Danske landshold frygter udfaldet af DBU-konflikt

Forskellige danske landshold har vidt forskellige økonomiske vilkår.

Den verserende konflikt mellem DBU og Spillerforeningen bliver fulgt tæt af andre forbund.

De danske A-landsholdsspillere er for tiden i konflikt med Dansk Boldspils-Union (DBU): Spillerne og unionen kan ikke enes på en lang række parametre. Hvordan skal de kommercielle rettigheder fordeles? Er DBU arbejdsgiver, når spillerne lander i landsholdslejren?

Den slags udfordringer har man dog ikke i Dansk Cykle Union. Her får de udtagne ryttere ikke penge for at møde op, men forbundet dækker deres rejseomkostninger.

- Der er en anden tilgang til at køre på landsholdet hos os – blandt andet fordi der ikke er nogen betaling. Det er en ære at køre på landsholdet. Det er jo en frivillig sag. Vi giver ikke løn, og kan ikke gøre krav på rytterne, lyder det fra administrations- og elitechef Jens-Erik Majlund.

Synes ikke det passer ind

Hos Dansk Tennis Forbund (DTF) betaler man spillerne for landsholdsdeltagelse, men man har svært ved at se, hvordan forbundet skulle kunne blive arbejdsgiver.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor man kan komme ud i de her diskussioner, men ånden bag at blive udtaget til landsholdet synes jeg ikke passer ind i en lønmodtager-regulering, siger direktør i DTF, Klaus Nørby Jørgensen.

-Skal man til at lave en lønmodtager-kontrakt, når man udtager et landshold, som så skal reguleres af eksempelvis funktionærloven? Så bliver det meget svært at forhandle til bunds. For hvor lang skal sådan en kontrakt så være, hvis man kommer og spiller en enkelt kamp i året? Det har aldrig været ånden i landsholdsudtagelsen, at man skal have en fast løn. Der skal være et honorar for at stille sig til rådighed samt en resultatløn.

Jesper Duus er gammel landsholdsspiller i ishockey og er nu sportschef i Danmarks Ishockey Union. Her ser man en lignende tendenser som i fodbold.

Landsholdsprofilerne er store, internationale stjerner, som har mange interesser at varetage over for både klubber og personlige sponsorer. Det har endnu ikke ført til konflikter, men ishockeybossen frygter, at fodboldkonflikten kan danne præcedens.

- Jeg tror, at alle forbund sidder og er lidt bange for udfaldet af fodboldkonflikten, siger Jesper Duus.

-Ishockey er i Danmark ikke så eksponeret som fodbold, så det er ikke så tit, at vi er havnet i konflikter, men det kan da potentielt blive et problem i fremtiden. Men spillerne er meget forstående over for Danmarks Ishockey Unions situation og vores mulighed for at skabe en indtægt via landsholdet.

Foreningskamp går i hårdknude

Jesper Duus kan som tidligere spiller sagtens forstå, at en konflikt om kommercielle rettigheder og landsholdsvilkår kan opstå, men han føler sig overbevist om, at fodboldforhandlingerne kan lykkes.

-Jeg tror, at tre spillere fra fodboldlandsholdet og tre mand fra DBU godt kunne sætte sig ned og blive enige om problemerne. Men så snart det går hen og bliver en fagforeningskamp,så tror jeg, det går i hårdknude.

Den verserende fodboldkonflikt kan nå et nyt klimaks på søndag, hvis DBU må se sig nødsaget til at stille med sekundaspillere i Nations League, når Danmark i Aarhus tager imod Wales.

Truppen til kampen vil blive udtaget af DBU fredag over middag.