Det var en sejr for reformkræfterne, da Fifas eksekutivkomite i dag mødtes til et ekstraordinært møde i krisens tegn. Men man skal dog nok være mere end almindelig optimist for at tro, at det hele nu bare bliver bedre i skandaleramte Fifa.
Det er trods alt stort set de samme personer, der stadig sidder på magten – dagens møde blev fx ledet af den suspenderede præsident Sepp Blatters faste støtte, fungerende præsident Issa Hayatou. Men alligevel, med ja-hatten på, kan man måske tyde konturerne af de første tiltrængte ændringer hos Fifa.
Platini bliver næppe præsident
Den største sejr for reformkræfterne kom, da det blev besluttet at fortsætte valgprocessen til præsidentposten uændret. Det var en beslutning som bl.a. Danmark har presset hårdt på for, og hvis man ønsker reformer i Fifa, er det den eneste rigtige.
En udsættelse ville blot have trukket magttomrummet ud, og måske have banet vejen for, at Sepp Blatter kunne nå at bage flere rævekager inden sin afgang.
Til gengæld er det ikke godt nyt for Michel Platini, at valget skal afholdes den 26. februar. Først når hans suspendering udløber i begyndelsen af januar - hvis den da ikke bliver forlænget - vil han formelt kunne godkendes som kandidat og begynde sin valgkamp. Platini ligner en færdig mand i kampen om Fifa-præsidentposten.
Positive reformtræk
Mindst lige så interessant er det indblik, som vi fik i arbejdet i Fifas reformkomite. Komiteen har hidtil holdt kortene tæt til kroppen, men de punkter, der kom frem i dag, ser ganske positive ud. Indførelsen af en aldersgrænse på 74 år og en tidsgrænse på 12 år på posten som præsident er fx en direkte reaktion mod Sepp Blatters alt for lange regeringstid.
Større åbenhed og uafhængig kontrol med Fifas pengestrømme er også tiltrængt. Og større klarhed i opgavefordelingen mellem Fifas politiske og administrative dele lyder heller ikke tosset. De gode intentioner er altså til stede, men med Fifas historie in mente kan kun tiden vise, om det reelt kommer til at ændre en rodfæstet, usund kultur i organisationen. Eller om det bliver ved de pæne ord.