Søndag luftede Nadia Nadim sin tiltagende utilfredshed med tonen i den danske debat.
Når spørgsmålet om flygtninge og indvandrere bliver diskuteret, sker det på en måde, som landsholdsangriberen med de afghanske rødder har det svært med, og som får hende til at tvivle på de danske værdier, hun ellers værdsætter så højt.
- Jeg følger med i debatten i Danmark og ser, hvor landet er på vej hen. Det er medmenneskeligheden, solidariteten og tolerancen, der definerer danskhed for mig. Men den er slet ikke tydelig længere. Og det er ærgerligt, sagde hun blandt andet.
Et bramfrit udsagn om et ømtåleligt og højaktuelt emne fra en sportspersonlighed er ellers noget af et særsyn i en tid, hvor en shitstorm på de sociale medier kan trække op i horisonten på ingen tid.
Et stærkt forbillede
Men i Dansk Boldspil-Union ser man positivt på Nadia Nadims lyst til at lade hjertet få frit løb og blande sig, fortæller kommunikationschef Jacob Høyer.
- Jeg synes, at det er rigtig positivt, at hun som forbillede for mange piger og drenge går ud og viser, at det at spille fodbold er at være en del af noget større og det samfund, som vi alle er borgere i.
- Jeg har selv set interviewet og delt det på sociale medier. Jeg synes det er et interview, der er meget ærligt og egentlig også meget nuanceret. Det, der jo er vigtigt i den debat, er, at den ikke er sort-hvid med rigtig og forkert. Det er ikke som en fodboldkamp, hvor der er vindere og tabere, og jeg synes, at Nadia på en meget fin og personlig måde skildrer de nuancer, der skal være plads til – også i dansk landsholdsfodbold.
Fodbold og integration
Nadia Nadim er som professionel i USA for klubben Portland Thorns en del af fodboldens øverste cirkler, men sporten tjener på græsrodsniveau en vigtig funktion i forhold til integration rundt om i landets kommuner.
Derfor er det også ganske naturligt, at en profil som Nadia Nadim deltager i debatten om samme emne, mener Jacob Høyer.
- Det har de (klubberne, red.) gjort ved at stille baner til rådighed, at samle fodboldtøj, som asylansøgere og indvandrere i lokalområdet har kunnet bruge, og på den måde fået dem tættere på det danske samfund og foreningsliv. Så vi kan se, at fodbold skaber en integration, og derfor er det også er naturligt, at fodboldspillere går ud og bidrager til den debat, siger han.
I interviewet udtrykker Nadia Nadim ligeledes en bekymring for, at unge spillere, der som hende er kommet til Danmark på flugt eller som indvandrere, bliver fremmedgjort af den hårde tone i den offentlige debat i en grad, så de mister lysten til at stille op for Danmark.
Kender ikke til problematik
Den bekymring deler man dog ikke i DBU, hvor man ikke har oplevet, at spillere har fravalgt den rød-hvide landsholdstrøje med den begrundelse.
- Nej, det har vi ikke. Ikke hvad jeg har kendskab til i hvert fald. Og det er jo heller ikke sikkert, at det er noget, vi ville få det at vide. Det kan jo være, at det bliver sagt på en anden måde, siger Jacob Høyer.
Han understreger, at man i det hele taget er tilbageholdende med at lægge pres på spillerne på ungdomsårgangene for at få dem til at vælge dansk landsholdsfodbold til:
- Vi vil gerne give så mange som muligt chancen for at stille op for de danske fodboldlandshold, og vi vil også gerne have de bedste spillere at vælge imellem, men det sidste og afgørende valg, om man stiller op for det ene eller andet, det er altså et personligt valg, lyder det.