Danske Andreas 'AC' Christensen er godt på vej til at bryde en negativ tradition i storklubben Chelsea. En klub, der for ti år siden intensivt begyndte arbejdet på at udvikle sine egne førsteholdsspillere, men som indtil i dag mest af alt har virket som en kirkegård for flere af verdens største talenter.
For mens klubbens akademi, som skulle koste omkring 80 millioner kroner at holde gående om året, de sidste mange år har skabt det ene dominerende ungdomshold efter det andet – og blandt andet vundet ungdommens Champions League de sidste to ud af tre år – står det helt anderledes skidt til med at få de selvsamme talenter videre på klubbens førstehold.
I de sidste 15 år er kun fem af Chelseas egne akademispillere blevet noteret for tre eller flere kampe fra start i Premier League. Andreas Christensen er den seneste. Og han repræsenterer på den måde det friskeste håb i klubben, der så inderligt higer efter at skabe en førsteholdsspiller fra klubbens egne rækker.
- Jeg havde ikke taget til Chelsea, hvis jeg ikke havde troet på, at jeg kunne slå igennem. Jeg er glad for, at jeg har fået de tre starter, og forhåbentlig kommer der flere, fortæller Andreas Christensen.
Den blot 21-årige midterforsvarer har været en smule begunstiget af karantæner til nogle af Chelseas mere etablerede spillere, men når han har fået chancen mod stjernespillere som Harry Kane eller Gabriel Jesus, har han ikke skuffet.
- Jeg har forvaltet mine muligheder godt. Og jeg er glad for det, jeg har leveret.
Chelsea hapsede Christensen i 2012 fra Brøndbys ungdomsrækker. Siden strøg han igennem englændernes forskellige ungdomshold, inden han i 2015 blev en af klubbens utallige spillere, som blev lejet ud. I 2016 havde Chelsea 37 spillere lejet ud til andre klubber, mestendels engelske klubber, men også – som i Christensens tilfælde – til større europæiske klubber.
To år spillede Christensen i Borussia Mönchengladbach, hvor han i sin første sæson blev kåret til klubbens bedste spiller. Kun modvilligt slap tyskerne den danske kommet i sommer, men ikke før de havde forsøgt at købe ham i Chelsea, angiveligt med et bud i underkanten af 150 millioner kroner, hvilket ville have været Gladbachs største køb nogensinde.
I dag er han tilbage i Chelsea. En klub, han kender, men som alligevel er anderledes end den, han forlod. I dag hedder træneren ikke længere Jose Mourinho, men i stedet Antonio Conte. En italiener med taktik i blodet, som samtidig ikke er bleg for at give unge spillere en chance.
- Det har været godt og lærerigt. Det er en anden stil, end da jeg forlod det. Jeg er utrolig glad for min tid i klubben. De har haft en rigtig god plan med mig. Og igennem mine to år i Gladbach fik jeg mere ud af det, end jeg havde forventet, siger Christensen.
- Jeg har fået en anden status, idet jeg har spillet Bundesliga i to år. Og træningsbilledet har ændret sig meget og er meget mere italiensk stil, og indtil videre har jeg fået meget ud af det.
- Det er virkelig disciplineret. Det er ikke noget med at lalle, det er seriøst hele tiden, og der bliver gået ned i små detaljer, også små detaljer, jeg ikke har været nede i før, fortæller Christensen om den minutiøse taktiske træning i Chelsea.
Stor konkurrence
Konkurrencen i Chelsea er stor. Navne som David Luiz, klubkaptajn Gary Cahill og nyindkøbte Antonio Rüdiger er blot nogle af de spillere, som Christensen skal forsøge at fravriste spilletid i London-klubben.
Alligevel har danskeren været med i ni af Chelseas 11 kampe i denne sæson, og træner Conte er tydeligvis imponeret over Christensen, ikke at det overrasker landsholdsanfører Simon Kjær:
- Det kommer ikke bag på mig, at han har spillet så meget, når man tænker på hans kvalitet. Han arbejder stenhårdt og er altid velspillende. Han er en fremragende spiller med et enormt potentiale, siger landholdsanfører Simon Kjær om sin forsvarskollega og tilføjer:
- Han er enormt forudseende og god til at læse spillet. Han er god én mod én, og så er han hurtigere, end folk lige regner med.
Andreas Christensen har spillet 12 landskampe for Danmark. Han forventes dog ikke at starte inde mod Montenegro på torsdag, hvor i stedet Simon Kjær og Andreas Bjelland ventes at få genvalg efter parrets solide præstationer mod Polen og Armenien.