ANALYSE: En tiltrængt sejr i en taberfyldt konflikt

DR Sportens Henrik Liniger giver sit syn på straffen til kvindelandsholdet og kigger frem mod resten af VM-kvalifikationen.

Lettelsen var til at tage og føle på i Dansk Boldspil-Unions lokaler i Brøndby, da det europæiske fodboldforbund, Uefa, afsagde den længe ventede dom efter kvindelandsholdets udeblivelse fra VM-kvalifikationskampen i Sverige.

Et 0-3 nederlag og en bøde stiller Danmark svært sportsligt, men alene det at Danmark er i live i VM-kvalifikationen er værd at glæde sig over.

Men samtidig er dommen også bemærkelsesværdig. Sportsligt er kvindelandsholdet sluppet absolut billigt ved ikke at få trukket flere point. Det er altså lykkedes DBU at overbevise Uefa om, at der var en særlig grund til udeblivelsen – og at den grund var værd at tage hensyn til.

Danmark fik reddet stumperne i Uefa

Vi kender ikke DBU’s forsvarsskrift i sagen, men mon ikke det er blevet understreget, at det i sidste ende var til alle europæiske fodboldforbunds fordel, at deres danske kolleger på et tidspunkt satte hælene i over for de genstridige spillere. Der var i situationen, ifølge DBU, ikke andet at gøre end at aflyse, og det har Uefa åbenbart lyttet til.

Tillægsstraffen på en betinget udelukkelse i fire år viser dog, at det var meget tæt på, at Danmark røg helt ud. Og at den danske forseelse dybest set nok burde have medført udelukkelse. Og derfor kan både DBU og spillerne tage afgørelsen som en lille sejr i en konflikt, hvor det har været svært at se andet end tabere.

Sportsligt svært – og hvad med den aftale?

Sportsligt stiller skrivebordsnederlaget til Sverige landsholdet i en vanskelig, men ikke helt umulig position i VM-kvalifikationen. Sandsynligvis venter en gruppefinale mod Sverige i Viborg i september. Danmark er tvunget til at gå efter en storsejr dér, hvis man skal kvalificere sig direkte, men andenpladsens playoff kan også være nok til en VM-plads. Kort sagt skal de resterende fem kvalifikationskampe alle vindes.

Men inden de danske fodboldfans kan glæde sig til begivenhederne på græsset, er der flere ting, der skal afklares uden for banen. DBU skal for eksempel have fundet en permanent landstræner, ligesom forårets sportslige forberedelse også skal helt på plads.

Men først og fremmest må DBU og Spillerforeningen se at få lukket den aftale, som begge parter igen i går sagde var tæt på. Den sang har man hørt før, så nu venter vi bare på at se underskrifter på et papir – og på en forklaring fra DBU-direktør Claus Bretton-Meyer og Spillerforeningens ditto Mads Øland på, hvordan det kunne ende så galt i oktober. Den forklaring har fodbold-Danmark nemlig stadig til gode.