For første gang nogensinde kommer der i dag løvinder på græs i det danske ligasystem.
FC København har startet et kvindefodboldhold, som lørdag første gang kan iklæde sig de blå-hvide dragter med løvelogoet på brystet.
Scenen bliver dog væsentlig mindre, end når herrerne går på banen i Parken til Superliga- eller Europa-bold. Kvinderne begynder fodboldeventyret i 2. division på Vanløse Idrætspark mod B 73 Slagelse.
Men ifølge DR Sportens fodboldkommentator Arnela Muminovic skal eventyrets begyndelse overstås hurtigst muligt, så vi kan begynde at skrive om eventyr i Europa.
- Næste år skal de rykke op i kvindeligaen. Der må ikke gå mere end to år - maks tre år - før de er i Kvindeligaen, siger fodboldkommentatoren i DR Sportens podcast Tyvstart.
- Når FC København går ind i noget, så vil de også gøre det stort. Det er ikke nok bare at være med. Så for dem at gå ind i kvindefodbolden betyder også, at de også vil være de bedste i Danmark, men at de også vil være en faktor i europæisk klubfodbold.
HB Køge har tidligere vist vejen. De sort-blå gjorde det helt organisk ved at oprette et hold i serie 2, hvorefter de rykkede op sæson efter sæson. De endte med at vinde tre danske mesterskaber i træk fra 2021-2023 og spille i Champions League-gruppespillet.
Men FCK har en forlomme i det spil, i og med de kan begynde rejsen i 2. division og har et budget og brand, der kan sparke københavnsk kvindefodbold i gang med raketfart.
- Med det her kæmpe store brand har de stor fordel. Det er også en fordel, at det er en københavnerklub, som lige pludselig kan tiltrække nogle sponsorer, som tænker, at det her er enormt interessant, siger Arnela Muminovic.
- Og så er der også det her med budgettet. Selvom de siger, at det skal være organisk, så er der også et budget at tage af, hvis de gerne vil gøre det endnu hurtigere.
Superliga-klubbernes oprustning er en nødvendighed
Alting må starte i det små. Men Løvinderne kommer med sikkerhed til at være kongen af den jungle, vi kan kan kalde 2. division pulje 1.
Klubben har allerede oprustet på spillerfronten, hvor man blandt andet har hentet Julie Nowak hjem fra den bedste italienske række, hvilket understreger, at FCK-brandet trækker, selvom man kun kan tilbyde fodbold på tredjehøjeste niveau i Danmark.
- Det her skifte lyder bare ret vildt, og man skal huske, at det er en spiller, der er for god til at spille for FCK i den her liga. Grunden til, at de kunne lokke hende, er, fordi hun har været skadet længe og skal til at genstarte sin karriere, men hun kunne have genstartet den mange andre steder.
- Det her med, at der står FCK København foran hendes navn nu, betyder selvfølgelig noget for hende. Noget andet er, at hun også tror på projektet. Hun tror jo også på, at om to år kommer hun til at spille Kvindeliga, og måske om to år yderligere kommer hun til at spille Champions League.
Netop Champions League har et dansk kvindehold været tæt på at vinde. I 2003 blev Fortuna Hjørring nummer 2 i det, der dengang hed Uefa Womens Cup.
Siden har intet dansk hold overgået nordjyderne, der modsat FCK ikke har et Superligahold i ryggen. Men med københavnernes oprustning, og for den sags skyld også FC Midtjyllands, OB's og FC Nordsjællands, kan vi om et par år måske snakke om en ny gylden æra i dansk kvindefodbold.
- Jeg synes, det er enormt vigtigt, at Superliga-klubberne kommer ind i kvindefodbolden. Hvis vi skal rykke ved kvindefodbolden i Danmark, så tror jeg, at den eneste måde, man kan gøre det på, er, hvis Superliga-klubber går ind i det, investerer i det og tager det seriøst.
- Der er så mange andre lande rundt omkring os, som har overhalet os. Jeg har meget respekt for klubber som Fortuna Hjørring, men jeg siger også et meget stort velkommen til klubber som FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland, der vælger at investere, men også presser de andre til at komme op, fordi det er det eneste rigtige for dansk kvindefodbold.
Løvinderne begynder FC Københavns kvindeholds historie klokken 12.00 på Vanløse Idrætspark.