Der sker ting og sager for tiden i den bedste danske fodboldrække for kvinder.
Tirsdag meddelte Brøndby IF, at deres førsteholdstrup bliver fuldtidsprofessionel fra nytår. Og fra samme tidspunkt skulle Kvindedivisionsforeningen gerne være klar med en ny kontrakttype, der sætter rammerne for fuldtidsprofessionalisme i den danske kvindeliga.
Det glæder den tidligere landsholdsspiller Luna Gevitz, der satte støvlerne på hylden og gik på fodboldpension for snart et år siden.
Den forhenværende forsvarsspiller var i mange år en profil i Kvindeligaen for Fortuna Hjørring, men valgte at tage til udlandet for netop at leve som fuldtidsprofessionel, som er ganske få forundt i den danske liga.
- Jeg synes, det er skønt, at der endelig er nogen, der viser en vilje til at gøre en forskel i kvindefodbold og faktisk tager et initiativ, der kan forbedre forholdene for de her piger, der arbejder professionelt, men ikke under professionelle forhold, fortæller Luna Gevitz til DR Sporten.
- Det, synes jeg virkelig, er fedt at se, og det kan helt sikkert gøre noget for respekten, som jeg synes, der har manglet i dansk kvindefodbold.
Kvindedivisionsforeningen samarbejder med Spillerforeningen om de nye rammer for fuldtidsprofessionelle kvinder, og det skal indeholde en minimumsløn for fodboldspillere på fuldtid.
Til DR Sporten ville formand i Kvindedivisionsforeningen, Per Rud, dog ikke sige et tal, man arbejder hen imod. Men i Brøndby har man forløbigt sat sin egen mindsteløn. Her lyder den på 17.000 kroner om måneden.
Det er ikke summer, der får den tidligere fodboldspiller til at juble på vegne af kollegerne. Men det er trods alt et skridt i den rigtige retning.
- Det lyder ikke helt som et beløb, hvor du så ikke har noget arbejde ved siden af, som alligevel kommer til at tage fokus og energi.
- Der er mange ofre, når du er professionel fodboldspiller. Der er rigtig meget, du vælger fra for at dedikere dig selv til den her sport. Det skal være det værd i din hverdag, hvor du skal være glad og nyde det, du laver. Ellers så rykker det aldrig noget.
- Men det er et signal om, at kvinderne i hvert fald er mere værd, end de forhold vi har nu, siger Luna Gevitz.
Man kan ikke blive de bedste med et studie ved siden af
Luna Gevitz tog sideløbende med fodboldkarrieren en universitetsuddannelse som arkitekt. Hun fortæller, at hun synes, det er vigtigt også at have 'hollistiske briller' på og være et helt menneske, som ikke kun spiller fodbold.
Men kunne den 30-årige tidligere fodboldspiller mærke et stort skub i sin udvikling, da hverdagen kun handlede om fodbold.
- Da jeg tog til udlandet for at være fuldtidsprofessionel, så var det en helt anden energi og fokus. Jeg kunne fokusere på at blive bedre dag for dag, og det kan du ikke altid, når du har et studie ved siden af, for det tager utrolig meget energi både at være på og tilrettelægge sin hverdag.
- Det kan sagtens gavne dig og gøre dig glad, at du har noget ved siden af. På det punkt er alle forskellige. Men det tager meget energi, og det skal man ikke negligere, uanset hvor meget det passer til ens personlighed, siger Luna Gevitz.
'Kvindeligaen er jo bare en talentliga'
Den tidligere landsholdsspiller mener, at der skal ske meget mere på kvindesiden herhjemme. Det handler om alt fra talentudvikling til mediedækning.
For som det er lige nu, halter Kvindeligaen langt efter de andre europæiske ligaer, og fuldtidsprofessionalisme i flere klubber kan være første skridt på vejen til at gøre afstanden mindre.
- Vi ser, at talenterne i en alder af 18 år tager til udlandet. De når jo knap nok at blive voksne spillere herhjemme, før de er smuttet. Og det er jo et tegn på, at vi simpelthen ikke kan følge med de andre ligaer. Så det er så vigtigt, at man kan tilbyde noget til de udlandsprofessionelle, der måske kommer hjem og spiller, siger Luna Gevitz.
- Det vil kunne bidrage til, at ligaen kommer op på et niveau, så det faktisk er en liga, man kigger mod. Indtil videre er det jo bare en talentliga. Der er jo spillere, som ikke tager tidligt til udlandet, på bare 20 år, der har spillet over 100 kampe for deres hold.
- Man skal jo starte et sted, og jeg synes, at spillernes forhold er et godt sted at starte.