Konflikt på konflikt: DBU og Spillerforeningens mange stridsmål

Tonen er skærpet, konflikten optrappet og tilliden slidt ned under græstæppet. Få et overblik her.

Direktøren for Spillerforeningen, Mads Øland, er kendt som en hård forhandler.

DBU og Spillerforeningen har en lang historie for at støde sammen, når der skal laves nye aftaler om spillere og sponsorater.

Men de senere år er tonen skærpet, konflikten optrappet og den gensidige tillid slidt ned under græstæppet.

DBU og Spillerforeningen har flere gange været i konflikt, siden 2014, hvor Claus Bretton-Meyer trådte til. Få et overblik herover.

- Tilliden er nærmest ikke-eksisterende. Det har da også været nødvendigt at hive LO og Danmarks Idrætsforbund ind for overhovedet at indgå den her delaftale, hvor forhandlingerne ellers var kørt helt fast, og tilliden var røget i bund, siger DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

Tidligere i dag indgik de stridende parter en såkaldte delaftale, som betyder, at det danske kvindelandshold i morgen kan spille VM-kvalifikationskamp i Ungarn. Derefter er det tilbage til forhandlingsbordet.

Mads og Claus

En af forklaringerne på den tiltagende krise i forholdet mellem DBU og Spillerforeningen er, at der står en stædig mand i hvert sit ringhjørne, forklarer Liniger.

- Der er flere forklaringer på, at der er blevet mere konflikt de seneste år. DBU er gået hårdere ind til forhandlingerne, og i spidsen af Spillerforeningen står en stærk forhandler, Mads Øland, siger han.

Siden Claus Bretton-Meyer satte sig i DBU's direktørstol, har DBU valgt en mere kompromisløs stil i forhandlingerne med Spillerforeningen. DBU har også været presse af et par økonomisk dårlige år efter flere skuffende kvalifikationer til VM og EM.

Fuld opbakning til Øland

Samtidig er Mads Øland først som formand og siden direktør for Spillerforeningen fra 1990 kendt som en stædig retoriker, der befinder sig bedst i et forhandlingslokale.

Selv om stilen er hård, har han fuld opbakning fra spillerne.

- Der er ikke den mindste revne i opbakningen til Mads Øland. Det blev også understreget af, at DBU ikke kunne finde spillere, der kunne tage til Ungarn og spille kampen, mens forhandlingerne med kvindelandsholdet fortsatte, siger Henrik Liniger.

- Jeg ved ikke, om der havde været færre konflikter, hvis ikke Mads Øland havde siddet på den anden side af bordet i de 27 år. Men der er ingen tvivl om, at han er dygtig, og at DBU nok somme tider kunne ønske sig en anden forhandler.

Ny aftale efter VM i Rusland

Et stridende punkt er spørgsmålet, om DBU er arbejdsgiver for landsholdet, når de er samlet i DBU-regi.

I øjeblikket kører en principiel sag om den tidligere fodboldspiller Kasper Lorentzens knæ, der blev så beskadiget under en tur med ligalandsholdet, at han nu har indstillet karrieren og fået tildelt en méngrad på otte procent.

Men DBU afviser at udbetale erstatning for tabt erhvervsevne, fordi Kasper Lorentzen ikke var ansat af DBU men af sin daværende klub, FC Nordsjælland.

- Sagen om DBU som arbejdsgiver er mest en prøveballon, som skal bruges i forhandlingerne om herrelandsholdet næste år. Det er en meget større økonomisk sag for DBU. Hvis ikke det lykkes at få en aftale i den forbindelse, kan det gå ud over kvalifikationen til EM.

Den nuværende aftale med herrelandsholdet løber til VM Rusland 2018, og der er allerede nu lagt an til hårde forhandlinger.

Henrik Liniger ser ikke en umiddelbar bedring i forholdet mellem de stridende parter. Men det kan lade sig gøre, hvis dialogen bliver bedre.

- Der er brug for nogle gode forhandlingsforløb, hvor alle parter er tilfredse, før man kan tale om en bedring i tilliden. Der er ingen tvivl om, at forhandlingerne om herrelandsholdet allerede er startet skidt.