Dansk fodbold søger: Høje kvinder med lyst til at stå på øretævernes holdeplads

Manglen på landsholdserfaring hos landsholdets målvogtere vidner om et generelt problem i dansk kvindefodbold.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

2 meter og 44 centimeter.

Det er så langt over græstæppet, som DBUs fodboldlov dikterer overliggeren på et 11-mandsmål til at være.

Dermed skal landsholdskeeperen Katrine Abel læne hovedet en del tilbage, hvis hun skal få øje på den øverste del af det mål, som hun i den kommende EM-kvalifikation skal forsøge at forsegle for landsholdet.

Med sine 170 centimeter fylder hun nemlig ikke alverdens i landsholdslejren, hvor hun sammen med resten af landsholdet forbereder sig til EM-kvalifikationskampene mod Malta og Israel.

Det er ikke fordi, at det er betydeligt lavere end hende, der i de seneste år har vogtet buret: Stina Lykke.

Højden er der dog ikke så meget at gøre ved. Faktisk er Katrine Abel en anelse højere end den gennemsnitlige danske kvinde, som måler 167,2 centimeter.

Problemet er bare, at de 170 centimeter ikke fylder alverden, når Brøndbykeeperen stiller sig ind i det 7,32 gange 2,44 meter store mål.

Høj keeper søges

Men hvad gør man så, når drømmescenariet er en keeper, der fylder lidt mere i målet?

Netop det har DBU forsøgt at komme til livs. Gennem en del år har ”Projekt Høje Keepere” nemlig kørt som en del af DBUs talentudvikling på kvindesiden. Kriterierne for at blive optaget som en del af projektet er ret simple.

Aldersgruppen spænder fra 13 til 20 år og kræver, at spilleren har en højde på minimum 175 centimeter som udvokset – eller begrundet håb om at blive det. Og så skal hun have lyst.

Men ifølge en af dem der står bag projektet, tidligere divisionsmålmand Esben Madsen, som i øjeblikket arbejder omkring kvindernes U17-landshold, kan netop lysten vise sig at være grunden til, at talentudviklingen på keeperposten halter en smule efter de andre positioner i dansk kvindefodbold.

- Man får en rolle, hvor der ikke er plads til at lave fejl. Og har man som ung pige lyst til at stille sig øretævernes holdeplads på den måde?, spørger Esben Madsen retorisk.

- Hvis du som målmand lader dig styre af, at du bare ikke skal lave fejl, så bliver det svært. Der er det nogle gange nemmere at være markspiller.

Nogle at se op til

Også DR´s fodboldkommentator Arnela Muminovic kan genkende problemet med, at pladsen i målet ikke er den mest feterede for de unge piger. Ifølge hende er det nemlig i høj grad det sociale ved at spille fodbold, som trækker pigerne til træning. Et socialt aspekt, som kan gå lidt tabt, hvis man ifører sig handskerne nede i målet.

- Når piger spiller fodbold, vil de gerne være sammen. Som målmand kan man blive placeret i et hjørne sammen med en træner i halvanden time, mens de andre hygger sig og bare spiller fodbold, siger hun.

Ifølge Muminovic er manglen på dygtige målmænd dog ikke kun et problem i Danmark, men i international fodbold generelt. Her handler det især om manglende rollemodeller.

En problemstilling som VM i Frankrig i sommer måske kan have haft en positiv virkning på.

- Man kan jo håbe på, at nogle ti-årige piger har siddet og set keeperre som Chiles Christiane Endler, som nu går ud og siger: ”Jeg skal være lige så god, så nu går jeg all in på at være professionel målmand”.

Den chilenske målvogter Christiane Endler, kan være en af rollemodellerne for de unge målmænd (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Mangel på landsholdserfaring

Som nævnt er det som udgangspunktet ikke højden på målmandsposten, der i øjeblikket er udfordringen for landsholdet, hvor den nu tidligere målmand, Stina Lykke, ikke var betydeligt højere end de nuværende.

Men sammenlignet med Stina Lykkes 83 landskampe er det alligevel store sko, der skal fyldes ud, når Katrine Abel sammen med FC Nordsjællands Kathrine Larsen skal agere sidste skanse på landsholdet. På trods af Abels 29 år, står hun nemlig kun noteret for syv landskampe, mens kollegaen, 26-årige Kathrine Larsen, endnu har sin debut til gode.

- Stina Lykke var den målmand, der stod hele tiden. Så uanset hvad vi gør, vil det være relativt uprøvede spillere, der kommer op, når nu hun er stoppet.

Sådan siger landstræner Lars Søndergaard, om det beskedne antal kampe de to keepere kan bryste sig af.

Ifølge DR´s fodboldekspert, Arnela Muminovic, hænger det sammen med, at det generelt ikke bugner med kvalitetskeepere i Danmark.

- Stina Lykke havde et internationalt niveau på grund af hendes spidskompetencer, som gjorde hende til en god målvogter. Problemet er, at der har været et stykke ned til de næste rent niveaumæssigt, siger Arnela Muminovic.

Når det er sagt, er fodboldeksperten dog enig i landstrænerens udtagelser. Specielt fordi målvogterne i den danske trup har god erfaring fra den hjemlige liga.

- Det er dem, der er de bedste, ud fra dem Lars Søndergaard kan vælge. Abel har stået i Brøndby i mange år, og har masser af erfaring fra Champions League. Kathrine Larsen mangler måske lidt erfaring, fordi hun har ageret backup for netop Abel indtil for nyligt, men hun er bygget til at være en god målmand og kan nå at udvikle sig markant.

Det er da også erfaringen fra klubberne, som landstræneren hæfter sig ved, når man spørger ind til de forholdsvis aldrende, uprøvede spillere.

- Det, man jo ikke ser, er, hvad de betyder for truppen. Det er to gode piger, som ikke er bange for at sige noget. Det er ikke kun på banen, men også uden for, at vi skal have nogen der kan bidrage med noget positivt.

Stina Lykke i kamp for Danmark. Det er nu op til Katrine Abel og Kathrine Larsen at tage over for den tidligere målmand. (Foto: © Orlando Ramirez, Scanpix)

Skal bruge hinanden

Katrine Abel selv ser frem til udfordringen på landsholdet, hvor hun på trods af manglende kampe, har været udtaget en del gange. Nu er det op til hende og Kathrine Larsen at løfte arven videre på målmandsposten.

- Det er noget andet at stå på landsholdet, så det er selvfølgelig nyt for mig også. Men Kathrine Larsen og jeg kender hinanden rigtig godt fra et langt samarbejde i Brøndby, så vi ved, hvordan vi gør hinanden gode, uanset hvem der skal spille kampen på torsdag, siger Katrine Abel.

Heldigvis for landsholdet har folk som Katrine Abel og Kathrine Larsen altså valgt at påtage sig ansvaret som kvindelandsholdets målvogtere. Og de får brug for hele deres højde, hvis Danmark skal kvalificere sig til EM i 2021 i England.

Du kan følge holdets første EM-kvalifikationskamp mod Malta torsdag den 29. august fra klokken 17.30 på DR1 eller i LIGA på P3