ANALYSE Få dage til deadline i landsholdskonflikten: Pilen peger mod en permanent aftale

Den midlertidige aftale i landsholdskonflikten udløber søndag, men meget tyder på en permanent aftale nærmer sig, vurderer DR Sportens Andreas Kraul.

Det ligner, at DBU og Spillerforeningen nærmer sig en aftale, vurderer DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Vikarlandsholdet må formentlig stille sig tilfredse med kun at have en enkelt landskamp på cv’et. Konflikten mellem Spillerforeningen og DBU kan nemlig være på vej mod en endelig aftale i weekenden, når den midlertidige aftale udløber.

Siden Spillerforeningen sammen med landsholdsspillerne blev enige med DBU om en midlertidig aftale i begyndelsen af september, har man arbejdet hårdt på at få lavet en permanent aftale, så der kan blive lagt fuldstændig låg på konflikten. Og selv om de her forhandlinger har lært os, at man ikke skal være skråsikker på noget som helst, så er der ingen tvivl om, at det ser markant lysere ud nu for en permanent aftale, end det har gjort tidligere.

Forhandlingsklimaet er blevet bedre, og optimismen omkring en aftale er mærkbar, når man taler med begge parter.

Det er tydeligt, at ingen af de involverede har interessere i at ryge på forsiden verden over – igen - for noget, der ikke har med resultater på banen at gøre. Derfor kan det også mærkes i forhandlingerne, at der den 13. oktober er et Nations League opgør mod Irland, som gerne skal afvikles med fuldstændig ro på bagsmækken.

Gamle spøgelser og nye øjne

Der har i medierne været stor fokus på magtkampen mellem Spillerforeningens direktør, Mads Øland, og DBU’s direktør, Claus Bretton Meyer. Men talen går på, at der i forhandlingerne er blevet skiftet ud i den personkreds, som sidder med ved bordet, og at det også har medvirket til den positive stemning.

Der er kommet nye øjne til i begge lejre, og den dynamik i forhandlingerne er ikke til at overse.

Årsagen til, at parterne endnu ikke er helt på plads, skal dog findes i den voldgiftssag, som Spillerforeningen vandt over DBU i slutningen af 2016, og som er hele årsagen til konflikten.

Aftalen endte med at koste DBU over tre millioner kroner, og derfor er DBU yderst nidkære med at få tingene læst igennem, så der ikke opstår tvivl om aftalens vilkår. Der skal være fuldstændig klare linjer.

Hvad nu hvis?

Lørdag holder DBU bestyrelsesmøde, og på dagsordenen er en mulig ny aftale. Konflikten kan reelt være lukket, når de træder ud af mødelokalet

Men, er det ikke tilfældet, og sker der et sammenbrud i forhandlingerne igen, så er vi der, hvor jeg godt synes, at man kan hente nogle af de udtryk frem, som jeg ellers synes, at man skal være påpasselig med. Det vil være en katastrofe for dansk fodbold.

Et er, hvad potentielle sanktioner fra Fifa og Uefa kan udmåles til. Noget andet er, hvad den danske fodboldverden kan holde til. Kvindekonflikten var med til at slå nogle skår, og det er i høj grad også tilfældet ved den verserende konflikt.

Går man tilbage til en ny skyttegravskrig, så vil det være noget, som giver store tab på begge sider. Det er et scenarie, som stadig er muligt, men jeg er ikke i tvivl om, at alle involverede er enige om, at det er en meget lidt ønskværdig situation.