – inden på mandag, så er der flere muligheder.

I første omgang kan man aflyse venskabskampen mod Slovakiet uden de store vanskeligheder – ud over et økonomisk tab og en undskyldning til slovakkerne. Det giver flere dage at forhandle i.

4) Nations League-kamp aflyses

Problemerne opstår først for alvor, hvis kampen i Nations League mod Wales den 9. september kommer i fare. Den er del af en officiel Uefa-turnering, og hvis Danmark ikke stiller op, så falder hammeren.

Efter sidste års aflysning af kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp i Sverige på grund af en lignende konflikt, fik DBU en betinget dom af Uefa. Den dom bliver sandsynligvis udløst, hvis Danmark ikke spiller kampen mod Wales, og det vil betyde, at Danmark bliver udelukket fra Uefa-turneringer i mindst to år.

Den trussel gør, at DBU meget gerne vil have kampen mod Wales spillet.

Hvis ikke der er en aftale med Spillerforeningen, vil DBU måske forsøge at samle et alternativt landshold uden om Spillerforeningen for i det mindste at kunne stille med et hold. Det prøvede DBU uden held med kvindelandsholdet sidste år, men måske de har bedre held hos mændene med at finde spillere, der vil trodse Spillerforeningen.