Divisionsforeningen om konflikt: Man kan ikke både blæse og have mel i munden

Kvindedivisionsforeningen opfordrer spillerne til at tilpasse deres krav i forhandlingerne i forhold til DBU's økonomi.

Her er det Simone Boye Sørensen fra landsholdet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De kvindelige landsholdsspillere i fodbold har fortjent at blive belønnet, men de skal passe på, at de ikke kræver så meget, at DBU og omgivelserne omkring kvindefodbolden ikke kan følge med.

Det mener Jan Borre, formand for Kvindedivisionsforeningen, der varetager klubbernes interesser i dansk kvindefodbold.

- Selvfølgelig skal de have noget for at spille på landsholdet. Men det hele skal hænge sammen. Man kan ikke sammenligne sig med herrefodbolden, og i forhold til, hvad de har tjent på EM, er det stadig mange penge på kort tid, kontra det de får ude i klubberne, siger Jan Borre.

- Jeg kan godt forstå, at de vil have bedre forhold. Det er nu, vi i kvindefodbolden skal handle, men vi kan ikke gå fra 0-100 på tre dage, siger Borre og fortsætter:

- Man kan ikke ændre det hele på kort tid, for hele systemet skal jo følge med, indtægterne skal følge med i forhold til, hvad man vil have ud af det. Man kan ikke både blæse og have mel i munden, siger Jan Borre, der også er formand for Brøndbys kvinder.

Arbejdsgiver?

Forhandlingerne om en ny aftale mellem DBU og kvinde- og U21-landsholdene er brudt sammen. DBU peger på, at tvisten handler om, hvorvidt unionen skal have status af arbejdsgiver, når spillerne er samlet i landsholdsregi og dermed er bundet af bestemte rettigheder.

DBU afviser den arbejdsgiverstatus, mens Spillerforeningen fastholder, at det allerede er indeholdt i den gamle landsholdsaftale og i øvrigt også er inkluderet i herrelandsholdets aftale.

Divisionsforeningen støtter DBU i unionens tolkning.

- Der er ingen tvivl om, at klubberne er spillernes arbejdsgiver. Landsholdet er noget, man bliver valgt ud til, men man arbejder ude i klubberne. Så der kan aldrig blive et arbejdsgiverforhold på landsholdet, siger Jan Borre.

Hypen vil fortsætte

Formanden mener ikke, at den hype, der er skabt omkring det kvindelige landshold efter EM vil fordufte som følger af balladen om de sammenbrudte forhandlinger.

- Jeg tror ikke, det vil lide skade, tværtimod. Det kan ikke fjerne, dét, der var, og den glæde, der var, ved at se pigerne spille. Der vil altid være nogen, der aldrig vil se kvindefodbold, men de vil altid være der, siger Borre, der er sikker på, at de to parter vil finde en snarlig løsning.

- Vi tror på, at det løser sig. Nu føler man hinanden på tænderne, sådan er det jo i forhandlinger. Om spillerne møder ind mandag eller tirsdag, er egentlig ikke så vigtigt. De spiller først fredag.

De hidtidige landsholdsaftaler for kvindelandsholdet og U21-landsholdet udløb den 5. september.

En uafklaret situation kan få konsekvenser for kvindelandsholdets to forestående landskampe, testkampen mod Holland næste fredag og VM-kvalifikationskampen mod Ungarn fire dage efter.