Kulturminister Marianne Jelved (R) vil have sit embedsværk til at undersøge, hvor udbredt det er, at idrætsforbund eller klubber inviteres på betalte træningslejre.
Det skriver kulturministeren i mail til Jyllands-Posten, efter det er kommet frem, at DBU har benyttet sig af et lukrativt tilbud fra ørkenstaten Qatar om en betalt træningslejr for flere ungdomslandshold.
- Det er beklageligt, at vi nu er i en situation, hvor den rundhåndethed, det stenrige land Qatar udviser, kan få det til at se ud, som om værtskabet (for fodbold-VM i 2022, red.) er købt for gode ord og mange penge i form af for eksempel gratis træningsture til ungdomshold.
- Jeg vil bede mine embedsmænd undersøge, om de betalte træningsture er almindelig praksis, skriver kulturministeren.
Omstridte menneskerettigheder skaber dilemma
DBU sendte sidste år U16- og U18-landsholdet til Qatar på ture, der var betalt af den omstridte diktaturstat, der er vært for den allerede meget omdiskuterede VM-slutrunde om syv år.
Særligt forholdene for de personer, der skal være med til at bygge stadion og infrastruktur frem mod slutrunden, har været skarpt kritiseret, lige som der stilles spørgsmål ved Qatars forhold til menneskerettighederne.
Efter nøje overvejelse har superligaklubben AaB haft sit U13-hold på betalt træningslejr i Qatar, skriver Jyllands-Posten.
Formanden i Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, bakker op om de klubber eller forbund, som sender sportsudøvere på betalte træningslejre.
- Hvis træningslejren bruges på at udvikle idrætten, samarbejde og gensidig forståelse, ville jeg ikke tøve med at sige ja, siger Niels Nygaard til Jyllands-Posten.
/ritzau/