I denne uge mødte de danske fodboldherrer ind til den sidste landsholdssamling, inden kalenderen skriver november og VM-slutrunden i Qatar.
Hverken slutrunden i ørkenstaten eller de mange kritiske spørgsmål herom behøver nærmere introduktion, efter flere år med hård modstand fra alle ledder og kanter mod værtsnationens syn på menneskerettigheder, migrantarbejdere og behandlingen af homoseksuelle.
Til gengæld er der endnu ikke noget endegyldigt svar på, hvordan landsholdet vil håndtere situationen, når først støvlerne bliver snøret til slutrunden.
Derfor kommer håndteringen, som ved de sidste mange samlinger, igen kommer op at vende i landsholdslejren forud for Nations League-kampene mod Kroatien og Frankrig, garanterer landstræneren ved samlingen i Helsingør.
- Vi kan i hvert fald ikke forvente, at spillerne skal stå og udrede verdenssituationen, når vi skal spille VM. Så vi skal have fundet den rette balance, og det vil vi også få talt om i de næste dage, siger Kasper Hjulmand.
- Vi har to kampe på seks dage og tusinde andre aktiviteter, blandt andet om det her. Så jeg er sikker på, at det er noget, vi også kommer til at afsøge i denne lejr, siger Kasper Hjulmand.
Et fælles europæisk standpunkt
Tilbage i juni måned kunne den engelske landsholdsanfører, Harry Kane, fortælle, at der kan være en fælles løsning, på tværs af landshold, under opsejling.
I hvert fald fortalte Tottenham-angriberen dengang, at han har været i kontakt med flere landsholdskollegaer rundt om i Europa om et samlet standpunkt. Heriblandt den tidligere danske klubkammerat, Christian Eriksen.
Den danske midtbanestjerne bekræfter, at han har været i kontakt med både Kane og den franske anfører, Hugo Lloris, men at der ikke har været kontakt siden juni. Men samtalen bliver genoptaget, forsikrer Eriksen.
- Der kommer til at være kontakt op til slutrunden. Om det er nu eller senere, ved jeg ikke. Men der skulle gerne være en plan i skuffen, siger Christian Eriksen.
Hvilke tiltag der helt specifikt har været oppe at vende mellem de tre stjernespillere, melder historien intet om. Men allerede dengang understregede DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller, at det er vigtigt, at der er dialog på tværs af nationerne.
- Det synes jeg er rigtig godt. Vi har selv sat det i værk, da vi blev enige med vores partnere om at fjerne logoer fra træningstøjet for at gøre plads til et statement, når vi er dernede. Det har spillerne bakket op om, sagde Peter Møller dengang til Ritzau.
Om det er statements, der bliver løsningen, må tiden vise. I hvert fald bifalder også Hjulmand de danske spillere, der udnytter det netværk, de har rundt omkring i Europa.
- Jeg synes det er rigtig, rigtig godt, hvis man kan slå sig sammen med andre, så det ikke bliver en lille stemme, men at man kan gå sammen og ytre sig. Men man skal også ytre sig om det rette og på det rette tidspunkt, siger landstræneren.
Selvom håndteringen og det endelige standpunkt balancerer på et knivsæg i en sag, der handler om alt andet end fodbold, er der dog ingen tvivl om, at der skal findes en løsning, hvis slutrunden også skal blive en sportslig succes.
- Vi skal have fundet en eller anden måde, hvor vi kan signalere hvad vi mener om slutrunden, men samtidig beskytte os selv, så vi kan præstere, når vi kommer derned, og sørge for, at det er det, vi er der for, siger landstræneren.