Dansk fan fik ultimatum i Parken: Fjern dit Qatar-kritiske flag, eller forlad stadion

En dansk fan, som var til landskamp i Parken, fik af en sikkerhedsvagt valget mellem at fjerne sit Qatar-kritiske flag eller forlade stadion.

Sikkerhedsvagter bad en dansk fan tage flaget med påskriften 'Boycott Qatar 2022' ned ved gårsdagens VM-kvalifikationskamp mod Østrig. (Foto: © Privat foto / Daniel Niehbuhr)

'Boycott Qatar 2022'.

Budskabet om at boykotte VM-slutrunden i ørkenstaten stod på landsholdsfan Daniel Niebuhrs dannebrogsflag, som han havde taget med i Parken og holdt op under nationalmelodien inden gårsdagens VM-kvalifikationskamp mod Østrig.

Men da de danske spillere efter kampens slutfløjt blev hyldet, og flaget igen blev hejst, blev Daniel Niebuhr bedt om at pakke flaget sammen. En besked, han fik af en sikkerhedsvagt, som sagde, at ordren kom fra Dansk Boldspil-Union, DBU.

Det blev dog ikke forklaret, hvorfor flaget skulle fjernes, fortæller Daniel Niebuhr, som derfor valgte at beholde flaget fremme.

- Dernæst kom der en anden sikkerhedsvagt hen, fordi vi ikke tog det ned, når vi ikke kunne få at vide, hvilke regler vi havde brudt. Det er ikke, fordi situationen blev konfrontatorisk, men vi fik at vide, at hvis ikke vi pakkede flaget ned, så blev vi nødt til at forlade stadion, siger Daniel Niebuhr.

Hvorfor flaget med det kritiske budskab skulle tages ned, blev først forklaret, da en tribuneleder efterfølgende tog kontakt til Daniel Niebuhr.

- Tribunelederen sagde, at det var Uefas (Det Europæiske fodboldforbunds, red.) regler, vi forbrød os mod, siger Daniel Niebuhr, som herefter pakkede flaget sammen.

Reglen, som Daniel Niebuhrs Qatar-kritiske flag overtrådte, er en regel hos Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, oplyser kommunkationschef i DBU, Jakob Høyer, til Ritzau.

DR Sporten ville gerne have interviewet Jakob Høyer om Daniel Niehbuhrs oplevelse i Parken, men han henviser til sine udtalelser til Ritzau.

- Fifas regler er jo, at man ikke må have politiske budskaber på bannere og flag til kampene. Det blev vurderet til at være et politisk budskab.

- Så er det underordnet, om der står boykot Qatar eller boykot Israel, Sverige, England eller noget, der ligger tættere på os, siger Jakob Høyer til Ritzau.

For 11 måneder siden tiltrak et banner opmærksomhed i forbindelse med en VM-kvalifikationskamp mod Østrig. (Foto: © Foto: Daniel Niehbuhr)

Flaget med skriften 'Boykot Qatar' var ikke det eneste af sin slags i Parken, der handlede om VM i Qatar.

Et stort gult banner med skriften 'menneskerettigheder til migrantarbejdere' blev nemlig tilladt i et aftalt tidsrum i Parken under gårsdagens kamp. Banneret var arrangeret af danske fans og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

- Det glæder mig at se, at der var et andet flag derinde, hvor nogle fans var gået sammen med Amnesty om at støtte migrantarbejderne. Budskabet var ikke at boykotte eller bekæmpe nogen. Det var at støtte forholdene for nogen, siger Jakob Høyer.

Om den danske landsholdsfan Daniel Niebuhr har tænkt sig at hejse det kritiske flag på ny til trods for, at det potentielt overskrider Fifas regler, ved han endnu ikke. Men muligheden for at ytre sig til landskampe ser han som essentiel.

- Jeg ville ærgre mig, hvis jeg ikke brugte den største fodboldplatform herhjemme foran et fyldt Parken og det bedste landshold til at sætte fokus på den her sag.

I videoen herunder kan du blive klogere på debatten om Qatars VM-værtskab:

Konfiskeret flag i Moldova

Det er ikke første gang, at en dansk fan får fjernet eller konfiskeret et flag med et politisk budskab. Under sommerens EM-slutrunde fik en dansk tilskuer taget et regnbueflag fra sig, da landsholdet var i Baku i Aserbajdsjan for at spille kvartfinale.

Og da Hjulmands drenge besøgte Moldova i lørdags, hejste Daniel Niebuhr også sit Qatar-kritiske flag.

- Vi var ude for det samme i Moldova. Der var det en moldovisk sikkerhedsansvarlig, der havde henvendt sig til de danske fankoordinatorer. Der fik vi konfiskeret flaget og fik det så tilbage efter kampen.

Ørkenstaten Qatar har mødt voldsom kritik, lige siden Fifa tildelte nationen VM-værtskabet i 2010. Kritikken er især taget til i takt med, at menneskerettighedsorganisationer som Amnesty og Humans Rights Watch har udgivet rapporter om forholdene, som de mange migrantarbejdere i landet lever under, mens de bygger fodboldstadioner.

Onsdag var kulturministeren Ane Halsboe-Jørgensen (S) indkaldt til samråd for at svare på, om regeringen vil tage initiativ til en ny national idrætsstrategi i kølvandet på debatten om fodbold-VM i Qatar.

Kulturministeren fortalte her, at hun er åben for idéen, men at hun ikke ønsker at gennemtvinge det politisk. Den skal i stedet udarbejdes af de danske idrætsorganisationer, mener hun.

- Vores atleter skal ikke tages som gidsler i et udenrigspolitisk spil. Selvfølgelig skal vores landshold til VM.

Ved et pressemøde onsdag understregede landstræner Kasper Hjulmand, at det er ærgerligt, at Qatar er blevet udvalgt som vært for verdensmesterskaberne.

Landstræneren føler dog, at han og spillerne står meget alene med dagsordenen, fordi der ikke er så mange nationer, som er kvalificeret endnu.

- DBU vil gerne række ud til andre fodboldforbund, så man kan blive en lidt større stemme, men det virker ikke til at være noget, som ret mange går op i lige nu. Ikke ud over os, sagde Kasper Hjulmand.