Everton, Liverpool og de to Milano-baserede fodboldklubber, Inter Milan og AC Milan er alle eftertragtede mål for enhver fodboldspiller, der drømmer stort. Faciliteter, træningsmuligheder og professionalismen er i en anden liga end herhjemme, og det bliver nu hverdag for fem kvindelige fodboldspillere.
For på kun syv dage skiftede Rikke Sevecke og Nicoline Sørensen til Everton, Amalie Thestrup til Liverpool, Caroline Møller til Inter Milan, Mathilde Lundorf til Juventus og Caroline Rask til AC Milan. Klubskifterne er noget, der vækker glæde hos landstræner, Lars Søndergaard.
- Jeg synes, det virker lovende og spændende, hvad der kommer til at ske med spillerne.
- De kommer til nogle gode, professionelle træningsmiljøer, hvor de kommer til at træne med landsholdsspillere fra andre nationer. Den interne konkurrence i klubberne udvikler spillerne yderligere, siger Lars Søndergaard til DR Sporten.
Det bliver et væsentligt skridt op til fuldtidsprofessionelle forhold for Nicoline Sørensen, Caroline Møller og tidligere Fortuna Hjørring-anfører Caroline Rask, der alle skifter fra den danske liga. Hvor de før har skullet træne efter endt skolegang eller arbejdsdag, kan spillerne nu fokusere 100 procent på fodbolden i de udenlandske klubber.
Ikke uden udfordringer
Selvom Lars Søndergaard generelt er positiv over for, at spillerne tager turen til større adresser, så pointerer han, at det vigtigste trods alt bliver, at de får spilletid og ikke bare sidder på bænken.
- De kan jo risikere at komme til klubber, hvor de ikke får lige så meget spilletid, som i klubberne de kommer fra.
- Man skal ikke lukke øjnene for, at det især i starten kan give nogle bagslag. Integreringen med at komme til udlandet og til en ny klub er ikke bare noget, man gør. Nogle gange tager det lidt tid, før spillerne får det fulde ud af det. I starten kan det være svært, men ellers virker det meget spændende for dem alle sammen, siger Lars Søndergaard.
Landstræneren er blevet taget med på råd af nogle af spillerne, og her har han især trukket på de erfaringer, som andre spillere har gjort sig i udlandet. Han kigger især mod Italien, hvor kvindefodbolden i øjeblikket rykker sig kraftigt.
- De opruster ekstremt meget i Italien. Der er flere af herreklubberne, som går ind og overtager licenser fra andre kvindeklubber og gør dem således meget mere professionelle med eksempelvis fuldtidskontrakter til spillerne.
Nicoline Sørensen var med en scoring for Brøndby med til at slå de nuværende italienske mestre fra Juventus ud af Champions League i 2018. Lars Søndergaard mener, at den kamp er et eksempel på, at den danske liga ikke er så langt fra den italienske.
- Men jeg vil nok alligevel sige, at det er et vigtigt skridt for deres udvikling at skifte til nogle af de klubber.
Tendens til udenlandsskift
Det er ikke kun de fem ovennævnte spillere, som har kontrakter med udenlandske klubber. Hele 16 af de 22 danske spillere, som blev udtaget til landsholdets trup til Algarve Cup i marts 2020, spiller i en udenlandsk klub. Tallet var i 2019 på 11 spillere og kun tre i 2010 til den samme turnering. En markant udvikling, som Lars Søndergaard mener er en tendens.
- Der er en hel klar tendens til, at flere spillere søger ud og væk fra Danmark. Det er den øgede professionalisme og kommercialisering, der sker i fodboldverdenen for kvinder i øjeblikket.
- Kan spillerne få bedre forhold og blive betalt lidt ekstra ved et skifte, så er det klart den tendens, der sker, at flere rykker til udlandet, siger Lars Søndergaard.
Han håber, at den øgede professionalisering kan være med til at styrke landsholdet i fremtiden, men det kræver, at spillerne bliver velintegreret i deres respektive klubber.
- Det kan styrke landsholdet, hvis de rette spillere og dem, vi bruger meget, kommer til de rette klubber, får spilletid og bliver udfordret i et godt træningsmiljø.
Landsholdet spiller sin første kamp efter coronaperioden den 17. september. Her gælder det en EM-kvalifikationskamp mod Bosnien-Herzegovina i en pulje, hvor Danmark efter fem kampe har maksimumpoint.