Stor pengeindsprøjtning rammer også dansk kvindefodbold: 'Et kæmpe spark bagi i positiv retning'

Uefas nye Champions League-struktur og øgede økonomi pumper millioner ud i Europa, der også kommer klubberne i Danmark til gode.

Brøndbys Agnete Kristine Nielsen (tv.) i luftduel under holdets 1/16-finale i Champions League mod Vålerenga i februar. (arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Jovist, Det Europæiske Fodboldforbunds kommende pengeindsprøjtning i kvindefodbold er stadigvæk markant mindre end det beløb, argentineren Lionel Messi taster ind på sin årsopgørsel.

Vi taler fortsat 'pebernødder', som Per Rud, direktør i HB Køge, kalder det.

Ikke desto mindre sender Uefas nye Champions League-struktur og dertilhørende firedobling af den hidtidige præmiesum alligevel et klart signal.

Fra 'hvorfor?' arbejder man sig stille og roligt i retning af 'hvorfor ikke?', når snakken falder på at investere i kvindefodbold, mener Nicolai Kaas, chef for den danske Gjensidige Kvindeliga.

- Det er en kæmpe motivationsfaktor for andre hold og klubber i Danmark. Argumentet mod at gå ind i kvindefodbold har ofte været, at der ikke er penge i det. Det kan man ikke sige nu, fordi det begynder at blive økonomisk interessant, siger Nicolai Kaas til DR Sporten.

I HB Køge søsatte de sidste år en kvindesatsning med mål om Champions League indenfor fem år, og lige nu er klubben både bejler til mesterskabet og en af de danske pladser i Europa i næste sæson.

Her er forventningen, at den øgede økonomi vil få andre - også Superligaklubber - på samme tanker, siger Per Rud, direktør i HB Køge.

- Vi tror på, at det her vil give dansk kvindefodbold et kæmpe spark bagi i positiv retning. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi er gået den rigtige vej, og vi ser ikke noget loft for, hvor langt vi kan komme med projektet, siger Per Rud til DR Sporten.

Selvom Brøndby har vundet 12 danske mesterskaber siden årtusindskiftet, har muligheden for yderligere konkurrence i den hjemlige liga ikke et negativt skær.

De to store - Brøndby og Fortuna - har brug for at blive matchet yderligere, lyder det.

- Vi skal også gentænke os selv hele tiden for at blive i toppen, og jeg håber, at der bliver puttet nogle flere penge i kvindefodbold herhjemme. Det er virkelig nu, at man skal satse. Det er dem, der tør det, der kommer bedst ud af det, siger Jan Borre, kvindeformand i Brøndby IF.

Deler også ud til de små

Én ting er de penge, som tilfalder holdene i Champions League, men et andet tiltag, de såkaldte "solidaritetspenge", møder også stor ros.

Uefa øremærker 23 procent af de mange millioner til de klubber, som ikke gør sig uden for egne landegrænser.

- Det er fantastisk, at man har husket alle de klubber, så der også falder noget af længere nede i fødekæden. Det kan virkelig løfte dansk kvindefodbold på mange parametre, siger Jan Borre, kvindeformand i Brøndby IF, til DR Sporten.

HB Køge ligger lige nu nummer to i kvindeligaens mesterskabsspil. Det fremadstormende fodboldprojekt er kun ét point efter Brøndby på førstepladsen. (Foto: © HB Køge)

Solidaritetstanken bifaldes også hos den danske ligachef, Nicolai Kaas.

- Det gør netop, at vi ikke kommer ud i, at nogle hold stikker af og efterlader de andre tilbage, siger Nicolai Kaas.

Det er godt tænkt af Uefa, men også 'på tide', mener de i HB Køge.

- Det er stadigvæk pebernødder i det store spil, men det er alligevel anderledes end normalt, hvor man måske ville løfte med et par procent. Her går Uefa massivt ind og forstærker støtten til kvindefodbold. Det siger noget om, hvor stor en satsning, det bliver fremover, siger Per Rud, direktør i HB Køge.