Måske er det stilheden. Måske er det naturens vælde eller nordmændenes joviale jordbundethed. Måske er det bare den naturlige modenhed, der følger med alderen, eller måske bare verdslige ting som tillid og spilletid.
Sandheden bag Nicklas Bendtners genfødsel på fodboldscenen skal nok findes i nuancerne, der binder ovenstående sammen, og som danner den helhed, der har gjort, at Nicklas Bendtner nu for første gang i to år er favorit til at starte inde i en landskamp, når Danmark i aften møder Montenegro.
Med 10 scoringer i 10 liga- og Europa League-kampe for Rosenborg siden august og ikke mindst med spil, der vækker anerkendelse i det norske, ser det ud til, at Nicklas Bendtner har genfundet sit fodboldmæssige og menneskelige spor blandt norske fjelde og brusende elve i Trondheim.
En rejse, der begyndte med en slutning i Wolfsburg, hvor han i marts 2016 blev fritstillet efter blot tre mål i 31 kampe samt adskillige sager uden fodboldrelevans. På et tidspunkt, hvor den nye landstræner Åge Hareide så bort fra ham, hvor han skiftede rådgiver og agent, hvor han var ude for et biluheld, og hvor han skiltes fra sin kæreste.
Luft til hjernen
Det var på det tidspunkt, Bendtners rådgiver og agent, Ivan Marko Benes, skulle finde en ny klub til angriberen. Den klub blev Nottingham i den næstbedste engelske række, men inden da skulle Bendtner og Benes lægge grunden til det spor, der i sidste ende førte 29-årige Bendtner til Rosenborg.
- Da aftalen blev ophævet i Wolfsburg, skulle vi alle lige have lidt luft til hjernen og tænke over, hvad det næste skridt skulle være. Vi skulle alle være på samme plan og forsøge at arbejde mod et fælles mål. Vi lagde en strategi, som betød, at vi skulle geare ned klub- og ligamæssigt, for at han kunne få spilletid, siger Ivan Marko Benes.
- Derudover en pressestrategi, hvor han ikke behøvede ikke at stille op i medierne, men skulle koncentrere sig om at spille fodbold. Vi forsøgte at komme ind til essensen, til kernen af dét, der var vigtigt for Nicklas, nemlig at spille fodbold. Han skulle ikke være entertainer længere. Alt udenom fodbolden virkede til at være et forstyrrende element, det tog fokus fra den intelligente fodboldspiller, han er. Og det var Nicklas med på, siger Benes.
Nicklas Bendtner deltog inden da blandt andet i underholdningsprogrammer som 5. halvleg på Kanal 5. Han havde i den periode PR-agent Elisa Lykke til at håndtere mediesagerne, men med den nye strategi stoppede samarbejdet med Lykke. Derudover blev hans smykkefirma langsomt afviklet.
- Klubmæssigt gik vi efter at gå et ’step back’ rent sportsligt for at få spilletid. Det var vigtigt for os at finde en træner, der ville Nicklas, og det fandt vi i Philippe Montanier i Nottingham. Vi havde samtaler med tre-fire andre Championship-trænere, men det var med ham, at vi havde den bedste følelse, siger Benes.
Tilbud fra Kina og USA
Umiddelbart gik det efter planen. Bendtner fik masser af spilletid i starten, ifølge Benes måske også for meget. Bendtner blev ifølge agenten ikke bygget op korrekt i Nottingham, hvilket resulterede i skader. Og efter en fattig målhøst samt en ny træner, der medbragte sine egne angribere, dukkede et tilbud fra Norge og Rosenborg op.
- Det var ikke sådan, at han absolut skulle væk i januar-transfervinduet 2017. Der var forskellige overvejelser. Vi overvejede om, han skulle blive i Nottingham, og der kom også tilbud fra lande som Kina og USA. Det var dog aldrig en mulighed at stoppe karrieren helt, siger Benes og fortsætter:
- Så kom denne mulighed med Rosenborg. Vi tænkte, at vi stadig kunne nå at redde 2017 forstået på den måde, at Nicklas måske både kunne spille i Europa og spille 25-30 ligakampe i 2017, og så ville han rent sportsligt være tilbage. Det er fordelen ved, at man spiller 30 kampe fra marts til december i Norge.
I Rosenborg havde man scoutet markedet for en angriber. Og pilen var stoppet på en dansker ved navn Nicklas Bendtner.
- Bendtner var ekstremt interessant med de færdigheder, han havde. Vi kiggede efter en angriber, som kunne gøre os bedre, og det vidste vi, at Nicklas var i stand til at gøre. Og så troede vi også på, at vi kunne tilbyde ham en passende tilværelse i den fase, hans liv og karriere var i. Vi troede på, at han ville få en stor optur ved at komme hertil, fortæller Stig Inge Bjørnebye, sportschef i Rosenborg.
- Der har været utrolig meget fokus på Bendtners gerninger uden for banen, men det var vi ikke så optaget af. Vi var trygge ved, at Rosenborg som klub og vores setup ville passe godt til ham. Vi var optaget af at få fodboldspilleren Bendtner til at blomstre, så han kunne få ny energi til en allerede spændende karriere, siger Bjørnebye.
Hemmeligheden
Og mens mange andre forsøgte at præsentere planer, der tog alle mulige hensyn til Bendtner, gjorde Rosenborg det modsatte.
- Måden, vi gør det på i Rosenborg, er, at vi arbejder med mennesket. Vi ser på spilleren som et individ og får ham til at passe ind i vores spillestil og får ham til at trives i sit liv, i fritiden og på træningsbanen. Vi ser på helheden, og vi giver spilleren en vigtig rolle i kollektivet, så alle føler sig lige gode og lige ansvarlige, siger Bjørnebye.
- Vi gjorde ikke gjorde noget specielt i forhold til Bendtner, hvilket måske har været hemmeligheden. Vi forsøgte at tilnærme os ham så normalt som muligt, hvilket han har sat pris på. Vi har gjort en dyd ud af ikke at behandle ham specielt, vi har stillet samme krav til ham som til alle andre, og derfor har han følt sig som en vigtig brik i et kollektiv, og som en vigtig del af holdet.
Og dén plan faldt i god jord hos Nicklas Bendtner.
- Vi sagde til Nicklas, at vi nu skulle holde fast i den plan og de strategier, vi havde lagt efter Wolfsburg, med at få ham tilbage. Det var ikke svært at sælge Rosenborg til Nicklas, han syntes, det virkede som et spændende projekt, og på trods af, at mange siger, at han ikke kan være det ene og det andet sted, så er han faktisk rigtig god til at tilpasse sig de steder, han er.
- Vi lavede en plan med Rosenborg, som handlede om, at han skulle bygges op stille og roligt. Der skulle tages hensyn til ham på det fysiske plan. Man skulle ikke mose ham og køre ham ned, han skulle bygges op rigtig, så han var klar til at spille fra dag ét, men man skulle gøre det på den rigtige måde, siger Benes.
- Derfor var det perfekt, at han kunne slutte sig til dem på deres træningslejr og ikke midt i en sæson. Derudover var planen, at han skulle være førsteangriber hos dem, uanset hvordan det måtte se ud, og at han pressemæssigt skulle beskyttes ud fra vores mediestrategi.
Et sats
Men selv om skandalerne og medieoptrædenerne udeblev, var det første halve år i Trondheim ikke en stor succes. Fire mål i 12 kampe udløste kritik, og var det nu også det rigtige Bendtner havde gjort ved at drage nordpå?
- Jamen, det var jo også et sats, for hvis han nu ikke havde fået succes i Rosenborg, ville folk have sagt ’game over’ for Nicklas Bendtner. Snakken gik jo på, at hvis han ikke engang kunne lykkes i Norge, var selv en kontrakt i Danmark umulig. Derfor handlede det også om at spænde op, holde fokus og tro på det, siger Benes.
- Rosenborg gav ham tillid, for selv om han ikke scorede meget i de første par måneder, blev man ved med at holde fast i ham, fordi man kunne se, at han gjorde det rigtige på træningsbanen og havde de rigtige løb og positioner på banen. Opbakningen var også verbal, når klubben bakkede ham op udadtil, siger rådgiveren.
Rosenborg havde forberedt sig på både kritik, og på at Bendtner skulle have tid til at finde sig selv både på og uden for banen.
- Vi havde jo i god tid i forvejen lagt en plan med Nicklas og hans rådgiver. I de samtaler havde vi været igennem alle muligheder i forhold til forventede reaktioner og alle andre ting, der kunne dukke op, også hvis han ikke fik succes i starten, siger Stig Inge Bjørnebye.
- Vi udarbejdede en plan dengang, og som vi stadig står ved og tror på, og det har vist sig at være en succes. Der var mange, der sagde, at det var en risiko at hente ham, men vi havde en helt anden tilgang til det. Vi var optagede af, hvordan vi kunne tilrettelægge det for Nicklas, så han kunne trives og derefter lykkes på banen, siger sportschefen.
Personlig udvikling
Og tilliden gav bonus. I efteråret er Bendtner blevet hyldet, ikke kun for sine mange scoringer og assists, men også for sin træningsindsats, sin ageren uden for banen og de udeblevne skandaler, mens det hele nu er krydret med et landshold, der igen tørster efter hans evner.
Det har hjulpet, at Bendtner spiller på et tophold. Det har hjulpet, at hans nye danske kæreste er flyttet ind i hans hus i den østlige del af byen kaldet Jakobsli.
Og så har Bendtner taget imod invitationen fra den storslåede norske natur, der indbyder til perspektiv og refleksion, mens rummeligheden i de nære, norske værdier også har virket positivt for Bendtners personlige udvikling.
- Miljøet i Rosenborg har været godt for Nicklas. Det har været godt for ham at være i en klub og i en by, hvor det har været accepteret i omgivelserne, at man går op i andre ting, end man gør i det miljø, der er i England, hvor det måske handler om nogle andre ting, siger Ivan Marko Benes.
- Et norsk miljø, hvor man alene og som hold kan gå ud og fiske sammen, og hvor man kan lave nogle ting sammen socialt, som måske er anderledes, end hvad han har været vant til. Han har brugt naturen meget, fisker meget og fundet en slags indre ro, der naturligvis også handler om, at han er blevet ældre.
- Menneskeligt har det været godt for ham at tage et skridt tilbage og fokusere på de vigtige ting, basistingene, i livet, siger Benes og fortsætter:
- Han har fået den fornødne tid og plads til at udvikle sig menneskeligt, og når man får tid til at tænke over tingene, sker der også noget med én. Det, at der er kommet ro på, gør også, at man udvikler sig hurtigere menneskeligt, end hvis man har gang i noget 24/7, siger rådgiveren.
- Det rette ord er måske ydmyghed. Og i sidste ende handlede det om at finde glæden; glæden ved at komme til træning og at spille fodbold. Og at finde et godt miljø, hvor man kunne være ok med sig selv, og hvor man igen kan vise sig selv frem for omverdenen i et positivt lys.
Stor inspiration
Stig Inge Bjørnebye er sikker på, at Rosenborgs tilgang til de enkelte spillere er en af årsagerne til Bendtners norske succes.
- Det har givet alle omkring klubben stor inspiration at opleve den måde, hvorpå han har blomstret, og at han leverer, som han gør. Det er også en inspiration at se mennesket Nicklas, og den måde, han bidrager til de andre spillere, især de unge spillere, siger han.
- Jeg tror, at sandheden om succesen skal findes i, at vi er en klub, der er funderet på bestemte, kollektive værdier. Vi forsøger at arbejde på en empatisk måde, vi har tydelige krav, og vi tror på, at måden at få succes på er at give tillid og ansvar til hver enkelt spiller, siger Bjørnebye.
- Vi har givet Nicklas en vigtig rolle, og han tager den rolle på sig på professionel og ansvarlig vis, og derfor føler han, at han er en del af fællesskabet som alle andre spillere er det, han er hverken mere eller mindre, siger sportschefen.
- Og indtil videre er det en succeshistorie, og der er ingen grund til, at det ikke skulle fortsætte. Udgangspunktet er, at det kun kan blive bedre med Nicklas.